ARBEIDSLIV: Teknisk Ukeblad bringer i nummer 3708 flere feilaktige påstander om Hydro og Qatalum-prosjektet i Qatar, som ikke kan stå uimotsagt:
«Teknisk Ukeblad har avslørt at Hydros 18 000 fremmedarbeidere i Qatalum jobber 72 timer i uken for fem-seks kroner timen.»
Maksimum arbeidstid i henhold til krav satt av ILO, myndighetene i Qatar, Qatalum og Hydro er 48 timers uke og inntil 12 timers betalt overtid, til sammen maksimum 60 timer per uke. Det er altså feil at noen arbeider 72 timer i uken.
Når det gjelder lønnsnivå, er det knapt en avsløring at enkelte ufaglærte arbeidere på Qatalum-prosjektet blir betalt seks kroner i timen. Dette er i tråd med markedsstandard i Qatar. Lønnsforhold overvåkes for øvrig av ambassadene til landene der arbeiderne kommer fra.
Det eneste Teknisk Ukeblad så langt har «avslørt» i forhold til Hydros og Qatalums aktiviteter i Qatar, er for øvrig at en av våre underleverandører ifølge TU er svartelistet i Bahrain, av den indiske ambassaden der. Den indiske ambassaden i Qatar har ingen anmerkninger på selskapet. Verken Hydro eller Qatalum benytter leverandøren i Bahrain.
«Hydros 18 000 fremmedarbeidere får ikke lov til å organisere seg. Dette er brudd på ILOs kjernekonvensjoner.»
Det er riktig at fremmedarbeiderne i Qatalum ikke har lov til å organisere seg. Det er imidlertid viktig å understreke at det er qatarsk lov som forhindrer dem – ikke Qatalum eller Hydro. For Hydro er retten til organisasjonsfrihet et viktig prinsipp. Qatar har ikke ratifisert alle ILOs kjernekonvensjoner. Det har for øvrig heller ikke land som Kina, India, Brasil og USA – uten at det betyr at vi skal avstå fra å være til stede i disse landene.
«Korrupsjonsjeger Eva Joly er kritisk til at Hydro holder tilbake opplysninger om sin virksomhet i Qatar.»
Hydro og Qatalum har strukket seg langt i å gi TU den informasjonen bladet har bedt om. Blant annet har vi oppgitt komplette lister over alle våre leverandører til Qatalum-prosjektet, samt alle underleverandører på byggeplassen. Utover dette har vi ikke fullmakt til å utlevere oversikt over våre leverandørers leverandører. Vi har derimot gjort det helt klart overfor TU at de selvfølgelig står fritt til å ta kontakt med leverandørene for å få slike oversikter.
I Hydro etterstreber vi åpenhet og etterrettelighet i vår rapportering og øvrige kommunikasjon. Vi hadde forventet et annet presisjons- og etterrettelighetsnivå fra ingeniørtidsskriftet Teknisk Ukeblad.
Halvor Molland
Informasjonsdirektør
Hydro