Selv om utviklingen i finansverdenen klart har en negativ effekt på den økonomiske utviklingen og næringslivet, er uroen i Norge på langt nær så stor, beroliger generalsekretær Kåre Rygg Johnsen i Tekna.
– Da vi fikk børskrakket i USA i 1929, kom det samtidig en dramatisk nedgang i BNP. Det førte som kjent til stor arbeidsledighet på 30-tallet. Dagens situasjon er en helt annen. I de fleste land har vi en positiv utvikling i BNP til tross for finanskrise, påpeker Rygg Johnsen overfor Teknisk Ukeblad.
Les også:
Nedjustert vekst
Det betyr ifølge generalsekretæren at næringslivet fortsetter virksomheten, med visse nedjusterte vekstprognoser, men der byggebransjen riktignok vil rammes hardere enn andre bransjer.
– I Norge er vi svært heldig stilt. Vi har stor virksomhet innen petroleumssektoren og prisene på olje og gass er svært høy, selv om de har falt noe den siste tiden. Det betyr at de planlagte investeringene i denne sektoren stort sett vil være uendret, sier Rygg Johnsen.
Les også:
NITO: "Reddes" av pensjonsbølge
Selv om det ikke merkes umiddelbart, vil finansproblemene åpenbart få norske konsekvenser, mener NITO-leder Marit Stykket.
– Vi har sett tendensen i bygg- og anleggsbransjen, og begynner å få signaler om det samme fra transportsektoren, sier Stykket til Teknisk Ukeblad.
Krisen vil merkes både innen konkurranseutsatt industri og tjenesteyting, men ingeniørene er inntil videre blant de mest privilegerte, mener hun.
– Det vil trolig ta litt tid før vi ser store endringer i arbeidsmarkedet for ingeniørene. Bedriftene sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft i dag, og i et femårsperspektiv forventer vi i tillegg at om lag 10.000 av våre medlemmer går ut i pensjon, sier NITO-lederen.
Les mer om finanskrisen: