INDUSTRI

Får ekstraregning på 300 millioner

Hydro i Sunndal må betale 300 millioner ekstra for strømmen på grunn av norske områdepriser.
Hydro i Sunndal må betale 300 millioner ekstra for strømmen på grunn av norske områdepriser. Bilde: ØIVIND LEREN, NORSK HYDRO
Camilla Aadland
11. mai 2009 - 08:47
Vis mer

– Jeg skulle likt å se bedrifter i sør akseptere å betale 300 millioner mer for strømmen. Det ville blitt voldsomme reaksjoner, sier ordfører Tove-Lise Torve i Sunndal kommune til Teknisk Ukeblad.

Frykter nedleggelser

Hun frykter for tap av arbeidsplasser og utflytting av industri dersom ikke noe gjøres med strømprisene i Midt-Norge.

I fjor og året før var forskjellen på strømprisen mellom Midt-Norge og Sør-Norge i perioder hele 10 øre per kilowattime.

Årsaken er at Midt-Norge har underskudd på kraft, noe som i perioder fører til høyere strømpriser enn resten av landet.



Har stengt i Sunndal

For Hydro Sunndal fører dette til store ekstrautgifter. Nylig ble en av produksjonslinjene i Sunndal stengt midlertidig.

– Bakgrunnen for nedstengningen er ekstremt lav aluminiumspris og et sviktende marked. Vi må stenge ned den dyreste produksjonen først. Dette er et kostnadsspørsmål og energi er en del av den vurderingen, sier informasjonssjef Lars Nermoen i Hydro.

Han bekrefter at Hydro Sunndal måtte ut med 300 millioner mer i fjor enn om verket hadde ligget i Sør-Norge.

– Den summen inkluderer forskjellen i områdeprisen mellom Sør- og Midt-Norge, i tillegg til en forskjell i nettkostnader. Nettariffen blir større der hvor det er lang vei å transportere kraften, sier han.

Prisforskjellen ble ekstra høy i fjor, som følge av at det var et vått år, med mye vann i magasinene, samtidig som eksportkapasiteten ut av Sør-Norge var begrenset.



Krever mer kraftproduksjon Ordfører Tove-Lise Torve mener det må produseres mer kraft i midt-Norge.
Krever mer kraftproduksjon Ordfører Tove-Lise Torve mener det må produseres mer kraft i midt-Norge.

Krever mer kraftproduksjon

Siden 13. april har igjen Midt-Norge blitt skilt ut som eget prisområde på strøm. Årsaken er lite vann i vannmagasinene i regionen, kombinert med redusert nettkapasitet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Man må gripe tak i hovedproblemet som er for lite kraftproduksjon i regionen. Dessuten er det er viktig å få fortgang i kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal, sier Nermoen.

Nermoen får støtte av ordfører Tove-Lise Torve.

– Det er to ting som kan bedre kraftunderskuddet i regionen. Det må produseres mer kraft i Midt-Norge, det være seg vannkraft, vindkraft eller gasskraft med CO2-rensing, og vi må få økt linjekapasitet fra Sør-Norge, sier Torve, som har sendt brev til statsmininister Jens Stoltenberg om situasjonen.



– Må finne løsning

Hun mener det er et problem at det er så store forskjeller på strømprisen i ett og samme land. – Det er dypt urettferdig og sterkt konkurransevridende for vårt næringsliv, skriver hun i brevet til Stoltenberg.

Regiondirektør Merethe Storødegård i NHO Midt-Norge er opprørt over at regionen igjen er skilt ut som eget prisområde.

– Det er en direkte konkurranseulempe for næringslivet, som blir pålagt en merkostnad ved å være etablert i Midt-Norge, sier hun til Teknisk Ukeblad.



På skinner fra 2013 Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier at fjorårets prisforskjeller var uvanlige.
På skinner fra 2013 Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier at fjorårets prisforskjeller var uvanlige.

På skinner fra 2013

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett understreker at fjorårets prisforskjell mellom nord og sør var helt spesiell.

– Nord-Norge og Midt-Norge hadde stort sett samme prisleie som Sverige og Finland i denne perioden. Sør-Norge skilte seg ut, noe som var en kombinasjon av stor magasinfylling og flere samtidige feil på utenlandsforbindelser, sier Meldal til Teknisk Ukeblad.

Statnett regner med at Midt-Norge har samme forsyningssikkerhet som resten av landet fra 2013, når kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal etter planen skal stå ferdig.

Foreløpig ligger konsesjonssøknaden til behandling hos NVE.



Vil ha bort områdeprisen

Regjeringen jobber for å fjerne områdepriser som virkemiddel.

– Prisområder er et virkemiddel for å sikre strømforsyning til underskuddsområder, men det er et virkemiddel som ikke er positivt, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård i Olje- og energidepartementet.

Hun viser til at det er et mål å få bort flaskehalsene i strømnettet slik at prisområder kun skal brukes i ekstreme situasjoner.

– Vi ser for oss at vi ikke har egne prisområder fremover, sier Hjørnegård.

Hun forteller at regjeringen jobber for å bedre strømforsyningen i Midt-Norge, men at det først og fremst er kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal som vil gjøre den store forskjellen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.