Søkertallene til petroleumsbransjen har gått ned de siste årene, sammen med fallet i antall arbeidsplasser i oljebransjen.
Nå har oljebransjen til en viss grad begynt å ansette igjen. Likevel går søkertallene ned i år også.
Overrasket Tekna-president
Tekna-president Lise Randeberg synes det er overraskende.
– Oljebransjen er i ferd med å friskmeldes, og bedriftene begynner igjen å ansette. Det tar fem år å utdanne en master i teknologi. De som i dag begynner med petroleumsstudier har gode utsikter for å komme inn i et godt arbeidsmarked, sier Randeberg i en pressemelding.
Trond Markussen i NITO har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at petroleumsbransjen trenger påfyll av nye folk.
– Nå er det mange som er sagt opp i bransjen. Mange av de som er igjen, begynner å bli godt voksne. Og en stor del av dem som har byttet beite, kommer ikke tilbake igjen. Om vi liker det eller ikke, olje og gass skal vi leve med og av i mange, mange år til. Da må vi etterfylle, sa Markussen i april.
Synker for geologi
Tallene fra Samordna opptak viser at antallet søkere til olje- og geologistudier stort sett går ned sammenlignet med i fjor.
Nedgangen varierer, fra en nedgang på én primærsøker ved Petroleums- og prosessteknologi ved Universitetet i Bergen, til geologi og geografi ved Universitetet i Oslo, som har en nedgang på 16 søkere, eller 34 prosent.
Et unntak er NTNU, som har 33 søkere på studiet petroleumsfag, mot 28 i fjor. Det er en økning på 17 prosent.
Et annet unntak er Høgskolen i Molde, som har en liten økning fra 15 til 18 søkere i faget petroleumslogistikk.
Antall søkere ved samtlige geologiutdanninger går ned, med unntak av geologistudiet ved NTNU som går fra 63 søkere i fjor til 72 i år, en økning på 14 prosent.
Flere søkere til maritime fag
I fjor var det andelen søkere til sivilingeniørstudier som gikk mest opp. I år er det søkere til maritime fag, som nautikk ved Universitetet i Tromsø og Skipsfart og logistikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge.
Faget Annet rommer blant annet teknologi, ingeniørfag og arkitektur.
Ifølge Teknas digitaliseringsbarometer for 2016, har Norge overraskende lav andel høyt utdannede unge innen teknologi- og realfag. Langt under Sverige og Tyskland, og med bare halvparten så stor andel som Danmark, Finland og Storbritannia.
Norge har til gjengjeld stor vekst i antall utdannede med økonomi- og administrasjonsfag.
- Presidentene i NITO og Tekna: Dette er ingeniør-utdanningene som lønner seg nå.