OLJE OG GASS

Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. sep. 2013 - 08:51

Onsdag offentliggjorde Statoil et nytt oljefunn i Norskehavet.

Selv om Svale Nord ligger i en lisens som ble tildelt i 1986, er det det nordligste funnet som ligger rett sør for Lofoten. Og oljedriftsimuleringer viser at et utslipp vil kunne gå inn i Lofoten.

– Dette er arven etter Borten Moe. Oljefunnene kommer nærmere og nærmere Lofotveggen, sier fagrådgiver Sigurd Enge i Bellona.

Les også: – Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent

– Rett inn i fjæra

Han sier at olje- og energiminister Ola Borten Moe har ivret for å dele ut en rekke lisenser helt opp mot Lofoten. Selv om Svale Nord ligger i en gammel lisens, er det blitt gitt flere blokker som ligger tett inntil Lofoten og Røst.

– Det blir ikke noen mindre konsekvenser med et oljeutslipp her enn ved et utslipp i de midlertidig stengte områdene Nordland 6 og 7. Havstrømmene vil ta oljen rett inn i fjæra. Vi liker svært dårlig det som foregår sør for Lofoten.

Bellona mener at Venstre og Kristelig Folkeparti får en stor jobb med å rydde opp etter Borten Moe.

– De borgerlige har kommet med signaler om en mer forsvarlig oljepolitikk enn de rødgrønne. Og vi forventer at Venstre og KrF sørger for å rydde opp i dette. De må i alle fall vurdere om det må stilles strenger beredskapskrav og sikkerhetskrav i dette området, sier Enge.

De Grønne: «Gratulerer – nå kan dere la oljen ligge»

Hekkeområde

Svale Nord-funnet vurderes knyttet til Norne-feltet. I forbindelse med miljørisikoanalysene til Norne uttalte Norsk Polarinstitutt at et oljesøl kan drive til Lofoten.

– Et oljesøl fra dette området vil drive nordover og inn i viktige sjøfuglområder i Lofoten-området. Røst og Værøy har store kolonier av pelagisk dykkende arter som lomvi og lunde. Området er også viktig hekkeområde for dykkende sjøfugl som storskarv, toppskarv, teist og ærfugl, het det fra instituttet den gang.

Direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther sier at han ikke kan uttale seg konkret om Svale Nord-funnet. Men han understreker at instituttet står inne for uttalelsene som ble gitt i forbindelse med Norne.

– På vegne av myndighetene ledet Polarinstituttet faglig forum for helhetlig forvaltningsplan for disse havområdene. Vi har en rådgivende funksjon, og kommer med innspill til de politiske beslutningene.  Men generelt kan jeg si at om det er slik at Statoils modelleringer er som dere beskriver, er dette et sårbart og følsomt område. Hvilken prosentsjanse det er for at et eventuelt utslipp driver til land, kan jeg ikke uttale meg om. Men området er sårbart om muligheten er til stede, sier Winther til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tror på borgerlig vern av Lofoten

Miljødirektoratet er ikke bekymret

Miljødirektoratet mener det er relativt lav risiko ved et oljeutslipp i akkurat dette området, men direktoratet liker dårlig at det tildeles lisenser stadig nærmere Lofoten.

– Vi er ikke veldig bekymret for et nytt funn i dette området. Svale Nord ligger relativt langt fra land og i et område med mye aktivitet fra før. Tildelte lisenser nærmere land og lenger nord i Norskehavet, som i kvadrant 6610, er mer utfordrende med tanke på å etablere en tilstrekkelig god beredskap, sier Hanne-Marie Øren i Miljødirektoratet.

Les også: Nytt Lundin-funn i Barentshavet

Statoil: I henhold

Statoil mener det er fullt forsvarlig med oljeboring i dette området.

– Aktiviteten på Svale Nord skjer i et konsekvensutredet og åpent område og er i henhold til myndighetenes krav til sikkerhet og beredskap. Vi har produsert olje fra Norne-området i snart 16 år og vårt miljøovervåkningsprogram har ikke avdekket skader på miljøet som følge av vår aktivitet.  Leteboring ble også gjennomført i henhold til plan og uten hendelser, sier pressetalsmann Ørjan Heradstveit i Statoil.

Han sier Statoil hadde god beredskap i forbindelse med operasjonen.

– Vår fagekspertise innen miljø og beredskap har gjennomført omfattende miljørisikoanalyser i forkant av boringen på Svale Nord og beredskapen ble dimensjonert i henhold til dette. Vi hadde flere oljevernsystemer tilgjengelig ved behov. Vår miljørisikoanalyse konkluderer med at sannsynlighet for at et eventuelt utslipp skal nå land, er lav, sier Heradstveit.

Fire sårbare områder i nord

Direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt kan ikke kommentere om instituttet mener boring i dette området er sammenlignbart med å bore i Nordland VI, da dette krever et større utredningsarbeid.

– Men på et generelt grunnlag vil jeg si at det er fire områder som er særskilt sårbare i de nordlige havområdene.  Det er i og rundt Lofoten, spesielt med tanke på torskebestanden vår, men også økologiske forhold knyttet til havbunnen, som korallrev. Det er også Tromsøflaket som et viktig oppvekstområde for fisk.  Det tredje er ved iskantsonen i Barentshavet, og den fjerde er ved polarfronten der kalde og varme vannmasser møtes, som er et svært økologisk produktivt område, sier Winther.

Les også:

Kan spare milliarder i Arktis

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Slik blir Norge uten ny olje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.