I oppdrettsanlegg blåses fôret ut i merdene gjennom plastslanger. Det har ført til at det oppstår friksjon mellom fôret og rørveggen, og at slangene lades med statisk elektrisitet.
Bare mellom 2011 og 2015 mottok Arbeidstilsynet hele 20 meldinger om ulykker der håndtering av fôrslanger på flytende oppdrettsanlegg hadde gitt elektrisk støt.
Antistatiske fôrslanger
Problemet var verst om vinteren. Bransjen forsøkte å få kontroll over situasjonen ved å bruke verneutstyr. Likevel fortsatte antall ulykker å øke.
Selskapet Arges kom da opp med ideen om å lage antistatiske fôrslanger.
Slangen er produsert av høydensitets-polyetylen (HDPE). I tillegg er det en plasthinne inne i slangen som leder strøm ved at den er tilført et nanomateriale.
Dette gjør at de elektriske ladningene ledes korteste vei ut, og jordes i sjøen. Dermed unngår arbeiderne å få elektrisk støt.
Utviklingen av slangen skjedde i samarbeid med Grieg Seafood Finnmark. Arges søkte patent på teknologien i januar 2014.
Har fått patent
Nå har selskapet fått meldingen fra Patentstyret om at patentet er meddelt.
Daglig leder i Arges, Bjørnar Bull, er fornøyd.
– Det har ligget litt i kortene at det ville bli godkjent. Men det er en milepæl at det endelig er bekreftet, sier han til Teknisk Ukeblad.
I august i fjor innførte Arbeidstilsynet krav om at konvensjonelle fôrslanger byttes ut med antistatiske slanger. Byttingen av slanger må skje senest innen 1. september i år.
Etter at den antistatiske fôrslangen ble introdusert på markedet i mars 2014 har Arges sammen med sin partner Ahlsell levert over 850 kilometer slanger til norske oppdrettsanlegg.
Vil forsvare patentet
Bull anslår at Arges nå har noe over 50 prosent markedsandel for salget av løsninger som sikrer arbeiderne på oppdrettsanlegg mot elektrisk støt fra fôrslanger.
Arges hadde ifølge Bull en omsetning på ca. 30 millioner kroner og et overskudd på 2-3 millioner kroner.
Bull hevder at det selges et par løsninger på markedet som er et inngrep i Arges’ patent. Dette varsler Bull at selskapet nå vil forsvare seg mot.
– Jeg regner med at de som har gjort inngrepene, må trekke seg tilbake. Da vil vi nok i tilfelle beholde vår markedsandel, sier Bull.
Men siden det er andre aktører som har andre løsninger på støt-problemet med fôrslangene, vil det ikke bli snakk om noen monopolprising, understreker Bull.