Fellesforbundet brøt lønnsforhandlinger: – Blir ikke streik

Avbrutt etter to timer. Fellesforbundet og Norsk Industri må ha hjelp fra Riksmekleren. Lederen i HR Norge tror ikke på streik. 

Pressekonferanse med Stein Lier Hansen (t.v.) i forbindelse med lønnsoppgjøret.
Pressekonferanse med Stein Lier Hansen (t.v.) i forbindelse med lønnsoppgjøret. Lise Åserud/NTB Scanpix
3. aug. 2020 - 15:26

Bare et par timer etter at partene igjen satte seg til forhandlingsbordet, ble det brudd i lønnsoppgjøret mellom Norsk Industri, Fellesforbundet og Parat.

– Det er brudd i forhandlingene for frontfagsoppgjøret. Det var Fellesforbundet som begjærte forhandlingene mellom partene for avsluttet mandag 3. august, skriver forbundet i en pressemelding mandag.

– Dermed er det klart at Fellesforbundet og Norsk Industri må ha hjelp fra Riksmekleren for å komme videre, heter det videre.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen vil møte hos Riksmekleren i Oslo for å avtale videre prosess tirsdag klokken 10.

Mener streik er usannsynlig

Even Bolstad, leder i HR Norge, har fulgt lønnsforhandlingene og spådde at de ville bli vanskelige. 

Han mener det er flere grunner til at Fellesforbundet valgte å bryte. 

– Partene stod langt fra hverandre, i tillegg til at en meklingsløsning i praksis vil binde opp Riksmekleren til å gi samme løsning til alle avtaler som venter i kø, sier Bolstad.

Han forklarer at man på den måten sørger både for at Fellesforbundets medlemmer ikke skal tape mot andre grupper, slik det ville vært om alle som kommer etter i praksis skulle bruke frontoppgjøret som utgangspunkt for hva de selv kunne forhandle og mekle videre på.

Og når de som kommer etter vet det likevel ikke er noe å hente hos Riksmekleren, forsvinner også mye av motivasjonen for brudd. 

For det tredje sikrer man seg mot at medlemmene stemmer ned et magert resultat, mener Bolstad.

– Dersom man stemmer ned en forhandlingsløsning, åpner det for nye forhandlinger og mekling. Stemmer man ned et meklingsresultat er det rett i streik, sier Bolstad.

Han mener dessuten at det er vanskelig å komme hjem med et magert resultat fra forhandlingene uten vise til at man virkelig har stått på krava.

– Men streik er fortsatt lite sannsynlig, sier Bolstad.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier at eierne av den omstridte Svalbard-eiendommen ikke kan selge den uten statens samtykke
Les også

Eierne av omstridt Svalbard-eiendom får ikke selge uten samtykke fra staten

Koronautsatt

De koronautsatte forhandlingene ble gjenopptatt klokken 13 mandag, men knappe to timer senere var det altså klart at partene ikke så noen grunn til å gå videre med samtaler.

Etter det NTB forstår, er det for stor avstand mellom arbeidstakernes krav og tilbudsviljen i Norsk Industri.

Parat er en del av frontfaget og forhandler med Norsk Industri parallelt med Fellesforbundet.

Årets lønnsoppgjør hadde akkurat startet da Norge stengte ned for å hindre spredning av koronavirus. 13. mars ble oppgjøret derfor satt på pause.

To ukers frist

I det såkalte frontfaget, som startet opp igjen mandag, forhandler Fellesforbundet fra LO med NHO-forbundet Norsk Industri. Utfallet av dette oppgjøret legger viktige føringer for de påfølgende lønnsoppgjørene.

Teknisk beregningsutvalg anslo i juni en prisvekst på bare 1,2 prosent i år. Det lave anslaget skyldes koronautbruddets innvirkning på norsk økonomi og lave strømpriser. Anslaget er imidlertid beheftet med stor usikkerhet.

Bruddet betyr at oppgjøret nå går videre til Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er midnatt mellom 20. og 21. august.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.