FRA FORSKNING

Får «uvenner» i periodesystemet til å samarbeide: Gir nye energiløsninger

Forskere får mer av periodesystemet til å samarbeide. Det åpner dører for nye energiløsninger.

Glassplatene er belagt med ulike kombinasjoner av stoffer som gjør at UV-lys konverteres til synlig lys i ulike farger.
Glassplatene er belagt med ulike kombinasjoner av stoffer som gjør at UV-lys konverteres til synlig lys i ulike farger. Foto: Elina Melteig
Elina Melteig, Titan.uio
8. juli 2023 - 12:00

Solceller tar opp energien i lyset fra sola, men de klarer ikke å ta opp alt. Det ville Per-Anders Stensby Hansen gjøre noe med. Han begynte å eksperimentere med lyskonvertering. Solcellene tar for det meste opp synlig lys. Ved å konvertere ultrafiolett stråling og varmestråling til synlig lys ville det være mulig å ta opp mer av solenergien. 

– Det finnes grunnstoffer i periodesystemet som er suverene på akkurat dette, men de er ekstremt dårlig på å ta opp lys, ifølge Hansen.

Andre stoffer kan være veldig gode på å fange opp lys, men lite egnede til å konvertere det. Problemet er at disse stoffene ikke vil samarbeide av seg selv.

Vi trenger mangfold og samarbeid for å lage fremtidens materialer

– Vi trenger et mangfold av stoffer, og få dem til å samarbeide, hvis vi skal klare å lage de materialene vi trenger, forklarer Hansen.

Han forteller at stoffene i periodesystemet som er virkelig gode på å sende ut lys i ulike farger er Lantanoidene. Det er en rekke med grunnstoffer som finnes helt nederst, ofte i en egen bolk, i periodesystemet. Det er totalt 14 lantanoider.

Per-Anders Stensby Hansen. <i>Foto:  Elina Melteig</i>
Per-Anders Stensby Hansen. Foto:  Elina Melteig

For å klare å lage materialer som kan konvertere lys til akkurat den bølgelengden han ville ha trengte han et stoff som kunne ta opp energien i sollyset.

– Det finnes organiske molekyler som er gode på å ta opp lys fra sola, forklarer han, men de er veldig dårlige på å gjøre den avanserte konverteringen vi trengte.

Ved å bygge lantanoider og ulike aromatiske forbindelser lag på lag, har han klart å finjustere prosessen.

– Vi kan se på det som å bygge opp et nabolag av kjemiske stoffer som samarbeider godt med hverandre, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han mener at det er mulig å få stoffene til å konvertere UV-lys til alle farger i det synlige spekteret.

– Vi har funnet organiske forbindelser som kan ta opp UV-lys og konvertere det til blått og lilla lys på egenhånd, forklarer han.  For å lage rødt og grønt lys må vi i tillegg ha grunnstoffene Europium og Terbium.

 

Illustrasjonen viser Euclid i universet og er laget av ATG på oppdrag fra Esa. Nå sitter forskere klare til å undersøke data fra satellitten.
Les også

Enten tar Einstein feil, eller så finnes mørk energi

 

Oransje var det største utfordringen

Den største utfordringen var å lage noe som sender ut oransje lys. Det skyldes at de måtte bruke grunnstoffet Samarium.

– Samarium klarer ikke å samarbeide direkte med organiske forbindelser, forteller Hansen. Vi måtte ha en «diplomat» imellom dem. Stoffet som viste seg å ha de nødvendige diplomatiske egenskapene var Terbium, forteller Hansen.

Hansen forteller at det er mulig å finjustere fargen de får, ved å velge forskjellige grunnstoffer og lage ulike krystallstrukturer.

Vis mer

Konvertering har mange bruksområder

 

Hansen forteller at oppkonvertering av lys, altså å få infrarødt lys til å bli synlig lys, har mange bruksområder. Han nevner biomarkering og ulike typer laserteknologi. Nedkonvertering er å få ultrafiolett stråling til å bli synlig lys. Begge disse kan konvertere lasere og LED-lys til andre farger, men ingen av disse klarer å konvertere sollys i dag fordi det er vanskeligere. Hansens prosjekt viser imidlertid at det er mulig.

– Det at vi får til å sende ut oransje lys viser at prinsippet fungerer, forklarer han. Vi får stoffer til å samarbeide på nano- og subnanonivå.

I løpet av høsten 2023 begynner arbeidet med å få dette til å fungere i andre sammenhenger.

– Når vi snakker om fremtidens energiløsninger må vi ta i bruk alle mulighetene, ikke legge alle eggene i én kurv, mener Hansen.

Oppkonverteringsløsningen han skal jobbe med vil kunne være relevant for å bruke sollys til å lage grønt hydrogen. I alle fall er det én mulighet som Hansen har skissert.

– Vi skal jobbe med å gjøre synlig lys til UV-lys. På den måten blir lyset mer tilgjengelig i ulike energi-konsepter.

Artikkelen ble først publisert på Titan.uio.no.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.