Mindre enn en uke før fusjonen, måtte Hydro og Statoil signere med to underskrifter på en ny revisjon av standardkontraktene mellom de norske oljeselskapene og medlemmer av Norsk Industri.
Dette gjelder Standardkontraktene NF 07, NTK 07 og NTK 07 MOD. De regulerer forholdene mellom kunde og leverandør og forenkle administrasjonen av kontraktene.
Mer HMS
Den nye revisjonen oppdaterer de avtale som ble undertegnet i 2005 pluss en del nye tilføyelser, særlig innen helse, miljø og sikkerhet, bedritenes samfunnsansvar (CSR) og etikk.
– Vi ser positivt på standardisering og ønsker at så mange som mulig tar disse nye standardkontraktene i bruk. De nye reglene knyttet til etikk skal sørge for at hele leverandørkjeden er korrupsjonsfri. Dette er i samsvar med hva store internasjonale oljeselskaper sikter etter, sier innkjøpsdirektør i Statoil, Kjell Erik Østdahl.
En merkedag
– Fra Norsk industris ståsted er det viktig å få balansert ut risikonivået i kontraktene. Signeringen vil regulere dette. I dag er merkedag, sier bransjesjef i Norsk Industri olje og gass, Knut Aaneland.
Han legger vekt på at det blåser en ny vind mellom kunder og leverandører hvor det legges mye større vekt på samarbeidet.
– Vi ser at våre standardkontrakter også ønsker å bli brukt av annen industri som innebærer komplekse teknologiske utfordringer. Det viser av våre standardkontrakter er god vare, sier Aaneland.
Må brukes
Fredrik Stang Rydin i Hydro mener at det er viktig at kontraktene brukes.
– Jeg vil særlig framheve ekspertsystemet som gir en helt annen åpenhet rundt endringer i kontraktene og kontraktsforståelse partene imellom. I dag brukes altfor mye claims, juridiske krav fra underleverandørene mot oljeselskapene, i stedet for å bruke ekspertsystemet som skal avklare de kontraktuelle forholdene partene imellom. Særlig er det viktig at de store selskapene bruker denne.
Etterlyser andre operatører
I framtiden vil de nye standardkontrakten regulere forholdet mellom StatoilHydro og underleverandørene. De opprinnelig kontraktene ble utarbeidet ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo for å regulere forholdene mellom tre norske oljeselskaper og leverandører.
– Jeg kan godt tenke meg at andre operatører på norsk sokkel også kan bruke de nye standardkontraktene. Videre ønsker jeg en revisjon som også omfatter arbeid med landanlegg og studier for undervannsanlegg. En standardisering av kontraktene og kontraktsformatene vil være viktig for framtiden for norsk offshoreindustri, sier Erling Matland, administrerende direktør for Aibel Norge, og forman i Norsk Industri offshore.
For oss vil det forenkle betydelig at så mange som mulig standardiserer og bruker kontraktene, sier Kjell Erik Østdahl.