FORSVAR

Etter treningsøkt med 90 armhevinger og 80 hang-ups ble yrkessoldaten alvorlig skadet

«En forventet del av jobben», mener Nav, som avviser Eirik Lundbys krav om yrkesskadeerstatning.

– Vi skal dra på øvelser i all slags vær, vi skal trosse snøstorm og ekstremkulde og uvær, slå opp telt på en fjelltopp, aldri gi oss, delta i strid, være godt trent til konflikt. Det er vår jobb. Men en så ekstremt høyintensiv styrkeøkt som vi ble pålagt, er langt utenfor det noen kan forvente av en soldat i det norske forsvaret, mener Eirik Lundby. Her på jobb i Forsvaret før han ble skadet.
– Vi skal dra på øvelser i all slags vær, vi skal trosse snøstorm og ekstremkulde og uvær, slå opp telt på en fjelltopp, aldri gi oss, delta i strid, være godt trent til konflikt. Det er vår jobb. Men en så ekstremt høyintensiv styrkeøkt som vi ble pålagt, er langt utenfor det noen kan forvente av en soldat i det norske forsvaret, mener Eirik Lundby. Her på jobb i Forsvaret før han ble skadet. Foto: Privat
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
26. sep. 2023 - 13:51

Tirsdag møter yrkessoldat Eirik Lundby motparten Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) i Eidsivating lagmannsrett på Eidsvoll. Bakgrunnen er at han har anket avgjørelsen om at han ikke har rett på yrkesskadeerstatning.

– Som ansatt i Forsvaret har jeg lovet å ofre livet mitt for landet hvis det blir nødvendig. Men det er ingen som tar vare på oss som blir skadet i tjeneste for landet, sier Lundby i en pressemelding fra arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Opptakten til konflikten var da Lundby, visekorporal klasse 1, ble sendt på et teoretisk kurs i ledelse i regi av US Marine Corps i 2018. Innbakt i kurset var en knallhard treningsøkt, som gjorde Lundby alvorlig skadet og ute av stand til å jobbe.

I fjor tapte han saken i Trygderetten, som stadfestet vedtaket til Nav Klageinstans om at han ikke hadde rett til yrkesskadeerstatning.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen la fram nye funn tirsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Les også

Riksrevisjonen: Kritiserer Forsvaret

Lå på intensivavdelingen

Treningsøkten gikk ut på 100 knebøy, 90 armhevinger, 80 hang-ups, 70 burpees, 60 rygghev og 50 situps. Alt skulle gjennomføres så raskt som mulig.

Mellom hver øvelse måtte deltakerne stå 90 sekunder i plankestilling, med strake armer.

Yrkessoldaten gjennomførte alle øvelsene, men merket at kroppen ikke responderte som den skulle og begynte å få smerter i overkroppen, ifølge kjennelsen fra Trygderetten. De tre neste dagene ble smertene verre.

Vis mer

Det viste seg at Lundby hadde fått rabdomyolyse, en tilstand som i verste fall kan føre til nyresvikt.

Lundby lå på intensivavdelingen i fire døgn før faren for varig nyreskade var avverget og han kunne skrives ut, ifølge Parat.

– Ekstrem trening

Yrkessoldaten klarte å delta på Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge i november 2018, men så sa det stopp på grunn av smerter, ifølge en artikkel publisert av Parat. Han ble hundre prosent sykemeldt tidlig i 2019. Lundby prøvde seg høsten 2019 på en tilrettelagt kontorstilling, men ble på nytt sykmeldt våren 2020.

Nav avslo kravet hans om godkjenning av yrkesskade høsten 2019. Lundby klagde uten å bli hørt. Nav Klageinstans stadfestet vedtaket året etter. Så havnet saken i Trygderetten.

Da saken ble behandlet i fjor, var partene enige i at treningsøvelsen gjorde at Lundby fikk rabdomyolyse. Men der stoppet enigheten.

Lundby argumenterte med at det dreide seg om ekstrem trening og et treningsopplegg som var vesentlig annerledes enn det han noen gang hadde opplevd i det norske Forsvaret. Opplegget var heller ikke frivillig, beskjeden var at det måtte gjennomføres.

Et rotorblad ble ødelagt i vindparken Vineyard Wind 1.
Les også

Tre blad kollapset på kort tid

«Vanlige styrkeøvelser»

Nav Klageinstans argumenterte i Trygderetten med at yrkessoldaten ikke ble utsatt for en påkjenning eller belastning som lå utenfor det han måtte forvente i arbeidet. De mente at han ved å skade seg under trening ikke var utsatt for en arbeidsulykke og at dette var «vanlige styrkeøvelser» som soldaten mest sannsynlig kjente til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

«Slik hendelsen er beskrevet, synes ikke Lundby å ha blitt utsatt for en påkjenning eller belastning som var usedvanlig i forhold til det som var forventet i hans type stilling», heter det i avgjørelsen fra Trygderetten som slo fast at det ikke var en arbeidsulykke. 

