KRAFT

EU støtter norsk energiråd

REGIONALE RÅD: Det har gått treigt med energieffektiviseringen i Norge. Det håper Energiråd Innlandet å gjøre noe med. I dag blir det første regionale energikontoret åpnet i Norge, med støtte og godkjennelse fra EU.
REGIONALE RÅD: Det har gått treigt med energieffektiviseringen i Norge. Det håper Energiråd Innlandet å gjøre noe med. I dag blir det første regionale energikontoret åpnet i Norge, med støtte og godkjennelse fra EU. Foto: SEBASTIEN LAPEYRERE
Kjetil Malkenes Hovland
28. aug. 2009 - 07:41

Mens EU har rundt 400 regionale energikontorer som gir råd om energieffektivisering, har Norge ingen.

Men i dag skal Energiråd Innlandet åpnes, det første EU-godkjente og -støttede regionkontoret i Norge.

Målet er å kutte energiforbruket hos private og bedrifter, og bli et supplement til Enova.

Målet er å kutte energiforbruket hos private og bedrifter, og bli et supplement til Enova.GIR ENERGIRÅD: Erik Longva, daglig leder i Energiråd Innlandet

Får EU-støtte

– Det er rundt 400 slike kontorer i EU. Vi har et fadderkontor i Luleå i Sverige, og de har holdt på siden 1997. Det er vel 15 slike kontorer i Sverige, sier daglig leder Erik Longva (35) i Energiråd Innlandet til Teknisk Ukeblad.

Staten er ikke med på finansieringen av regionkontoret. Det er fylkeskommunene i Hedmark og Oppland og Eidsiva Energi som sponser Energiråd Innlandet. I tillegg får rådet støtte gjennom EU-programmet Intelligent Energy Europe.

– EU inne med 25 prosent av driften. De neste tre årene er det budsjettert ca. 10 millioner til sammen, sier Longva.

– Plass til flere

I Norge er det et sentralisert organ, statsforetaket Enova, som gjør det meste av arbeidet med å få til energieffektivisering hos private og bedrifter.

– Svenskene har en annen struktur. Her er det sluset gjennom Enova, som sitter på en pengesekk og driver med store programmer. De har ikke det lokale fokuset, selv om de også har lokale samarbeidspartnere. Vi vil ikke kritisere Enova på noen måte, men ser at det er plass til noe mer, sier Longva, som er i dialog med Enova om et samarbeid.

Energiråd Innlandet skal ha tre medarbeidere på Gjøvik. Longva kommer fra jobben som klimarådgiver i Eidsiva Energi, med ansvar for konsernets klimastrategi. Han er utdannet sivilingeniør elkraftteknikk fra NTNU.

Vil være bindeledd

– Det vi skal jobbe med er å gå ut med nyttig informasjon om hva du kan gjøre med enkle grep. Vi skal holde seminarer, konferanser og workshops, være lokale og enkle å få tak i og være et bindeledd mellom lokalt næringsliv og de støtteordninger som finnes blant annet i Enova, sier Longva.

– Det vi skal jobbe med er å gå ut med nyttig informasjon om hva du kan gjøre med enkle grep. Vi skal holde seminarer, konferanser og workshops, være lokale og enkle å få tak i og være et bindeledd mellom lokalt næringsliv og de støtteordninger som finnes blant annet i Enova, sier Longva. EFFEKTIVISERING: Å bytte lyspærer er en av mange måter å spare litt energi på. JOUHANNAUD Thomas

Energirådet ønsker å gå konkret til verks, og arrangerer allerede neste uke flere møter. Blant annet har de et møte om energieffektivitet i transportsektoren 2. september, med foredrag fra Transnova, Zero og Statens Vegvesen.

3. september handler det om energieffektivitet i bygninger, hvor Sintef Byggforsk, naturvernforbundet, Østlandsforskning og Norsk Teknologi skal snakke om hvordan byggsektoren kan kutte energiforbruket.

Ønsker flere lokale kontorer

– Det har skjedd lite på dette feltet trass i en rekke kampanjer opp gjennom årene?

– Det er akkurat det. Vi tror vi kan være med å få til no, og ønsker også å få flere slike regionale kontor, sier Longva.

– Så lenge strømprisen er lav, har folk liten interesse av å spare på strømmen?

– Det er det som er erfaringen fram til nå, at folk ser ensidig på strømprisen. Men jeg tror flere blir direkte motivert til å ta gode klimavalg og bruke energien riktig. Man kan rydde opp i eget hus og si at ”vi har tatt de grepene vi kan ta”. Det er ikke så himla vanskelig heller, sier Longva.

Jobber for fornybar energi

Kontoret vil også arbeide for å øke lokal produksjon av fornybar energi. Vannkraft og bioenergi er det mest aktuelle for Innlandet.

– Eidsiva Energi skal for eksempel bygge ut 1 TWh bioenergi framover. Skogeierne i regionen er også aktive, blant annet via Solør bioenergi, sier Longva.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.