KRAFT

Etterspurt avfall havner på dynga

Mona Sprenger
24. sep. 2009 - 08:32

– Avfallssituasjonen er helt håpløs, sukker Per Kristian Olsen, konserndirektør for produksjon og varme i Hafslund. Energiselskapet har bygd et nytt energigjenvinningsanlegg i Fredrikstad og bygger nå et tilsvarende anlegg på Borregaard i Sarpsborg. Olsen liker utviklingen dårlig.

– Samtidig som det er underskudd på avfall, vil flere kommuner deponere 390.000 tonn med avfall.



For lite avfall

1. juli trådte deponiforbudet i kraft. I 2005 vurderte Statens forurensingstilsyn at deponiforbudet vil gi et økt behov for behandlingskapasitet på om lag en million tonn i året. Det satte i gang en milliardsatsing på nye forbrenningsanlegg i mange norske byer. Nå frykter Olsen og mange aktører i bransjen at det skal bli vanskelig å sikre seg nok søppel.

Finanskrisen har ført til en kraftig nedgang i avfallsmengden i Sverige, som utkonkurrerer norske anlegg på pris. Samtidig gir fylkesmenn over hele landet dispensasjoner for at avfallet fortsatt kan deponeres på samme måte som før.



Deponiavgift

Olsen etterlyser nå like rammebetingelser som sine svenske konkurrenter og mener at norske myndigheter bør gjøre det mer lønnsomt å kjøre avfall til forbrenning i Norge.

– Det bør innføres en deponiavgift på 700 til 800 kroner. Det ville løst problemet med for lite avfall og sikre Finansdepartementet penger.

Norsk Fjernvarme mener at kommunikasjonen mellom fylkesmennene og Statens forurensingstilsyn har vært for dårlig.

– Det er billigst for kommunene å ha avfallet på deponi og fylkesmennene gjør bare den jobben de alltid har gjort. Mange er ikke bevisste i denne saken, sier Heidi Juhler, daglig leder i Norsk Fjernvarme.



Ulik praksis

Avfall Norge, som representerer hele verdikjeden i avfallsbransjen er heller ikke fornøyd med sine medlemmer.

– Vi er kritisk til at mange av våre medlemmer har kommet for sent i gang. Andre har ikke gjort noe som helst. De har bare søkt om tillatelse til å fortsette å deponere, og fylkesmennene praktiserer dette svært forskjellig, sier direktør i Avfall Norge, Håkon Jentoft.

Avfall Norge har bedt Statens forurensingstilsyn sørge for at praksisen blir lik over hele landet.

– Vi har hele tiden vært klar på at dispensasjon bare skal gis til aktører som har inngått kontrakter med avfallsforbrenningsanlegg under oppføring.



Sju dispensasjoner

Fylkesmannen i Telemark har gitt hele sju dispensasjoner.

– De har vært veldig trege med å gjøre noe med dette her, selv om de har visst om det i lang tid, forklarer Ingvar Oland, nestleder i miljøavdelingen hos fylkesmannen i Telemark.

– Vi har et par stykker som hadde trodd at de kunne sortere seg unna deponiforbudet og på den måte komme seg under 10 prosent grensen. Vi måtte fortelle de at det ikke var mulig og følte at vi måtte gi dem mer tid til å ordne opp, sier Oland, som opplever at situasjonen er under kontroll.

– Det er et deponi som jobber med å få på plass et eget forbrenningsanlegg. Så vi er ikke så veldig bekymret. Det er heller ikke store volumer det er snakk om. Den avfallsmengden som betyr noe er under kontroll.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.