VINDKRAFT

Europas største batteri skal lagre vindenergi-overskuddet i Tyskland

Åpner i år.

Vindkraftutbyggingen i Nord-Tyskland gjør at eierne av vindmøllene får penger for å skru av møllene når produksjonen er for høy.
Vindkraftutbyggingen i Nord-Tyskland gjør at eierne av vindmøllene får penger for å skru av møllene når produksjonen er for høy. Bilde: Øyvind Lie
11. apr. 2017 - 19:00

Nederlandske Eneco og japanske Mitsubishi skal bygge et 48MW batterisystem i Jardelund kommune i Schleswig-Holstein i Tyskland, nær grensen til Danmark.

Selskapene melder at det er Europas største batteri lokalisert på ett sted.

Batteriet er av typen lithium-ion, og har en kapasitet til å levere over 50 MWt, tilsvarende det gjennomsnittlige daglige energiforbruket til 5.300 tyske husholdninger.

Byggestart for anlegget er i sommer, og det forventes at batteriet skal kunne begynne å spare energi allerede før året er omme.

Tanken er at batteriet skal ta over reservekapasitetsrollen fossile kraftverk har i dag.

Større vindproduksjon enn linjekapasitet

NEC Energy Solutions leverer batterisystemet, som består av mange slike batteripakker. <i>Foto: NEC Energy Solutions</i>
NEC Energy Solutions leverer batterisystemet, som består av mange slike batteripakker. Foto: NEC Energy Solutions

Det er stor vindkraftproduksjon i nordlige deler av Tyskland.

Tyskland har vedtatt mål om at klimagassutslippene skal reduseres med 40 prosent i 2020, sammenliknet med 1990. I 2030 skal utslippene reduseres med 55 prosent, og i 2050 skal utslippene reduseres med 80-95 prosent.

Den tyske fornybarsatsingen, Energiewende, er sentral for å nå reduksjonsmålene. Dette innebærer en satsing på blant annet vind-, sol- og vannenergi, samt bedre håndtering av energien som genereres.

Satsingen har ført til stor utbygging av vindkraft nord i landet, til dels uten at man har bygget nok transformatorstasjoner og strømlinjer til å frakte strømmen sørover. Dette har ført til at eierne av vindmøllene får betalt for å skru av møllene.

Skal avhjelpe overkapasitet

I deler av Nord-Tyskland stenges vindmøllene ned 45 prosent av tiden, og det blir verre for hvert år, skrev TU i fjor høst.

Eneco og Mitsubishi skriver at det nye batterisystemet skal avhjelpe slike problemer, ettersom energien da kan lagres i batteriene.

Et pilotprosjekt vil gjøre det mulig å koble omkringliggende vindkraftanlegg direkte til batterisystemet. Ved overskuddskapasitet i nettet kan anleggene lagre energien i batteriene og selge det til markedet på et mer gunstig tidspunkt.

Fornybar viktigste energikilde

Hiroshi Sakuma, konsernsjef for miljø og infrastruktur i Mitsubishi, sier i en pressemelding at de tror energilagring vil bli en nøkkelfaktor ettersom energiproduksjonen svinger som følge av mer fornybar energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette prosjektet er et viktig steg på veien til et bærekraftig samfunn, sier Sakuma.

I 2014 var fornybar kraft for første gang den viktigste energikilden i Tyskland, med 25,8 prosent av den totale kraftproduksjonen.

Blant de større i verden

Batterisystemene vil hevde seg blant de største i verden.

Ifølge amerikanske Department of Energys (DOE) energilagringsdatabase finnes det et 48MW (12MWt) lithium-ion batterisystem i drift i Sør-Korea - Gyeongsan Substation ESS.

Etter planen skal også et 100 MW (400MWt) lithium-ion-anlegg i Alamiton Power Center i California, USA være ferdig i 2021.

I slutten av 2017 skal også andre fase av Kingfischer Project stå ferdig i Australia. Dette prosjektet innebærer også et 100 MW solcelleanlegg som skal være i stand til å levere 100 MWt. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.