Oljedirektør Bente Nyland sier at sommerens 3D-seismikkinnssamling har bekreftet direktoratets antagelser om geologien utenfor Lofoten og Vesterålen.
– Vi hadde problemer i enkelte områder fordi vi ikke kom gjennom den harde bunnen med tradisjonell seismikk. Men nå har vi fått bekreftet at området har bergarter av jura alder på et gunstig dyp, sier Nyland.
Vellykket
Hun forteller at dette åpner for bruk av letemodeller som har gitt stor suksess på norsk sokkel.
– Det er i disse bergartene de aller fleste funnene på norsk sokkel er gjort. Derfor har vi stor tro på at det også er gode muligheter utenfor Lofoten og Vesterålen.
På dypt vann i Norskehavet og i store deler av Barentshavet ligger jura-bergartene på feil dybde for dannelsen av olje og gass (se faktaboks).
I disse områdene har oljeselskapene slitt med å finne ressurser.
Statoil fornøyd
Letesjef for Midt-Norge, Lofoten og Vesterålen i Statoil, Geir Richardsen, sier det er svært gledelige nyheter som kommer fra Oljedirektoratet.
– Vi har i flere år antatt at jura-bergartene lå på en gunstig dybde i dette området. Grunnen til at vi har store forventinger til Lofoten og Vesterålen er nettopp at vi har hatt stor suksess med å lete i disse bergartene tidligere. Derfor er det veldig positivt at Oljedirektoratet nå kan bekrefte at geologien er slik vi antok. Dette bare styrker troen vår på området, sier Richardsen.
Trenger nye områder
Nyland sier at bare tilgang til nye områder kan dempe den fallende produksjonen på norsk sokkel.
– Den store elefantjakten på norsk sokkel er over. Nå støvsuger vi de modne områdene. Dersom det skal gjøres store nye funn, må det åpnes nye områder. To tredjedeler av de uoppdagede norske reservene er i områder som det ikke er gitt tilgang til, sier hun.
Oljeindustriens Landsforening anslår ressursene utenfor Lofoten og Vesterålen til å være 3,4 milliarder fat.
Med dagens oljepris tilsvarer dette 1360 milliarder kroner, eller halve oljefondet. OD kommer med sine anslag neste år.
Gro og Victoria skuffet
I vinter sa Nyland at det var to spesielt viktige brønner som skulle bores i år: Shells letebrønn på Gro-prospektet og Totals avgrensingsbrønn på Victoria-feltet.
Begge viste seg å være vesentlig mindre enn forventet. Likevel er ikke Nyland utelukkende skuffet.
– Gro-funnet bekrefter at Shells letemodell for dypt vann i Norskehavet fungerer. Dette er oppløftende, selv om noen antok at et eventuelt funn ville være større enn det viste seg å være. Vi visste at Victoria var vanskelig. Det er et stort felt, men reservoarbergarten er så tett at det nesten ikke er gjennomstrømning. Derfor måtte vi skrive ned estimatet over utvinnbare ressurser, sier Nyland.