Kristne har i mange hundre år trodd at levningene etter en mann som er oppbevart i ei kirke i byen Padua i Italia stammer etter St. Lukas, som skal ha skrevet det tredje evangeliet i Det nye testamentet. DNA-prøver av tennene som er utført av forskere ved universitetet i Ferrara plasserer opphavet til Syria.
Etter legendene skal Lukas være født i den syriske byen Antioch rundt år 70 etter Kristi fødsel, og han døde i greske Thebes 84 år seinere. Kroppen skal så være ført til Konstantinopel, nå Istanbul, rundt år 300 før den ble transportert til Padua rundt 1100.
Biskopen i Padua ba professor Guido Barbujani ved universitetet i Ferrara om han kunne hjelpe til med å fastslå opprinnelsen til levningene, for å stoppe de århundrelange spekulasjonene eller bekrefte at relikviene faktisk er hellige.
Barbujani fikk tillatelse til å fjerne to tenner fra skjelettet. Karbondatering viser at mannen døde mellom år 72 og år 416.
Universitetet i Ferrara har samarbeidet med universitetene i Roma, Firenze og Geneve om å samle inn DNA-materiale fra Hellas, Tyrkia og Syria. De sammeliknet individenes DNA i mitokondriene, som er en bestanddel i alle cellene i kroppen.
Konklusjonen er klar: Prøvene utelukker at mannen kommer fra Italia eller Hellas. Ham kan ha sin opprinnelse i Tyrkia, mnen det er tre ganger så sannsynlig at han faktisk kommer fra Syria.
Dermed mener millioner av katolikker verden over at de har fått den bekreftelsen de har håpet på.