Paris/Bodø (NTB-Erik Veigård): I slutten av april ble den andre satellitten i Galileo-programmet skutt opp.
Både den og den første satellitten fungerer prikkfritt. I løpet av fire år skal de få selskap av 28 andre, og Europa har fått et alternativ til det amerikanske GPS-systemet.
Sentrale og viktige funksjoner i alle moderne land er blitt avhengige av satellittnavigeringssystemet GPS (Global Positioning System) som amerikanerne utviklet.
Lettere tilværelse
Luft-, sjøfart og redningstjeneste er bare noen av dem som har fått en annen hverdag etter at GPS kom. Satellittnavigering er blitt allemannseie.
Men, og det er et stort men, systemet er ikke alltid til å stole på. GPS er et militært system, og av og til reduserer det amerikanske forsvaret presisjonen, for at ikke fiender i en konfliktsituasjon skal bruke det.
Sivilt system
Ønsket om et sivilt, kommersielt system har vært der lenge. Men prislappen har vært høy. Så høy at systemet (Galileo) som EU vedtok å iverksette, en stund så ut til å måtte skrinlegges. Det ble klart at systemet ikke kunne finansieres utelukkende kommersielt, som forutsatt.
Nå er imidlertid uenighetene brakt av veien. EU og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA satser for fullt, og i 2012 vil folk over hele verden kunne velge et sivilt alternativ innen satellittnavigering.
Overlegent
Fullspekket med den siste teknologien vil det europeiske systemet være det amerikanske GPS-systemet totalt overlegent. En vanlig sivil bruker vil finne ut hvor han er med en meters nøyaktighet, mot GPS-systemets 15-20 meters nøyaktighet.
Kommersielle brukere som betaler ekstra vil få posisjonering med noen centimeters margin. Nøyaktigheten blir mulig gjennom samspill med et eksisterende bakkebasert, europeisk system som heter Egnos, i tillegg til at Galileo også vil motta data fra GPS og et tilsvarende russisk system.
Nye bruksområder
Den sivile, kommersielle profilen og den økte nøyaktigheten gjør at Galileo-prosjektet også vil få en rekke nye anvendelsesområder. Blant annet vil trolig en hver mobiltelefon kunne sende ut et nødsignal som forteller redningstjenesten eller helsevesenet hvor noen trenger hjelp.
Galileo kan også brukes til å regulere trafikk på veinettet, for smidigere trafikkavvikling. (©NTB)