ENERGI

EU-enighet om metangrense på olje- og gassimport

EU-landene har kommet til enighet om en lov for utslippsgrenser på metan fra olje- og gassimport. Dette skal gjelde fra 2030, og Norge påvirkes trolig lite.

EU-landene har kommet til enighet om en lov for utslippsgrenser på metan fra olje- og gassimport. Bildet er fra Equinors anlegg på Melkøya, der naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet tas imot.
EU-landene har kommet til enighet om en lov for utslippsgrenser på metan fra olje- og gassimport. Bildet er fra Equinors anlegg på Melkøya, der naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet tas imot. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
15. nov. 2023 - 07:17

Den nye loven legger press på internasjonale leverandører til å ta grep om utslippene av denne klimagassen.

Utsendinger fra EUs medlemsland og EU-parlamentet ble enige om lovverket etter kveldsmøter tirsdag. Fra 2030 må importører av råolje, gass og kull til Europa dokumentere at leveransene holder seg innenfor en metangrense.

Norsk olje-og gassnæring og regjeringen har drevet omfattende lobbyarbeid for å få endret deler av den nye loven.

Regelverket vil mest sannsynlig ha mest innvirkning på store leverandører av gass, som USA, Russland og Algerie. Etter at Russland kuttet ned på sine leveranser til Europa, er Norge den største leverandøren via rørledning. Norsk gass har imidlertid et metaninnhold som er blant de laveste i verden.

Loven skal nå godkjennes av EU-parlamentet og medlemslandene, noe som normalt er en formalitet.

Hyppigheten av kontrollen med flammetårn, der man brenner opp overskuddsgass på olje- og gassplattformer, er kjernen i striden. En manuell kontroll tar tid og gir stans i driften.
Les også

EU bøyer av i metanstrid med Norge

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.