Artikkelen er sampublisert med Energi og klima.
– Gasslagrene i EU er nå 66 prosent fulle, og vi regner med å komme ut av vinteren med mer gass på lager enn i fjor. Det betyr at det må kjøpes mindre gass for å fylle de opp, forklarte energikommissær Kadri Simson på en høring i Europaparlamentet torsdag.
Hun mente at dette lovet godt for utviklingen av energiprisene i EU som nå er nede på et nivå fra før krigen i Ukraina.
Hennes optimistiske meldinger til Europaparlamentets energikomite, ble fulgt opp av nye økonomiske prognoser for EU, som Kommisjonen presenterte torsdag.
Selv om tonen er optimistisk, har ikke EU avblåst energikrisen.

Senterpartiet: Mener Høyres strømplan kan bryte med Acer
Lavere energipriser – mindre inflasjon
Inflasjonen faller raskere enn man forventet i fjor. Grunnen er stort sett fallende energipriser, særlig prisen på gass. Dette har også kuttet prisen på andre varer.
Torsdag ble gass omsatt til 24,8 euro/MWh på gassbørsen TTF i Nederland. Den var over på rundt 300 euro/MWh under den verste delen av energikrisen. Like før invasjonen var prisen 43 euro/MWh. Men dagens nivå er høyere enn det «normale.» I februar 2021 var prisen nede i 6 euro/MWh.
Inflasjonen i EU er beregnet til å falle fra 6,3 prosent i 2023 til 3 prosent i 2024 og ned til 2,5 prosent i 2025. Kommisjonens prognoser er at folk flest kan vente seg en reallønnsøkning.
Men Kommisjonen advarer om at importen av LNG fra Midtøsten kan bli hindret av situasjonen i Rødehavet. Det kan trekke prisene på energi opp. EU importerer nå store mengder LNG fra Midtøsten for å dekke opp for bortfallet av russisk gass.


I tillegg vil EU-landene nå avvikle støtteordninger som ble innført under energikrisen. Dette kombinert med høyere kostnader for å frakte LNG fra Midtøsten, kan bidra til å trekke energiprisen noe opp, men langt fra til de nivåene en så etter Russlands invasjon i Ukraina.
Leve uten Russisk gass
Simson sa i møte med parlamentarikerne at EU nå har lært seg å leve uten russisk gass og at det ikke er noen vei tilbake til at unionen igjen skal bli en stor kunde. Hun sier at EU ligger an til å nå målet om å ikke importere gass fra Russland i 2027. Men hun understreket at EU-landene må slutte å importere LNG fra Russland, noe også den ukrainske regjeringen har gitt tydelig beskjed om.
EU importerte i fjor LNG fra Russland for en milliard dollar i måneden, ifølge High North News.

Analytikere: – Strømmarkedet i EU er ikke dysfunksjonelt