MOBIL

Fem tips for en triveligere telefon

Fått ny telefon av jobben? Her er fem enkle tips som gjør den lettere å hanskes med. 

4. jan. 2010 - 17:28

Januar er med stor sannsynlighet den måneden i året der flest nordmenn bytter ut mobiltelefonen sin, både på grunn av harde pakker under juletreet og bedrifter som vil starte nyåret med ny mobilpark. Selv om vi liker å tro at brorparten av befolkningen ser positivt på en utskiftning av sin gamle telefon, vet vi at dette slett ikke alltid er tilfelle.

Om du har brukt mobilen din hver dag de siste tre årene, kan det ofte oppleves som et ork å bytte til en ny modell. Her er en liste med enkle tips som kan gjøre overgangen enklere.

1. Sett deg skikkelig inn i menysystemet

Dette kan høres ut som et banalt tips, men sannheten er at du er langt fra utlært når du har satt opp e-post og funnet ut hvor de forskjellige nytteverktøyene befinner seg i menyene. Produsentene vet ikke nødvendigvis hvilket oppsett som fungerer best for akkurat deg, og har derfor i de fleste tilfeller (på alle smarttelefoner) lagt inn omfattende personaliseringsmuligheter. Det første du bør gjøre er å sortere snarveiene i menyen slik at de ligger i en naturlig rekkefølge for deg. De funksjonene du vet med sikkerhet at ikke vil bli brukt, kan legges lengst vekk. De funksjonene du bruker oftest kan du lage snarveier til direkte fra skrivebordet. Det er slett ikke urealistisk at du slipper å bruke hovedmenyen i det hele tatt om du først tar deg tid til å lage en solid startskjerm.

2. Overfør kontakter

Det finnes mange måter å overføre data fra din gamle telefon på. Den beste måten er å synkronisere kontaktlisten din med Exchange (forutsatt at telefonen din støtter dette). Exchange støtter også synkronisering av kalendernotater, avtaler og annet nyttig. Det går også an å ta en lokal kopi av kontaktene ved å bruke produsentens programvare for synkronisering mot PC, men ikke ta det for gitt at den nye telefonen din greier å lese formatet kontaktene er lagret i. Problemene her dukker først opp dersom du for eksempel går fra Sony Ericsson til HTC. Du kan i så fall forsøke å synkronisere telefonene mot Microsoft Outlook dersom du bruker dette. Da bruker du PC-programvare fra mobilprodusentene.

3. Unngå å "trege ned" telefonen

En veldig vanlig feil, særlig blant de som går fra en enkel mobil til en smarttelefon, er å tro at programmene lukkes når du trykker inn den røde telefontasten. Dette er langt fra alltid tilfelle, og kan fort ende med at du kjører et lass programmer i bakgrunnen. Resultatet av dette er at arbeidsminnet i telefonen blir presset, og mobilen oppleves som SVÆRT treg. Alle smarttelefoner har en eller annen form for oppgavebehandler der du får opp en oversikt over programmer som kjører. Fra oppgavebehandleren kan du avslutte de programmene du ikke bruker. Det varierer hvordan du starter oppgavebehandleren, men den vanligste metoden er å holde inne menytasten i noen få sekunder.

4. Hold telefonen oppdatert

Når du har en ny telefon, bør du alltid gå inn på produsentens hjemmeside og laste ned PC-synkroniseringsprogramvaren til modellen du har. Produsentenes synkroniseringsprogramvare gjør at du kan redigere kontakter, kopiere bilder, legge inn musikk, film og annen data på en (nesten alltid) lettvint måte. I tillegg pleier det være en egen funksjon for å oppgradere programvaren i telefonen din. Noen produsenter er flinkere enn andre til å gi ut nye firmware-versjoner, og viktigheten av å ha den nyeste versjonen blir ofte undervurdert. Å oppdatere firmware byr nemlig på mye mer enn å fikse opp i små feil. I mange tilfeller kan du få bedre bildekvalitet fra kameraet, jevnt over raskere menyer og til og med bedre batteritid.

NB: Om du har fått telefonen fra en bedrift med en egen avdeling for IT/mobil-support, bør du forhøre deg med disse før du henter ned firmware-oppdateringer.

5. Les brukermanualen

Dette er et punkt vi må innrømme at vi ofte bryter selv. Men likefullt er det sjelden vi har lest en brukermanual fra perm til perm uten å få minst én aha-opplevelse. Vil du sette deg skikkelig inn i telefonen din, er dette den absolutt beste måten å gjøre det på, samme hvor mye du liker å prøve og feile på egenhånd. Lite er kjipere enn å finne yndlingsfunksjonen din to år etter at du fikk telefonen fordi du ikke leste kapittelet om bruk av kalenderen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.