(Tekst til graf om som viser utslippsintensiteter for klimagasser)
Industrien har blitt mindre utslippsintensiv
Utslippsintensiteten i industrien var nesten konstant i perioden mellom 1994 og 2001. Etter årtusenskiftet har utslippene gått ned, samtidig som industrinæringene samlet har opplevd en kraftig økonomisk vekst, melder Statistisk sentralbyrå.
Selv om lite utslippsintensive industrinæringer har bidratt sterkt til den økonomiske oppgangen i industrien, har også utslippene fra sterkt utslippsintensive industrinæringer gått ned. Flere industribedrifter med høye utslipp har de siste årene blitt nedlagt.
Industriens totale klimagassutslipp påvirkes i stor grad av utviklingen innenfor produksjon av kjemiske råvarer, metallindustrien samt oljeraffinering, kjemisk og mineralsk industri. Etter 2000 har alle disse industrinæringene utenom kjemiske råvarer blitt mindre utslippsintensive, selv om det både er store variasjoner årlig og mellom de enkelte industriene.
(Tekst til graf om prisutvikling for utvalgte varegrupper)
Høyere priser på aluminium
Oljeprisen nådde et rekordhøyt nivå i mars. Sammen med høyere priser i industrien førte dette til at produsentprisindeksen økte med 0,4 prosent, melder SSB.
Indeksen for industrisektoren som helhet gikk opp med 0,9 prosent fra februar til mars. Næringene med de største prisendringene var metallindustri, treforedling, produksjon av raffinerte petroleumsprodukter og gummi- og plastprodukter.
I metallindustrien økte prisene med 2,8 prosent. Veksten kom først og fremst av en økning i prisene på ikke-jernholdige metaller, en varegruppe som i Norge domineres av aluminiumsprodukter. Etter ni måneder med prisfall har prisene i denne gruppen nå steget med mer enn tre prosent to måneder på rad. Prisene innenfor treforedling, raffinerte petroleumsprodukter og gummi- og plastprodukter steg med henholdsvis 1,9, 1,4 og 1,3 prosent, skriver SSB.