– Ved å selge våpen til Israel risikerer våpenprodusenter å legge til rette for pågående alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett i Gaza, sier andre nestleder Steinar Krogstad i LO i en pressemelding.
Statens pensjonsfond utland – også kjent som Oljefondet – er blant de største europeiske finansinstitusjonene som investerer i internasjonale våpenprodusenter som selger våpen til Israel. Det går fram av en rapport fra koalisjonen Don't Buy Into Occupation, som består av en gruppe sivilsamfunnsorganisasjoner og fagforeninger.
Gjelder fire våpenselskaper
Seks våpenprodusenter har solgt våpen eller våpensystemer til Israel, ifølge rapporten. Oljefondet har investeringer i fire av dem:
- Generell Dynamics 7,2 milliarder kroner - eierandel 1,01 prosent.
- Leonardo 928 millioner kroner - eierandel 0.96 prosent.
- RTX 6,7 milliarder kroner - eierandel 0,55 prosent.
- Rolls-Royce 7,8 milliarder kroner - eierandel 2,39 prosent.
Ber regjeringen gi klar beskjed
– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut av selskaper som fortsetter å selge våpen til Israel, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.
Forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge ber regjeringen om handling.
– Det er uakseptabelt at våre sparepenger er med på å finansiere brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Gaza og Vestbredden. Nå må regjeringen gi tydelig beskjed til Norges Bank om at dette er noe vi ikke kan være med på.
– Haster med handling
Finansinstitusjoner har i henhold til internasjonale standarder et klart ansvar for å sikre at de ikke investerer i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter, påpeker fagforeningstoppene.
Siden 7. oktober i fjor har risikoen for brudd på menneskerettighetene ved overføring av våpen til Israel eskalert voldsomt, mener Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Ifølge palestinske helsemyndigheter er over 37.000 mennesker drept, over 84.000 såret og 1,7 millioner har blitt tvangsflyttet.
Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og FN-ansatte har gjentatte ganger advart mot alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett og har bedt om umiddelbar slutt på våpenoverføring til Israel.
– Det haster enda mer med handling. Finansinstitusjoner bør legge press på disse selskapene til umiddelbart å slutte å levere våpen til Israel og selge seg ut hvis selskapene fortsetter sin forsyning, sier Johansen.
Må svare Stortinget på om F-35-deler i Norge kan havne i Israel