MIT $100K presenterte i natt norsk tid Trondheim som en av finalekandidatene til vertskap av den prestisjetunge konferansen The Tenth Annual Global Startup Workshop i mars 2007.
Studentorganisasjonen Start NTNU, som er initiativtaker og arrangør for konferansen, har så langt konkurrert ut blant annet Sverige, Spania, Filippinene og India, og står nå ovenfor Romania i selve finalen.
Den endelige vinneren presenteres av MIT $100K i løpet av juli.
Global konferanse
Global Startup Workshop er en global konferanse om forretningsplankonkurranser og entreprenørskap. Den holdes i ulike destinasjoner rundt om i verden i mars hvert år.
Tidligere har konferansen blitt avhold i blant annet Singapore, Beijing, Abu Dhabi og Sevilla, før årets konferanse i Buenos Aires. Nå er altså Trondheim en av finalekandidatene.
175 millioner dollar
Hovedarrangøren av konferansen er også hovedarrangør av den studentdrevne forretningsplankonkurransen MIT $100K ved MIT.
Forretningsplankonkurransen er blant verdens mest suksessfulle, og har fasilitet mer enn 60 selskaper med en samlet verdi på mer enn 10.5 milliarder dollar.
Disse selskapene har generert mer enn 1800 jobber og reist mer enn 175 millioner dollar i venturekapital.
Verktøy for vekst
– Å arrangere Global Startup Workshop i Trondheim vil være utrolig viktig både for Trondheim og Trøndelag med tanke på næringslivet og vekst i regionen, samt NTNU og de øvrige forskningsinstitusjonene med tanke på oppmerksomhet rundt den enorme kompetansen som finnes her, uttaler prosjektleder Jan Helge Maurtvedt hos Start NTNU.
Forretningsplankonkuranser er et viktig verktøy for å skape vekst. Maurtvedt mener de driver frem entusiasme og glede hos idéskapere, hjelper de med å finne ressurspersoner og utgjør en viktig del av det støtteapparat som er nødvendig for å ta ideer fra idéstadiet og til reelle bedrifter.
Global Startup Workshop er en konferanse som fokuserer dette spesielt. Den samler de som driver forretningsplankonkuranser og de som utformer programmer for å få regioner til å utvikle seg.
– Trøndelag jobber hardt med dette, og det var naturlig å samarbeide med Trøndelag Fylkeskommune som har hjulpet oss mye med budet. I tillegg er Innovasjon Norge, Sparebanken 1 Midt-Norge og NTNU med som viktige samarbeidspartnere i prosjektet, sier Maurtvedt.
Han tror konferansen vil trekke til seg en rekke venturekapitalister og seriegründere fra hele verden, som vil gi lokale bedrifter og det offentlige en gylden mulighet til å bli lagt merke til ute i verden.
Har mye å tilby
– Et lokalt fokus er ikke nok, om vi skal ha håp om å vinne konferansen. Norge og USA har sammen veldig mye å tilby regioner som Øst-Europa og Afrika.
Maurtvedt peker på at konferansen følger opp siste tiders medieoppslag om oljenasjonen Norge og at Norge bør ta internasjonalt ansvar, og gjør noe med det.
– Norge har meget bra infrastruktur for innovasjon, men få ideer som "tar verden". USA har en enorm driv etter å skape verdi, helst globalt, men ikke like aktiv statlig sektor som i Norge. Fattigere land har et enormt behov for å dyrke frem gode ideer som skaper verdier for landet, og for de involverte personene, her kreves det både drive og en aktiv stat, og vi er overbevist om at det kan være mye å hente i tettere samarbeid i denne trekanten, og håper at konferansen vil bygge koblinger som kan bidra til utvikling både i Norge og i andre deler av verden.