INDUSTRI

Fastlandsindustrien sikret kvoter, men ikke gassterminalene

GASSTERMINALENE i Norge har et behov for å slippe ut 1,3 millioner tonn CO2, men får ikke tildelt kvoter for mer enn 400 000 tonn. Her er 
Statoils Kårstø gassterminal.
GASSTERMINALENE i Norge har et behov for å slippe ut 1,3 millioner tonn CO2, men får ikke tildelt kvoter for mer enn 400 000 tonn. Her er Statoils Kårstø gassterminal. Bilde: STATOIL
Jannicke Nilsen
8. mars 2007 - 15:02

Norsk Industri er, i motsetning til petroleumsbransjen, fornøyd med regjeringens forslag til hvordan klimakvotene skal fordeles når det kommer til landbasert industri.

Men de vil forfølge tildelingen av kvoter til gassterminalene og raffineriene, når forslaget nå sendes på høring.

- For strengt

- Gassterminalene og raffineriene har fått en veldig lav tildeling av kvoter. Mitt første inntrykk er at regjeringen har behandlet disse to bransjene for strengt, noe som vil få konsekvenser for for eksempel Mongstad-raffineriet. Dette kommer vi nå til å undersøke nærmere, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hanssen.

Raffineriene har et samlet utslippsbehov på 1,9 millioner tonn CO 2. I regjeringens forslag er raffineriene tildelt utslippskvoter for 1,7 millioner tonn.

Verre er det for gassterminalene, som også kommer inn under kategorien landbasert industri. Bransjen har et estimert behov for å slippe ut 1,3 millioner tonn CO 2, men får ikke tildelt kvoter for mer enn 400 000 tonn CO 2.

Ikke nye bedrifter

I tillegg stusser Lier-Hansen over at regjeringen ikke har lagt til side en pott med klimakvoter som kan brukes for eksempel dersom store investorer ønsker å etablere seg og starte virksomhet i Norge.

- Regjeringen holder ingenting igjen til nyetableringer. EU avsetter en egen pott innenfor de kvotene de skal dele ut, som kun skal brukes til dette. At ikke Norge også gjør dette er et merkelig politisk signal, mener direktøren.

Ikke seier

Men stort sett er Norsk Industri godt fornøyd med regjeringens forslag. I gjennomsnitt blir 81 prosent av kvotene norsk næringsliv trenger tildelt gratis. Resten av kvotene må norske bedrifter kjøpe eller redusere utslippene tilsvarende.

Regjeringen vil fjerne CO2-avgiften for den delen av fastlandsindustrien som er kvotepliktig, dersom EØS-avtalens regelverk åpner for dette.

- Jeg kan ikke si at regjeringens forslag til kvotesystem er en seier for industrien. Men de har gått et langt skritt i den retningen vi ønsker for fastlandsindustrien, nemlig å finne en løsning som sikrer industrien like betingelser som bedrifter i EU. Samtidig har de utvilsomt kommet fram til en modell som vil redusere utslipp, sier Lier-Hansen.

Sement og kalk får alt

Sement- og kalkproduksjon får kvoter som dekker nær 100 prosent av utslippsbehovet for bransjen. Det samme gjelder fiskeolje- og sildemelsfabrikkene, samt produsenter av fjernvarme.

Treforedlingsindustrien vil få dekket 80 prosent av kvotene, men vil ikke merke stor forskjell da de betaler halv CO 2-avgift i dag, og denne fjernes. Det samme gjelder petrokjemibransjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.