Kameraet på mobilen din kan brukes til mer enn bare tøysebilder på byen eller atter et bilde av bikkja. Om du noen gang har besteget et fjell og forsøkt å ta bilde av utsikten som dokumentasjon på bragden har du kanskje opplevd at du ikke får med hele motivet.
Da skulle du heller tatt et panoramabilde!
Dette er helt enkelt forklart at du tar flere bilder og syr dem sammen til ett. Men du vil selvsagt ikke knote med å overføre disse bildene til PC-en og sitte og finjustere dem i ettertid. Du lever i tiden og forventer effektivitet.
Derfor skal du selvsagt bruke et program som kan gjøre det automagisk for deg. Vi skal komme tilbake til dette, men først skal vi se litt på hva som er mulig:
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.
På bildet over har vi stått i døra på Mobili-kontoret og tatt et panoramabilde over gaten utenfor. Dette gir et godt inntrykk av hvordan det ser ut her.
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.
På dette bildet har vi stått på Fløyen i Bergen og tatt et oversiktsbilde som viser både utsikten over byen og situasjonen på toppen.
Det våkne øye vil se at det er en del feil i bildene. For det første er det noen steder veldig tydelig hvor bildene er sydd sammen. Dette skjer fordi programmet på mobilen automatisk vil forsøke å finne ut hvordan de skal sy sammen bildene, og det vil som regel være tydelig hvor dette er gjort.
I tillegg kan det på det nederste bildet helt tydelig sees at bildene har forskjellig eksponering.
Ha en plan
Hvis du vil unngå dette kan det være smart å planlegge litt. Dersom panoramaprogrammet ditt tillater at du låser eksponeringen anbefaler vi at du gjør dette. Da vil alle bildene eksponeres likt, og du slipper at et parti i bildet blir mørkere eller lysere enn resten. Har du ikke denne muligheten er det lurt å ikke ta bilde rett mot solen slik vi har gjort.
Om du vil unngå at det er veldig tydelig hvor bildene er sydd sammen må du rett og slett trene på å bevege telefonen slik at det er lett for programmet å sette sammen bildene. Det gjetter seg nemlig fram, og du må gjøre det enkelt for det. Velg et motiv som ikke er så rotete, men som har noen rette linjer det er enkle å følge. Husk også på at du må holde telefonen i samme høyde mens du tar bilder.
Ha dette i bakhodet
Panoramabilder du tar med mobilen kan aldri bli perfekte. Du bør altså se på det som en måte å lage et oversiktsbilde. Skal du ha et skikkelig proft resultat bør du bruke et skikkelig kamera og sy bildene sammen på PC-en i stedet.
Slik gjør du det
Nokia med Symbian^1:
Har du en Symbian-telefon fra Nokia er du heldig. Her er nemlig panoramafunksjonen innebygget i kameraprogrammet. Åpne kameraet, trykk på "Valg", og velg "Panoramamodus". Det vises en linje nederst på skjermen. Når du har tatt første bilde må du bevege telefonen enten til høyre eller venstre, så vil telefonen automatisk ta bilde når den finner ut hvor den skal overlappe.
Merk deg at denne funksjonen ikke er tilgjengelig på Nokias trykkskjermtelefoner (men det kommer som standard i Symbian^3).
Android:
Programmet Photaf 3D Panorama tar i bruk telefonens bevegelsessensorer for å bedømme hvor du skal bevege telefonen, og kan automatisk ta bilde når du har den i rett posisjon. Resultatet kan sees rett på telefonen som et panorama du kan bevege deg rundt i ved å bevege på telefonen. Bildene kan også lagres og sendes som e-post for eksempel.
Skann QR-koden til høyre for å laste ned Phoaf 3D Panorama.
PS: Det finnes flere panoramaprogrammer i Market, så det kan lønne seg å sjekke ut flere.
iPhone:
Vi har ikke hatt muligheten til å teste det selv, men det ser ut til at programmet 360 Panorama er et bra alternativ for epledingsen. Her skal det være mulig å fange panoramabilder ved å bevege telefonen i en jevn bevegelse over området du vil fotografere. Ulempen ser ut til å være at bildene får ganske lav oppløsning.
Les mer om 360 Panorama på iSmartPhone.com.