INDUSTRI

Ett skritt nærmere solcelleproduksjon

Camilla Aadland
13. okt. 2008 - 07:20

Norsun i Årdal håper å begynne salget av wafere i løpet av kort tid. Så langt har fabrikken levert hele silisiumblokker til Sun Power, som er største kunde.

Fabrikken i Årdal er landets siste tilskudd innen solcellesatsing. Den var ferdig bygget tidligere i år, og produksjonen startet opp mens ferdigstillingen fortsetter innvendig.

Problem med råstoffet

Norsun skal produsere wafere, som er hovedkomponenten i produksjon av solcellepaneler. Disse waferne, eller skivene, er monokrystallinske og krever derfor superrent silisium, som er råstoffet. Alternativet er polykrystallinske wafere, som er billigere i produksjon, men har litt lavere effektivitet.

– Det har vært en utfordring å få nok superrent silisium. Det har vært en enorm vekst i etterspørselen, noe som gjør at prisen har økt. En vanlig markedspris vil være 40-50 dollar per kilo, mens i dag selges det for over 500 dollar på spotmarkedet, forteller kommunikasjonsdirektør Sven Røst i Norsun.

Han tror imidlertid det vil lysne neste år.

– Vi har brukt mye tid på å få kontrakter til priser som er akseptable. Nå har vi avtaler på plass som dekker det vi trenger foreløpig. Dessuten bygger vi en egen fabrikk i Saudi-Arabia, som skal levere silisium til oss, fortsetter Røst.

Må godkjennes

I dag er 35 krystalltrekkere i gang med å produsere silisiumblokker, såkalte ingoter, som kuttes opp til 0,2 mm tynne skiver. Ved årsskiftet skal resten av de 70 trekkerne være ferdig installert. Planen er at fabrikken skal få en kapasitet på 155 MW.

Prøveproduksjonen av waferne er i gang, men salget kan ikke starte før kundene har godkjent produktet.

– Vi kan ikke begynne salget av waferne før alle ledd i produksjonen har vært grundig testet, sier senior prosessingeniør Rune Hovland.

Komplisert

Prosessen er omstendelig: Først puttes superrent silisium i en beholder, som så varmes opp til 1430 grader. I løpet av to døgn har det dannet seg en to meter lang sylinder, som kalles ingot. Det er denne ingoten Norsun så langt har solgt.

Neste trinn i prosessen er å skjære sidene av ingoten, så den blir åttekantet, og så kutte den opp til supertynne skiver, altså wafere. Dette gjøres ved å lime ingoten til en glassplate, og så bruke supertynn vaier til å dele hele blokken. En slik ingot gir cirka 5000 wafere.

Bjørset og Hydro

– Hvordan skal fabrikken i Årdal kunne konkurrere på verdensmarkedet?

– Vår styrke er at vi spesialiserer oss på å lage wafere, og vil bli veldig gode på det. Vi har fått teknologi og opplæring av et tysk selskap som leverer wafere til IT-industrien, og vi har et dyktig lag med operatører. Vi mener vi skal kunne levere svært god kvalitet på produktet, til en pris som er konkurransedyktig, sier Røst.

Norsuns hovedeier er Alf Bjørsets selskap Scatec. Hydro er største industrielle eier med 18 prosents eierskap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.