Hvis det blir ingeniørstreik 24. mai, kan det få alvorlige konsekvenser.
Ingeniørorganisasjonen tar ut 1253 statlig ansattte ingeniører og teknologer i streik. NITO har planlagt nøye hvem som tas ut i streik for å ramme mest mulig og flest mulig.
Nøkkelpersoner
- Vi legger opp et grundig planlagt uttak, som vil være svært virkningsfullt, sier Janne Marthe Hatlebakk, leder av forhandlingsutvalget for stat i NITO.
Ingeniørenes uttak vil blant annet kunne lamme matsikkerheten i Norge.
Hatlebakk er ikke opptatt av antallet som er varslet tatt ut i streik, men virkningen.
- I det nye teknologisamfunnet er det slik at å ta ut 10 personer i nøkkelposisjoner kan lamme i mye større grad enn 1000 andre. Vi har først og fremst fokus på dette, sier hun.
Matsikkerhet og vei
Plassoppsigelsene er størst i Statens Vegvesen og i Mattilsynet. NITOs uttak lagt sammen med Akademikernes uttak i Mattilsynet vil lamme matsikkerheten i Norge. 1000 av 1300 ansatte tas ut i streik.
- Fordelingen her viser fremtidens statlige etat. Staten rekrutterer stadig flere i utdanningsgruppene og en slik fordeling blir det mer av fremover. Uttaket tar også sikte på å vise NITOs tilstedeværelse i staten, sier Hatlebakk.
NITO har medlemmer i alle departementsområder. - Vi ønsker også å synliggjøre vår allsidighet her. Vi får også klare tilbakemeldinger fra våre medlemmer på at det er stor streikevilje og at den er økende, sier hun i en pressemelding..
Vanskelig brudd
NITO brøt - sammen med en rekke andre foreninger - lønnsforhandlingene i staten i slutten av april. De kunne ikke akseptere statens tilbud om en økonomisk ramme på 3,1 prosent i årets lønnsoppgjør.
NITO krevde et oppgjør på linje med resultatet til frontfagene i privat sektor og en kompensasjon for tidligere etterslep, noe som ville gitt medlemmene en gjennomsnittlig lønnsøkning på ca 20.000 kr.
- Staten brøt også løftet sitt om å bruke vesentlig mer penger på lokale lønnsforhandlinger ute i virksomhetene, og det skuffet oss, sier Hatlebakk.