Miljøforurensning fører til at 13 prosent av dødsfallene i Europa skjer for tidlig, ifølge EUs miljøbyrå (EEA).
I en ny rapport hevder EU-organet at kampen mot forurensing er en nøkkel for å fremme helse og velvære i Europa, spesielt blant sårbare grupper som barn, eldre og fattige.
Rapporten, som blant annet baserer seg på tall fra Verdens helseorganisasjon i 2012, slår fast at luftforurensing er det miljøproblemet som i størst grad bidrar til sykdom.
Luftforurensing knyttes til lunge- og hjerteproblemer, og står alene for rundt 400.000 for tidlige dødsfall i året i EU, ifølge rapporten.
Støyforurensing knyttes også til en rekke helseproblemer, deriblant hjertesykdom. Dette trekkes fram som dødsårsak nummer to, med 12.000 for tidlige dødsfall i året, ifølge EEA. Transport trekkes fram som støyårsak nummer én.
EU-vedtak om straffetoll på kinesiske elbiler kan komme fredag
Norge mildere rammet
Rapporten peker på store forskjeller mellom landene, og mellom Øst- og Vest-Europa, når det gjelder miljøpåvirkede helseproblemer og forventet levetid.
Bosnia-Hercegovina har den høyeste andelen dødsfall som knyttes til miljøet, med 27 prosent, tre ganger så stor andel som i Norge og Island.
Dårlig stilte nabolag og områder i urbane sentre i Europa, bærer i stor grad en større helsebyrde enn andre, ifølge rapporten.
– Rapporten tyder på at det trengs kraftige handlinger for å beskytte de svakeste i samfunnet vårt, siden fattigdom ofte går hånd i hånd med å leve i dårlige miljøomgivelser og dårlig helse, sier EEA-sjef Hans Bruyninckx.
Han mener at miljøpolitikken må sammenstilles med politikk som retter seg mot sårbare grupper.
Klimafare
Andre risikofaktorer for helsen som trekkes fram, er klimaendringene, som knyttes til ekstreme hetebølger og ekstremkulde, oversvømmelser og smittsomme sykdommer. Deler av Nord-Europa er for eksempel blitt hardere rammet av flåttsykdommer de siste årene.
Viktigheten av parker og grøntområder trekkes fram i rapporten, spesielt for sårbare og fattige grupper. Fordelene med slike områder strekker seg fra å gi rom til fysisk aktivitet, avslapning, sosialt samvær og kaldere vær under varmebølger.
Rapporten slår også fast at det trengs mer kunnskap om for eksempel inneklima.
– Vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, påpeker hovedforfatter av rapporten, Catherine Ganzleben.
Rapport: : Tragedien kunne vært unngått – visste om risikoen i 26 år