Nederlandske Eneco og japanske Mitsubishi skal bygge et 48MW batterisystem i Jardelund kommune i Schleswig-Holstein i Tyskland, nær grensen til Danmark.
Selskapene melder at det er Europas største batteri lokalisert på ett sted.
Batteriet er av typen lithium-ion, og har en kapasitet til å levere over 50 MWt, tilsvarende det gjennomsnittlige daglige energiforbruket til 5.300 tyske husholdninger.
Byggestart for anlegget er i sommer, og det forventes at batteriet skal kunne begynne å spare energi allerede før året er omme.
Tanken er at batteriet skal ta over reservekapasitetsrollen fossile kraftverk har i dag.
Større vindproduksjon enn linjekapasitet
Det er stor vindkraftproduksjon i nordlige deler av Tyskland.
Tyskland har vedtatt mål om at klimagassutslippene skal reduseres med 40 prosent i 2020, sammenliknet med 1990. I 2030 skal utslippene reduseres med 55 prosent, og i 2050 skal utslippene reduseres med 80-95 prosent.
Den tyske fornybarsatsingen, Energiewende, er sentral for å nå reduksjonsmålene. Dette innebærer en satsing på blant annet vind-, sol- og vannenergi, samt bedre håndtering av energien som genereres.
Satsingen har ført til stor utbygging av vindkraft nord i landet, til dels uten at man har bygget nok transformatorstasjoner og strømlinjer til å frakte strømmen sørover. Dette har ført til at eierne av vindmøllene får betalt for å skru av møllene.
- I Danmark: Nå rives verdens første havvindpark
Skal avhjelpe overkapasitet
I deler av Nord-Tyskland stenges vindmøllene ned 45 prosent av tiden, og det blir verre for hvert år, skrev TU i fjor høst.
Eneco og Mitsubishi skriver at det nye batterisystemet skal avhjelpe slike problemer, ettersom energien da kan lagres i batteriene.
Et pilotprosjekt vil gjøre det mulig å koble omkringliggende vindkraftanlegg direkte til batterisystemet. Ved overskuddskapasitet i nettet kan anleggene lagre energien i batteriene og selge det til markedet på et mer gunstig tidspunkt.
- Verdens lengste vindmølle-blad: På størrelse med kontrolltårnet på Gardermoen
Fornybar viktigste energikilde
Hiroshi Sakuma, konsernsjef for miljø og infrastruktur i Mitsubishi, sier i en pressemelding at de tror energilagring vil bli en nøkkelfaktor ettersom energiproduksjonen svinger som følge av mer fornybar energi.
– Dette prosjektet er et viktig steg på veien til et bærekraftig samfunn, sier Sakuma.
I 2014 var fornybar kraft for første gang den viktigste energikilden i Tyskland, med 25,8 prosent av den totale kraftproduksjonen.
Blant de større i verden
Batterisystemene vil hevde seg blant de største i verden.
Ifølge amerikanske Department of Energys (DOE) energilagringsdatabase finnes det et 48MW (12MWt) lithium-ion batterisystem i drift i Sør-Korea - Gyeongsan Substation ESS.
Etter planen skal også et 100 MW (400MWt) lithium-ion-anlegg i Alamiton Power Center i California, USA være ferdig i 2021.
I slutten av 2017 skal også andre fase av Kingfischer Project stå ferdig i Australia. Dette prosjektet innebærer også et 100 MW solcelleanlegg som skal være i stand til å levere 100 MWt.