ARKIVNYHETER

– Fakta skal på bordet

LEDER: Advokat Alexandra Bech Gjørv har fått ansvaret å lede kommisjonen som skal se på hva som skjedde, hvordan hendelsene ble håndtert og til slutt komme med forslag til nødvendige endringer.
LEDER: Advokat Alexandra Bech Gjørv har fått ansvaret å lede kommisjonen som skal se på hva som skjedde, hvordan hendelsene ble håndtert og til slutt komme med forslag til nødvendige endringer. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
12. aug. 2011 - 13:50
Vis mer

– Den kvelden var vi et land i sjokk, uten fotfeste og uten kunnskap om hva som ventet oss, sa en alvorstung statsminister Jens Stoltenberg da han i dag presenterte lederen for kommisjonen for pressen.

Det skjedde i hagen ved statsministerboligen. Statsministeren gjentok at han er stolt over hvordan det norske folk reagerte på terroren, og presiserte at nå er det avgjørende å få vite hva som skjedde og hvorfor det skjedde.

– Vi skal lære, målet er større trygghet. Fakta skal på bordet, usminket og ærlig. Vi må være trygge på at vi vet alt, sa Stoltenberg til pressekorpset med journalister fra så langt borte som USA.

Etiske dilemmaer

Alexandra Bech Gjørv har ennå ikke truffet noen av de andre medlemmene. Hun vil raskt innkalle til et første møte og karakteriserte oppgaven som omfattende og vanskelig.

– Jeg føler en enorm ærefrykt. Jeg tar sikte på å besvare to hovedspørsmål: Hva skjedde egentlig og Hva kan vi lære for å skape et tryggere Norge, Vi må også se på om andre beslutninger kunne avverget hele eller deler av katastrofen. Det betyr at vi må se på enkeltpersoner.

Bech Gjørv pekte på at kommisjonen ville stå overfor etiske dilemmaer når de skal ta for seg personer som gjorde sitt aller ytterste i en vanskelig å kaotisk situasjon og så vurdere om de handlet korrekt.

Arbeidsplan

På kommisjonens første møte skal en arbeidsplan på plass.

– Vi må vurdere om det er forsvarlig å lage delrapporter underveis som offentliggjøres. Vi må også vurdere om deler av arbeidsplanen skal åpnes slik at vi kan få innspill fra andre.

– Når du vil åpne for innspill fra andre, betyr det at kommisjonen ikke har den nødvendige kompetanse?

– Vi kan innhente den ekspertise vi trenger. Personlig tror jeg det vil være bra om vi klarer å lage milepæler der vi åpner for synspunkter fra andre. Men nå går jeg langt, kommisjonen har jo ennå ikke møtt hverandre og dette må vi drøfte, svarte Bech Gjørv.

– Det er fullt mulig å se flere kompetanseområder som kunne vært i kommisjonen, men da ville den blitt for stor, la Stoltenberg til.

USMINKET: Vi skal ha fakta på bordet, usminket og ærlig, sa statsminister Jens Stoltenberg da han presenterte 22. juli-kommisjonen i hagen foran statsministerboligen i dag.
USMINKET: Vi skal ha fakta på bordet, usminket og ærlig, sa statsminister Jens Stoltenberg da han presenterte 22. juli-kommisjonen i hagen foran statsministerboligen i dag.

Sekretariat

Kommisjonen skal opprette et sekretariat. Det vil ventelig bli bemannet med ansatte fra departementene. På spørsmål avviste Bech Gjørv at det vil kunne by på problemer med åpenhet eller habilitet.

– Det er lang erfaring med at ansatte i departementer kan håndtere arbeid for uavhengige kommisjoner og utredninger.

Ingenting i bero

Kommisjonen er gitt frist til 10. august 2012. Jens Stoltenberg avviste at nødvendig arbeid blir stilt i bero i påvente av kommisjonens rapport.

– Det er allerede gitt ekstrabevilgninger for inneværende år. Hvis det blir nødvendig med endringer i statsbudsjettet for 2012 så gjør vi det. Vi stiller ikke alt i bero i påvente av kommisjonens rapport, fastslo statsministeren.

Stoltenberg avviste også at det kan bli konflikter mellom kommisjonens arbeid og for eksempel politiets egne evalueringer av det som skjedde. Han gjorde det klart at her kommer det til å foregå vurderinger i flere etater uavhengig av kommisjonens arbeid.

Statsministeren brukte også anledningen til å rose pressens måte å håndtere dette på og oppfordret norsk presse til å fortsatt rette søkelyset mot terrorhandlingen som rammet regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya.

Endret

Først hadde regjeringen tenkt å gi lederansvaret til høyesterettsdommeren Aage Thor Falkanger. Opposisjonen på Stortinget reagerte og mente at siden denne saken kan tenkes å havne i høyesterett vil det ikke være heldig å ha Falkanger som leder.

Etter samtaler med partilederne på Stortinget ble det så enighet om å be Bech Gjørv om å lede kommisjonen.

Mens lederne i både Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har stilt seg bak utnevnelsen skal Frp ha valgt å "ta det til etterretning". Journalistene spurte Stoltenberg om det betyr at den brede enigheten nå er brutt.

– Det har vært en god dialog med Stortinget, jeg oppfatter at det fortsatt er enighet. Frp har valgt å en mer prinsipiell tilnærming ved å bruke uttrykket "tar til etterretning".

Se mandatet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.