FORSVAR

Et skudd koster 10 kroner: Vil masseprodusere laservåpen mot droneangrep

Sør-Koreas kommende anti-drone laservåpensystem avfyrer en laserstråle i 10-20 sekunder, som i første omgang er ment å skyte ned nordkoreanske droner.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB
Lasse Skovgaard, ing.dk
22. juli 2024 - 17:00

Sør-Korea vil i løpet av året sette inn et anti-drone laservåpensystem med mål om først å skyte ned nordkoreanske droner, skriver Reuters om prosjektet kalt «StarWars project».

– Vårt land er i ferd med å bli det første landet i verden til å sette inn og betjene laservåpen, og vår militære reaksjonsevne på Nord-Koreas droneprovokasjon vil bli ytterligere styrket, lyder det i en pressemelding fra Defense Acquisition Program Administration (DAPA), som er den grenen av det sørkoreanske militæret som blant annet står for innkjøp og utvikling av våpen og materiell.

DAPA legger til at våpensystemet, som foreløpig kun er produsert som prototype, men som snart blir satt i masseproduksjon, vil bli en «gamechanger» på fremtidens slagmark.

Laservåpenet er utviklet av det sørkoreanske militæret i samarbeid med Hanwha Aerospace og fungerer ved at det avfyrer en laserstråle i 10-20 sekunder som brenner motoren på dronen eller annet elektrisk utstyr.

– Det nøytraliserer mål ved direkte å bestråle dem med en lyskildelaser generert fra en optisk fiber, og det kan på nært hold treffe små droner og multikoptere presist, lyder det fra DAPA, ifølge The Register.

Bilde fra en test av DragonFire, som skyter mot et mål.
Les også

Billige droner er en ny trussel – laservåpen kan bli løsningen

Laservåpenet har i skarpe tester hatt en suksessrate på 100 prosent. Hvert skudd er usynlig og nesten lydløst og koster i elektrisitet tilsvarende knapt 10 kroner. Det har kostet 433 millioner kroner å utvikle. Hensikten er at våpenet i fremtiden, når laseren er blitt kraftigere, skal kunne skyte ned fly og ballistiske missiler, lyder det fra DAPA.

Laserteknologien har dog sine ulemper, som Ingeniøren nylig kunne berette i en artikkel som blant annet presenterer noen av de største militære laservåpensystemene. For eksempel må det være fri sikt mellom laseren og målet, da regn, tåke eller røyk får laserstråler til å reflektere og spre seg, slik at effekten raskt avtar.

Artikkelen ble først publisert hos Ingeniøren.

Britiske soldater øver med droner. USA og Kina har startet et våpenkappløp i å utvikle billige selvgående droner som er svært effektive i krig.
Les også

Dronekampen som kan føre til nytt våpenkappløp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.