Produktet har fått navnet Swing Catalyst.
Det består av to hoveddeler; en plate som golferen står på for registrering av alle krefter mot underlaget under golfsvingen, samt en programvare som analyserer videosekvenser fra to kameraer.
Klar for markedet
– Vi startet selskapet og produktutviklingen for vel to år siden, sier administrerende direktør Kristian Rathe. Han er en av gründerne bak Initial Force, som i dag teller fire ansatte på heltid. I tillegg kommer deltidsansatte som er studenter og ansatte på NTNU.
Selskapet har til nå holdt til i NTNUs innovasjonssenter i Trondheim, men er nå i ferd med å flytte inn i nye lokaler.
– Vi vokser og trenger mer plass, sier Rathe.
Under utviklingen av Swing Catalyst har de blant annet samarbeidet med Program for bevegelsesvitenskap ved NTNU, og Prototypen er testet ut ved NTNUs eget laboratorium for bevegelsesanalyse.
– Men vi har leid inn en god del utviklingsekspertise på programsiden slik at vi har lagt ned anslagsvis fem millioner kroner i utviklingen. Vi har hatt et eksemplar av produktet installert på Trondheim Golfsenter siden i høst. Det første virkelige fremstøtet mot markedet gjør vi nå slutten av januar på PGA Merchandise Show i Orlando, sier Rathe.
Fra skihopp til golf
Initial Force utviklet også for noen år siden en plattform for bruk av skihoppsimulering.
Det nye produktet har ikke noe til felles med denne, heller ikke markedspotensialet. Mens det anslagsvis er 65 millioner golfspillere i verden, ligger vel antall hoppere i beste fall på noen få tusen.
Vi har stor sans for skihopp, men om vil skulle satset med kommersielle produkter, ville vi gjort som trøndergründerne og gått for golf.
Nå er det riktignok ikke slik at man ser for seg hver golfer sin Swing Analyst. Til det er produktet for dyrt. Det er mer beregnet for profesjonelle golfinstruktører. Prisen vil ligge rundt 200 000 kroner.
Optimister i Orlando
– Vi håper å kunne generere en god del salg allerede i forbindelse med deltagelsen på messen i Orlando, som er verdens største golfmesse, sier Rathe.
Han er selvsagt klar over at de har konkurrenter i markedet.
– Men vi mener vi har det beste produktet. Vi måler flere parametere enn konkurrentene, blant annet rotasjonskrefter. Vi er også de første som synkroniserer de registrerte kreftene med videobildene slik at golferen på et hvilket som helst punkt i svingen, for eksempel på toppen av baksvingen eller i trefføyeblikket, kan se hvilke krefter han bruker, sier han.