– Det vil ta to mann tre timer å sanere asbesten i hvert av de 122 rommene vi har funnet asbest i her, sier Michael Sejr i det danske spesialfirmaet BR Miljø-Entreprenør.
Ragnar Skagen, prosjektleder for helse, miljø og sikkerhet (HMS) i Statsbygg, forteller at asbesten ikke ble oppdaget under miljøkartleggingen i den første fasen, og som var utgangspunkt for avfallsplanene i rivingsentreprisene.
– At vi nå får avdekket omfanget, viser at miljøoppfølgingsprogrammet fungerer i praksis. Kostnadene for saneringen tas i egne regnskap, sier han.
Skagen opplyser at det også nylig er funnet fugemasse med det miljøfarlige stoffet PCB etter at avfallsplanene var satt ut i livet.
– Dette illustrerer at aktørene i byggenæringen er i ferd med å få en bevissthet i miljøspørsmål som gjør at de ikke går på akkord med samvittigheten. Selv om verken asbesten eller PCB-massen var nevnt i avfallsplanene som rivningsfirmaene er pliktige til å følge, så stoppet de opp og meldte fra. Det er gledelig å registrere at miljøoppfølgingen fungerer etter intensjonen, som et styringssystem med instrukser og rutiner, fortsetter Ragnar Skagen.
Staten og Oslo kommune ønsker å legge et miljøbevisst og langsiktig perspektiv til grunn for utviklingen av Pilestredet Park. Miljøoppfølgingsprogrammet retter seg mot så vel Statsbygg, Oslo kommunes etater og eksterne aktører. Det omfatter alle faser, både i forbindelse med planlegging og prosjektering, riving, rehabilitering og nybygging, og også på den fremtidige driften av området. Programmet angir ambisjonsnivå ut over de krav myndighetene stiller.
Les mer om saken i TU nr. 9, som kommer på nett og papir 1. mars.