I oktober blir GOCE-satellitten skutt opp fra Russland.
I løpet av 20 måneder skal satellitten måle lokale variasjoner i jordens gravitasjonsfelt med en nøyaktighet og detaljrikdom som aldri tidligere har vært gjort.
- Den første oppgaven er å måle tyngdekraftsfeltet og hvordan det varierer fra sted til sted. Det vil satellitten gjøre med en nøyaktighet og oppløsning som vi aldri har sett før, sier Rune Floberghagen.
Som «mission manager» har han vært sentral i utviklingen av satellitten siden 2001. Floberghagen er ansvarlig for satellitten, bakkesegmentet, dataprosessering og koordinering av vitenskapelig bruk.
Les også: Norsk kontroll på europeisk satellitt
Hvert land sin egen høyde
For å kunne måle høydemeter nøyaktig trengs et utgangspunkt for nullhøyde, som kalles geoiden. Denne baseres på målinger av jordens tyngdefelt, som GOCE-stallitten skal foreta.
- Hvert land har sin egen definisjon for høyde over havet og de systemene er sjelden forbundet med hverandre. Hvis du skal se på utvikling i forandring i havnivå, er det umulig å sammenligne lokale variasjoner fordi referansen ikke er den samme, sier Floberghagen.
Nøyaktige høydemålinger er nødvendig i mange sammenhenger, fra kartproduksjon til konstruksjon og navigasjon.
Les også: Vil ha felles kartreferanser
Overvåker klima og miljø
- Da Sverige og Danmark bygde Øresundsbroen, hadde de forskjellige referanser for høyde over havet og måtte gjøre mer nøyaktige målinger for ikke å bomme, forteller Floberghagen.
Overvåking av klima og miljø avhenger også av høydemålinger. Vil vi vite høyden på havet, havstrømmene og grunnvannsspeilet, eller tykkelsen på is og breer, trenger vi høydemålinger, ifølge Norsk Romsenter.
GOCE-satellitten er også den første som kan kikke detaljert ned i jorden. Tyngdekraftfeltet gir et speilbilde av hvordan massefordelingen er inne i jorden. Jo mer detaljert vi kan måle variasjoner i tyngdekraftfeltet, jo mer nøyaktig kan vi måle bevegelser ved jordskjelv og vulkanutbrudd.
Les også: Satellittarbeid for 60 millioner
Kongsberg sentral
Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) har vært med på å utvikle karbonkompositter for solcellepanelene til GOCE-satellitten.
- Det spesielle med vår satellitt er at den har faste vinger. De må være meget lette og det har vært en utfordring for KDA å utvikle en vinge som er fem ganger en meter, som bærer solcellepanel og ikke skal deformeres.
- Denne satellitten er den mest komplekse som er laget i Europa. Det gjelder også solcellepanelene som vi har laget, sier Tor Sigurd Breivik, teknisk ansvarlig for prosjektet hos KDA.
Panelene er lengre, kraftigere og mer kompleke, tykkere og tyngre enn vanlig.
Ksat får en sentral rolle i å hente ned og behandle data gjennom Svalsat på Svalbard og Trollsat i Antarktis.