BIDRAGSYTER

Fem gode råd før høstens jobbjakt

Råd til forberedelser i høysesongen for jobbskifte.

Bidragsyter i TU.no: Christoffer Hovde er rådgiver, foredragsholder og blogger innenfor ledelse, kommunikasjon og mangfold. Han har hatt flere ulike lederroller i IKEA-konsernet og Varner-gruppen.
Bidragsyter i TU.no: Christoffer Hovde er rådgiver, foredragsholder og blogger innenfor ledelse, kommunikasjon og mangfold. Han har hatt flere ulike lederroller i IKEA-konsernet og Varner-gruppen. Bilde: Lars Volden
10. sep. 2016 - 09:06

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Høsten er høysesong for jobbytte og det kan være en krevende å oppgave i seg selv. Derfor gir jeg deg noen råd for hvordan du kan forberede deg best mulig på jobbjakten.

Ut i ukjent farvann

Vi nordmenn er kjent for å ofte velge det trygge og kjente, og det er selvfølgelig litt skummelt å gå fra fast jobb med sikker inntekt tilbake til en litt mer usikker hverdag som gründer, mens man leter etter drømmejobben.

Jeg har hørt mange bemerke at drømmejobben ikke finnes. Jo, det tror jeg. Det spørs helt hvordan du definerer det.

Vi må i hvert fall tillate oss selv å kunne tenke at den nye jobben vi går inn og har takket ja til, er drømmejobben på det nåværende tidspunkt. 

Om ikke man er nødt til å takke ja på grunn av økonomi, så ser jeg ingen grunn til at man nøye seg med noe mindre enn det som fremstår som drømmejobben, der og da. Men før man kommer dit, er det etter min erfaring noen ting som kan være greit å ha gjort unna. Vi er heldigvis alle forskjellige, så kanskje du har noen andre tips du vil dele?

1: Ta en pust i bakken!

Som oftest har man jobbet beinhardt helt til siste dag og over lengre tid. Ofte kan det da føles som at luften går litt ut av ballongen, når man endelig er ferdig og skal forberede seg for en nye hverdag.

Det er også helt naturlig at det er litt trist å takke for seg på en arbeidsplass, der man har blitt glad i både kolleger og arbeidsoppgavene.

Ta deg noen dager, eller flere uke ferie om det er det som må til for deg. Koble ut og av, og bare vær deg for en liten stund. Å finne seg jobb kan skje på veldig kort tid, men det kan også ta opptil 12 måneder. Da er det greit å ha ladet batteriene. Selv tok jeg tre uker sommerferie i Spania sammen med gode venner, og det gjorde godt.

2: Det er lov å være trist

Gi deg selv lov til å være litt trist. Selv om du har valgt å gå selv, så er det alltid trist å si farvel til sin faste arbeidsplass og kolleger. Det er som et brudd, og det ville vært rart om vi ikke synes dette var litt tungt.

Ved siden av det å kjøpe bolig og velge partner, er det å velge jobb et av livets store valg. Der tilbringer vi store deler av vårt liv, og slike veivalg er alltid tøffe vendepunkt. Når det har fått lov å synke en stund, er det på tide å se fremover og legge en plan.

3: Gå inn i deg selv

Ta en runde med deg selv og still deg selv noen gode spørsmål som får deg til å reflektere over neste steg. Hva vil du gjøre mer av, hva vil du gjøre mindre av? Hva har du likt i dine tidligere jobber, hva har du vært mindre fornøyd med?

Om du har tatt noen personlighetsanalyser tidligere, så er det en fin øvelse å sette seg ned og gå igjennom dem for å se om det er noen mønstre som er tydelige i forhold til hva du som person tenderer til å foretrekke i en jobbsituasjon.

Mange av analysene har også et executive summary bakerst som nesten gjennom en historiefortelling forteller deg hva du skal se etter i en jobb, og hva din fremtidige leder skal være obs på for å lede deg på en best mulig måte.

4: Bruk ditt nettverk og mentorer

I første runde kan nettverk og mentorer være gode sparringpartnere for å reflektere over hvor du vil videre, hva dine styrker og svakheter er og for å gi deg noen tydelige og velmente ærlige tilbakemeldinger. Det trenger vi alle.

Det fine med å involvere sitt nettverk tidlig, er at du allerede da informerer om hva du kunne tenke deg videre og at det er flere som holder øynene åpne for deg. Har du involvert noen fra start, er de aller fleste også interessert i å følge opp underveis og det kan gjøre at hele jobbsøkerprosessen føles mindre ensom.

I tillegg er det viktig å ha i mente at seks av ti jobber ikke lyses ut, og ønsker du å få tilgang til jobber som ikke lyses ut er det helt nødvendig å involvere ditt nettverk.

5: Skaff deg en kontorplass – hjemme, ute eller borte

Om du klarer deg fint hjemme på stuebordet, hjemmekontoret eller sofaen, så er det bra for deg. Da har du jo alt klart allerede. Kanskje må du skape deg en kontorplass i hjemmet, om du ikke allerede har det, men det er relativt fort gjort.

Mange velger en kombinasjon av å sitte hjemme og ute på steder, for eksempel hyggelig cafèer, biblioteker, park eller lignende. Velg steder som gir deg godstemning eller inspirerer deg.

Selv har jeg behov for å komme meg opp og ut tidlig om morgenen, derfor begynte jeg tidlig i sommer å sondere terrenget etter et bortekontor. Det kan være en god idè å skape seg samme rutine med å stå opp til fast tidspunkt hver dag og holde arbeidsdagen hellig, selv om du egentlig ikke må når du har hjemmekontor.

Selv falt jeg til slutt på bortekontor hos Tøyen Startup Village. Med en varm velkomst i dag og etter å ha møtt mange interessante gründere, er jeg som er så glad i folk og kreative miljøer, allerede helt solgt. Dette kan for min del absolutt ikke måle seg med å sitte hjemme.

Da er forhåpentligvis mye på plass og du er klar for å legge mer detaljerte planer for høstens prosjekter og jobbjakt. Lykke til!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.