Kommende vinter blir det ikke aktuelt å ta i bruk reservekraft. Anlegg som tilfredsstiller våre krav er ikke til leie i den perioden det er behov for det, ifølge Statnetts konsernsjef, Odd Håkon Hoelsæter.
Det kom frem på Statnetts høstkonferanse.
Få tiltak
Mobile gasskraftverk var ett av de viktigste tiltakene i en eventuell krisevinter.
Statnett fikk også skuffende lite ut av ordningen med energiopsjoner, de ga ikke så mye kraft Statnett håpet på.
Bare åtte bedrifter har inngått avtale med Statnett om å redusere sitt kraftforbruk, og vil frigi til sammen inntil 370 MW eller totalt 765 GWh.
Avslått av NVE
Det siste av nye tiltak Statnett har søkt om, er en informasjonskampanje for å redusere forbruket. Dette har blitt avslått av NVE. Dermed står Statnett, foruten 0,76 TWh i energiopsjoner, igjen med sine få tradisjonelle virkemidler.
- Det kan være opprettelse av egne markedsområder for å utnytte importkapasiteten og legge restriksjoner i forhold til vedlikehold og utkobling av el-kjeler, sier informasjonssjef i Statnett, Irene Meldal.
Ikke rasjonering
Virkemidlene skal bare brukes hvis det er fare for rasjonering, men Hoelsæter tror ikke det blir nødvendig:
- Mest sannsynlig går det bra også kommende vinter selv om vi kan få høye priser i perioder. Men det er fortsatt 10-25 prosent sannsynlig at vi må spare strøm, fase ut forbruk og godta ubehagelig høye priser.
Ny kabel i desember
En feil på en transformator tilknyttet den nyeste kraftkabelen mellom Norge og Danmark har redusert kapasiteten på kraftoverføring over Skagerrak med 50 prosent til 500 megawatt (MW).
Men Statnett har fått muligheten til å kjøpe en brukt transformator. Dersom transport, montering og testing av utstyr går uten uforutsette problemer, vil Skagerrak 3, som er navnet på kabelen, være i drift med 95 prosent kapasitet fra 15. desember.
Økt importkapasitet
Den samlede kapasiteten på forbindelsen mellom Norge og Danmark vil da være nesten 1000 MW.
- Effekten av dette vil øke importkapasiteten og få vesentlig større betydning for kraftsituasjonen enn innleie av reservekraft hadde fått, fastslo Odd Håkon Hoelsæter på høstkonferansen.