Selskapets aksjer falt med 9,5 prosent på Oslo Børs mandag etter at NRK dagen før hadde reist kritiske spørsmål til selskapets prosjekt på Filippinene.
Fryktet vold
Crew Minerals avviser kritikken mot selskapets opptreden på en av de fattigste øyene på Filippinene, men mandag kveld fastholdt NRK at lokalbefolkningen er blitt lurt av det norske selskapet. Den nest største norske aksjonæren, Jens Ulltveit Moe, sa til NRK at han vil gå ut av aksjen dersom reportasjene er korrekte.
En av de lokale intervjuobjektene sa i innslaget at han fryktet voldshandlinger dersom det ble startet ordinær drift
På selskapets hjemmesider er det gitt en omfattende beskrivelse av de mange tiltak som er iverksatt for å hjelpe den fattige befolkningen i området. Crew Minerals skriver blant annet at det er etablert et mindre sykehus og opparbeidet en ny vannforsyning. Det skal ifølge selskapet foreligge avtaler som sikrer en bedring av befolkningens helse og utdannelse. Ett av tiltakene er behandling av befolkningens tenner.
Ifølge NRKs reportasjer skal ikke dette medføre riktighet. Utviklingsminister, Erik Solheim (SV) har bedt om en redegjørelse, både fra selskapet og fra den norske ambassaden i Manila.
Store verdisprik
Crew Minerals ble skilt ut fra Crew Gold Minerals ved årets begynnelse. Selskapet ble børsnotert til samme verdi som det hadde ved børsslutt mandag. I mellomtiden har det imidlertid vært over dobbelt så mye verdt.
Analysene av hvilke verdier som kan skjule seg i selskapet har spriket betydelig. Innslagene i NRK er imidlertid av en slik art at de kan få store økonomiske konsekvenser, uansett om de er riktige eller ikke.
Blant eierne finner man Umo Invest, Kaupthing og andre islandske selskaper, Vollvik Invest og kapitalfond merket Statoil, DnB NOR og Nordea.
I Hurdal og Ramnes
Gruveselskapet planlegger å utvinne molybden i Hurdal og i Ramnes i Norge, olivin og diamanter på Grønland og nikkel på Filippinene. Så langt har investorer hatt lite annet å holde seg til enn opplysningene på selskapets hjemmesider som nærmest beskriver Crew Minerals som et bistandsprosjekt.
Crew håper å kunne hente opp 40.000 tonn nikkel i året fra alanganernes skogområde. Planen er at nær 100 kvadratkilometer av jungelens fjellsider skal graves opp, i et byggeprosjekt med en prislapp på over 7 milliarder kroner.
Crew Minerals hevder i en børsmelding mandag at selskapet ikke på noen som helst måte har opptrådt upassende på Mindoro. Selskapet skriver at avtalen med den lokale folkegruppen ble inngått under oppsyn av en nasjonal komité for urfolk og i tråd med filippinsk lov. Det er dette NRKs reportasjer har trukket i sterk tvil.
Crew Minerals daglige leder, Hans Christian Qvist er også selskapets største enkeltaksjonær. (©NTB)