Det sa direktør for Finlands etterretningstjeneste, Antti Palttari, torsdag da han la frem ny nasjonal sikkerhetsgjennomgang. Etterretningstjenesten Supo tar ikke stilling til hvor sannsynlig den anser at en statlig aktør står bak, og det finnes foreløpig ingen beviser som peker i retning av bestemte gjerningspersoner.
Spesialetterforsker Suvi Alvari mener likevel Russland nå utnytter situasjonen.
– Uten å ta stilling til hvem som står bak, ser Russland på sabotasjen som en måte å skape frykt på. Russland bruker det også i sin informasjonspåvirkning, fordi hendelsen støtter den russiske fortellingen om at den europeiske energiforsyningen er sårbar, sa Alvari under pressekonferansen, ifølge svenske Yle.
Sikkerhetspolitiet vurderer forøvrig at det ikke er økt risiko for angrep mot kritisk infrastruktur som vil ha en «lammende» effekt.
Det finske sikkerhetspolitiet vurderer fortsatt at Russland og Kina er spesielt aktive når det gjelder innhenting av etterretningsinformasjon om Finland og finnene, fremkom det under pressekonferansen. Kinas etterretningsvirksomhet er ifølge etterretningstjenesten først og fremst fokusert på høyteknologi og utenriks- og sikkerhetspolitiske beslutninger.
Målrettet handling
Finske myndigheter meldte tirsdag at det kan ha ligget en målrettet handling bak skadene på en gassrørledning og datakabel i Finskebukta. Rørledningen begynte å lekke søndag.
Balticconnector er en toveis rørledning på 77 kilometer som forbinder gassnettet i Finland og Estland. Rørledningen gir også Finland tilgang til gass fra Latvia. Den ble satt i full drift da Russland kuttet gassforsyningene til Finland i mai i fjor.
Infrastrukturen ligger i Finlands økonomiske sone, og både det finske forsvaret og sikkerhetspolitiet ble koblet inn i saken.
– Grenseovervåkningen fant entydig skade på ledningen. Det ser ut som ytre påvirkning. Nå har politiet overtatt helhetsansvaret for dette, sa Finlands statsminister Petteri Orpo på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Skadene ble betegnet som «grovt skadeverk».
– En sabotasje av dette kaliberet krever både en viss kunnskap og spesialutstyr. Det er nok ingen vanlige personer som står bak dette, sa kriminaloverinspektør i Finland, Timo Kilpeläinen på pressekonferansen.
Økt årvåkenhet
Hendelsen har medført at norsk politi øker årvåkenheten rundt norske olje- og gassinstallasjoner.
Norsars seismologer har også analysert data fra det finske seismiske nettverket, og de viser en tydelig hendelse klokken 01:20 natt til søndag finsk tid.
Norsar opplyste onsdag på sine hjemmesider at de har lokalisert hendelsen til omtrent 40 km nord for Paldiski i Estland, nær der Balticconnector-rørledningen krysser Nord Stream 1-rørledningen.
«Vi kan ikke fastslå om hendelsen var forårsaket av et plutselig utslipp av gass under høyt trykk, på grunn av brudd på rørledningen, eller fra detonasjon av et eksplosiv», skriver Norsar.
Norsar estimerer hendelsen til å ha styrke 1,0 på Richters skala. Det er mindre en Nord Stream-eksplosjonene i september 2022. Både plasserings- og størrelsesestimater er forbundet med relativt stor usikkerhet, presiserer Norsar.
«Vi estimerer fortsatt hva dette betyr i form av et eksplosivt utbytte, men vi er sikre på at det tilsvarer mindre enn 100 kg TNT. Den plutselige utløsningen av trykk på rørledningen bidrar til dette størrelsesestimatet, og det er mange ukjente i dette estimatet», skriver Norsar.
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets Høgskole, mener det er alvorlig dersom det viser seg å være et angrep på rørledningen.
– Norge sitter kanskje på det viktigste stykket infrastruktur i Europa, som er gassforsyningen. Vi er største leverandøren i dag. I den sammenheng vil rørledningen mellom Estland og Finland være mindre viktig, selv om det vil være alvorlig hvis det viser seg å være et angrep, har Karlsen tidligere uttalt til TU.
Han sier på et generelt grunnlag at det er stor bekymring i Europa rundt infrastrukturen og mulige angrep.