I kjennelsen heter det videre at Lundby og en annen deltaker fikk rabdomyolyse i etterkant av treningsøvelsen. Trygderetten skriver at dette «kan tyde på at påkjenningen var tyngre enn ellers», men at det skal tas hensyn til hendelsens art og omstendighetene rundt denne, ikke skadens art og omfang.

«Øvelsen inngikk som en del av Lundbys arbeidsoppgaver i stillingen i Forsvaret. Dette er imidlertid ikke noe uvanlig; treningsøvelser er påkrevet og nødvendig for flere yrkesgrupper, deriblant for ansatte innen politiet, fengselsvesenet og brannvesenet. Når man frivillig velger å ta arbeid som eksempelvis politi eller soldat, inngår slike øvelser som en forventet del av jobben, og som en del av de ordinære, pålagte arbeidsoppgavene», heter det i avgjørelsen.

– Overlatt til deg selv

Lundby mener det ligger dyptgående etiske problemstillinger bak avslagene han har fått.

– Når du sitter der syk og skadet og ikke lenger kan utføre yrket ditt – hvorfor hjelper ikke staten deg da? Og det reiser igjen spørsmålet om hvorfor noen skal gidde å jobbe i Forsvaret hvis du blir fullstendig overlatt til deg selv hvis noe skulle gå galt, sier Lundby videre i meldingen.

En person omkom da en bil kjørte utfor og falt fire etasjer fra parkeringshuset på Sandvika storsenter i Bærum mandag 23. september.
Les også

Volvo etter Sandvika-ulykken: – Vi tar hendelsen svært alvorlig

Ifølge Lundbys fagforening Parat koker hele saken ned til om treningsøkten var en normal aktivitet som kan forventes av en soldat. 

Advokat Øyvind Vidhammer representerer yrkessoldaten. <i>Foto:  Simonsen Vogt Wiig</i>
Advokat Øyvind Vidhammer representerer yrkessoldaten. Foto:  Simonsen Vogt Wiig

– Vi mener at denne øvelsen er et betydelig avvik fra det normale. Lundby hadde aldri tidligere gjort denne type øvelser med et slikt omfang og intensitet og var ikke kjent med risikoen for slike skader. Han ble også beordret til å gjennomføre og hadde derfor ikke kontroll over situasjonen, sier Øyvind Vidhammer i Simonsen Vogt Wiig i en uttalelse.

Han fører saken for Lundby i lagmannsretten.

Advokaten mener Trygderetten har for strenge krav til hva som utløser yrkesskadeerstatning. Han mener også at dette på mange måter er en prinsipiell sak.

– Praksis fra Trygderetten når det gjelder å godkjenne slike treningsskader er generelt streng, men i denne saken mener vi at vurderingen er for streng. Etter vår vurdering dreier det seg her om en belastning som må anses å være usedvanlig også i yrket som ansatt i Forsvaret, uttaler han.

Lundby studerer nå ifølge Parat freds- og konfliktstudier på deltid, og håper å fullføre en bachelorgrad. Han er opprinnelig utdannet tømrer, men ifølge Lundby er det et altfor fysisk krevende yrke med hans tilstand.

Krever mer forutsigbarhet

Parat mener Forsvaret må få en mer forutsigbar yrkesskadedekning, lik den regjeringen innvilget for politiet i fjor.

– Det kan ikke være slik at forsvarsansatte som blir varig skadet på jobb, ikke skal bli ivaretatt, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i meldingen.

De viser til at særordningen i politiloven skal fange opp skader som ikke dekkes etter de generelle reglene i yrkesskadeforsikringsloven. Ansatte i politiet har rett til full erstatning for skader som skjer under pålagt organisert trening, ifølge Olsen.

TU har gitt Nav samt Forsvarsdepartementet mulighet til å kommentere Parats syn på denne saken, samt uttalelsene til Lundby og hans advokat.

– Forsvaret kan ikke kommentere på en pågående sak i rettssystemet, svarer pressevakt Aleksander Engborg Hage i Forsvarsdepartementet.

– Vi avventer lagmannsrettens behandling av saken, sier Bente Thori-Aamot, seksjonssjef i Nav, i et svar formidlet av deres kommunikasjonsavdeling.

– Vi må gjøre et eller annet med oppdrettsnæringen for å gjøre den mer bærekraftig, sier Per-Reidar Larnholm. Målet er å realisere en serie patenter som handler om en ny type lukkede merder.
Les også

Vil forbedre havbruk med nye patenter: – Vi må gjøre et eller annet med oppdrettsnæringen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.