Han understreker at ethvert forsøk på å ødelegge Europas energiinfrastruktur er uakseptabelt og at EU vil komme med et «kraftig og samlet» svar.
– Dette er ikke et tilfeldig sammentreff, og det rammer oss alle. All tilgjengelig informasjon tyder på at disse lekkasjene er resultatet av en villet handling, fastslår Borrell i en uttalelse onsdag.
Han uttrykker dyp bekymring for lekkasjene og varsler at EU kommer til å iverksette tiltak for å styrke energisikkerheten i Europa.
– Vi kommer til å støtte enhver etterforskning der målet er å få full klarhet i hva som har skjedd og hvorfor, legger han til.
– Ment å destabilisere
EU-president Charles Michel kaller lekkasjene for sabotasje. Han tror målet er å destabilisere energiforsyningene til EU.
– De som har ansvaret, kommer til å bli stilt til ansvar og vil måtte betale, skriver han på Twitter.
Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 er bygd for å frakte gass fra Russland til Tyskland. Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer. Eksperter mener at eksplosjonene ikke kan skyldes jordskjelv.
Lekkasjene fører til store klimautslipp, og det er foreløpig umulig å stanse dem. Det er opprettet en stor sikkerhetssone rundt lekkasjestedene for å sikre at skipstrafikken ikke blir rammet av eksplosjoner.
Statsministrene i Polen, Sverige og Danmark har alle tidligere uttalt at det dreier seg om en bevisst handling. Og i USA har den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan meldt at gassrørledningene tilsynelatende er utsatt for sabotasje.
Norge kan tjene på Ukrainas krig mot Russland, mener tech-eksperter
– Ment å destabilisere
EU-president Charles Michel kaller lekkasjene for sabotasje. Han tror målet er å destabilisere energiforsyningene til EU.
– De som har ansvaret, kommer til å bli stilt til ansvar og vil måtte betale, skriver han på Twitter.
Russland mener på sin side det er absurd å hevde at de står bak sabotasjen. I russiske medier har det blitt spredt anklager om at flere Nato-land kan stå bak.
En ekspert som er intervjuet av storavisa Moskovskij Kosmolets hevder Norge kan ha gjort det for å sørge for at Tyskland ikke får tilgang til russisk gass.
Russiske medier har også merket seg en uttalelse fra USAs president Joe Biden i februar. Da uttalte han at dersom Russland invaderte Ukraina, ville USA sørge for at den nye Nord Stream 2-ledningen ville være «ferdig» før den ble tatt i bruk. USA har flagget sin motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa, men i russiske medier tolkes uttalelsen som en militær trussel. Etter lekkasjen i rørledningene har Bidens uttalelse også blitt spredt i sosiale medier.
– Biden er forpliktet til å svare på spørsmålet om hvorvidt USA gjorde den trusselen til virkelighet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.
Ikke i drift
De to gassrørledningene er fylt med gass, men var ikke i drift på grunn av konflikten mellom Russland og EU i kjølvannet av krigen i Ukraina.
EU har tidligere anklaget Russland for å bruke energi som våpen ettersom landet har strupt gassforsyningene via Nord Stream 1. Russland har forklart det med at de på grunn av sanksjoner mangler verktøy og deler til å utføre nødvendig vedlikehold.
Nord Stream 2 skulle vært åpnet i år, men i februar innstilte Tyskland godkjenningsprosessen.
USA, Ukraina og flere andre østeuropeiske land har lenge vært sterke motstandere av byggingen av Nord Stream 2, som skulle doble den russiske gasseksporten til Europa.
Det er uklart hvor mye gass som har lekket ut. Nord Stream 2 anslås å inneholde 300 millioner kubikkmeter stillestående gass.
Lekkasjene har fått gassprisen til å stige. Mens den tirsdag morgen kostet cirka 21 kroner per kubikkmeter, var prisen onsdag oppe i 25 kroner, opplyser den danske energianalytikeren Kristian Rune Poulsen til Ritzau.
Nato-sjefen: Ber om økt våpenstøtte til Ukraina for en best mulig fredsavtale