Trinn 1:
Finn fotfestet igjen. Ta en pause for å puste, ro deg ned og tenk igjennom hva som hendte og hvordan du går videre. Det er normalt å være sint og lei seg, men ikke få panikk.
Trinn 2:
Finn ut hva som hendte. Forstå hva som gikk feil før du går videre. Gjorde du noen feil du kan ta lærdom av? Spør deg selv om det handlet om faktorer utenfor din kontroll, som oppsigelser og nedlegging, eller om du har gjort noe som påvirket situasjonen.
Trinn 3:
Finn ut hva andre ønsker av deg. Din situasjon påvirker ikke bare deg selv, men også andre i din omkrets. Vær ikke redd for å snakke med andre om hva som har hendt. Og glem ikke at det fremdeles er gode ting i livet.
Trinn 4:
Finn ditt støttesystem. Forvent ikke at mennesker i omkretsen din kan lese tankene dine; vil du ha hjelp, så spør. Gå heller ikke ut fra at folk vet hva du vil og skal gjøre. Henvend deg gjerne til profesjonelle rådgivere eller sosiale grupper for nettverksbygging og jobbsøkende.
Trinn 5:
Finn ut hva som betyr noe for deg. Å være uten jobb er midlertidig, og når du ser tilbake, vil det bare ha vært en kortere periode av livet ditt. Før din neste jobb kan det være lurt å tenke igjennom hva som motiverer deg og hvordan du kan forsøke å styre livet ditt i den retningen.
Trinn 6:
Bestem neste skritt. Neste skritt er opp til deg selv, og det påvirkes av et antall personlige og eksterne faktorer. Motivasjonen for å gjøre et karrierevalg kommer ofte fra tre faktorer: ønsket om å beholde kontinuiteten, klare å overleve økonomisk eller endre retning.
Trinn 7:
Finn din neste jobb. Anvend alle tilgjengelige kilder for å finne din neste jobb. Gå igjennom CV og søknadsbrev slik at de er oppdatert og optimalisert. Vær iherdig, men ring ikke en bedrift mer enn en gang i uken. Engasjer den du prater med ved å stille relevante spørsmål.
Trinn 8:
Finn tilbake. Når du finner en ny jobb, er det på tide å informere alle som har hjulpet deg om hvor du har landet, og takke dem. På den nye jobben gjelder det å henge i og vise resultater. Du begynner med et blankt ark og kan selv styre hvordan du vil bli oppfattet på din nye arbeidsplass. Spør gjerne kolleger og sjefer hvordan de synes du klarer deg, så får du indikasjoner på om du er på rett vei.
Kilde:Monster.no, careebuilder.com