ENERGI

Europa sparer energi: Mindre lys og varme – og bare kaldt vann i dusjen

Et forslag fra EU-kommisjonen om å kutte strømforbruket med minst 10 prosent, ligger på energiministrenes bord. Men sparekampanjene er alt i gang. Flere EU-land kutter belysning av severdigheter, oppvarming av fellesområder – og varmtvannet på offentlige toaletter.

Eiffel-tårnet er et av flere landemerker som ikke lenger vil være opplyst om natten.
Eiffel-tårnet er et av flere landemerker som ikke lenger vil være opplyst om natten. Foto: Colourbox
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
26. sep. 2022 - 19:00

Artikkelen er sampublisert med Energi og Klima.

Når EUs energiministre møtes til nok et ekstra møte i Brussel 30. september, skal de behandle spørsmålet om kutt i superprofitten til energiselskapene. Økte skatteinntekter skal brukes til å støtte husholdninger og småbedrifter og investere i energiøkonomisering.

I tillegg skal ministrene samle seg om en ganske ambisiøs plan for å kutte strømforbruket med 10 prosent generelt og 5 prosent i de tidene på døgnet der forbruket topper seg. Det er gjerne på morgenen og ettermiddagen. Det er opp til medlemsstatene å presentere tiltak for å nå disse målene, skriver kommisjonen i sitt forslag.

Men presset av skyhøye strømpriser er sparekampanjene alt i gang rundt om i flere EU-land.

Tyskland mest omfattende

Tyskland har satt i verk de mest omfattende tiltakene, som skal vare frem til våren. Lysreklamer skal være skrudd av etter klokken 22, med noen unntak. Utelys kan stå på, og butikkvinduer kan fortsatt være opplyst.

Flere land, som Belgia og Frankrike, følger tyskerne og slukker lyset på monumenter og bygninger på natten og regulerer lysreklame. Det får som konsekvens at turistmål som Versailles, Louvre og Eiffeltårnet ikke vil være lyst opp om natten lenger. Paris vil ikke være «lysets by» denne vinteren. Men gatelyset vil være tent av sikkerhetsmessige grunner, det samme gjelder lys på broene over Seinen.

Belgia vil også slukke lyset på motorveiene, men avkjøringene skal fortsatt være opplyst.

Kutter innetemperatur

Land som Østerrike, Tyskland, Belgia, Italia, Spania, Nederland, Danmark og Frankrike med flere har allerede innført eller er i ferd med å innføre begrensninger i oppvarming av offentlige bygninger. I mange tilfeller følges dette opp av private selskaper. De fleste setter temperaturen ned fra 21 til 19 grader, med unntak for blant annet helseinstitusjoner, barnehager og skoler. Dette er et tiltak som ventelig vil spre seg til omtrent alle EU-land.

I tillegg har en rekke land signalisert at de ikke vil varme opp korridorer og fellesarealer som ankomsthaller. Unntaket her er korridorer på for eksempel sykehus.

I områder der det pågår manuelt arbeid, har flere land signalisert at de vil sette temperaturen ned til 17 grader.

Dusj – ikke karbad

I hjemmene oppfordres folk til å dusje (men kort) og ikke ta karbad. Dette er også et generelt krav som en rekke land stiller seg bak.

Flere land vil innføre restriksjoner for private badebasseng. Disse skal ikke lenger varmes opp med gass eller strøm. Unntaket er der bassengene brukes til rehabilitering av syke og skadede eller er en del av et annet medisinsk tilbud. Hoteller får også unntak.

Det spørs hvem som skal prioriteres når folk bes om å bruke mindre vann i dusjen. <i>Foto:  Colourbox</i>
Det spørs hvem som skal prioriteres når folk bes om å bruke mindre vann i dusjen. Foto:  Colourbox

Et stort antall svømmehaller og ishockeybaner i Frankrike er allerede stengt på grunn av de høye strømprisene.

Håndvask i kaldt vann

I offentlige bygninger i Tyskland vil varmtvannstanker bli skrudd av dersom det varme vannet stort sett brukes til å vaske hendene etter toalettbesøk. Unntaket her er barnehager, skoler og helseinstitusjoner. I Belgia har enkelte byer fulgt Hannovers eksempel og gått så langt at de har sluttet med varmt vann i dusjene på offentlige treningssentre og sportsarenaer.

I Frankrike varsles det om at skiheisene i Alpene vil gå med redusert hastighet. Mange skisentre som i økende grad er avhengig av kunstsnø, varsler at de vil ha problemer med å åpne for vintersesongen. Snøkanonene er strømslukere.

Ikke bare trengs det i økende grad kunstsnø for å holde skianlegg åpne, men snøkanonene bruker mye strøm. <i>Foto:  Colourbox</i>
Ikke bare trengs det i økende grad kunstsnø for å holde skianlegg åpne, men snøkanonene bruker mye strøm. Foto:  Colourbox

Heller ikke den franske luksusbransjen slipper unna. LVMH som eier blant annet Hennessey Cognac og Louis Vuitton kutter varmen i butikkene og slukker lyset tidligere. Louis Vuitton har varslet sine kunder og ansatte om at de vil kutte bruken av heiser/rulletrapper. Dette også for å kutte strømforbruket.

Noen steder er ordningene innført som råd og andre steder som pålegg. Men de høye strømprisene har gjort at mange både husstander og bedrifter alt er i gang med omfattende strømsparing. Energikrisen kommer til å merkes rundt om i Europa.

WAPO står her på en kai nær Helgeroa utenfor Larvik. Det er denne innretningen som senket i vann skal benytte gravitasjon, oppdrift og vakuum og et unntak i Arkimedes' lov for å gi energioverskudd.
Les også

– Håpet i det lengste: Aksjonærer har mistet troen på evighetsmaskin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.