De norske datterselskapene Marine Harvest (oppdrett og foredling) og Skretting (fôrproduksjon) har vært pilotbedrifter for den hittil mest omfattende sporbarhetspakken for sjømatprodukter - i første omgang laks. Systemet for elektronisk utveksling av lakseinfo skal gjøre det mulig å identifisere og krysskoble produksjonsdata gjennom hele verdikjeden.
- Verdifull data har lenge vært lagret på flere hold, men opplysningene har ikke vært tilgjengelige. Det har gjerne tatt opptil flere dager å spore et produkt tilbake til dets opprinnelse. Nå har vi satt opp et sentralt datavarehus som samler all informasjonen, og gjør det mulig å raskt hente ut opplysninger, forteller Reid Hole, konserndirektør for matvaretrygghet i Nutreco.
- Systemer som dette vil gjøre det enklere for alle som er involvert i verdikjeden å få en oversikt over det som foregår i matproduksjonen. Formålet er å være transparent overfor supermarkeder og konsumenter, sier Hole.
![HP Norge](https://images.gfx.no/80x/2757/2757793/hp%2520logo.png)
![](https://images.gfx.no/cx0,cy1244,cw8192,ch2731,2000x/2848/2848258/hp_day4_roz_ambiente_maja_0384_shot_086%2520(1).jpg)
Forbrukerpress
Sporbarhetsundersøkelser som har vært gjennomført på fisk fra Norge, Island og Danmark indikerer at over 90 prosent av informasjonen går tapt fra ett ledd til det neste i verdikjeden. Europeiske forbrukere og dagligvarekjeder har etter de siste års matskandaler økt presset på matprodusentene for å få vite hvor maten de spiser kommer fra, hvordan den er produsert og hva slags fôr som har vært brukt. Myndighetene forbereder skjerpede krav.
- Sporbarhet handler om langt mer enn god produksjonsstyring og internkontroll. Vi snakker om kjedesporbarhet, det vil si i hvilken grad de enkelte leddene i verdikjeden gir videre informasjon om hva de har gjort med produktet, samt tar vare på informasjon fra foregående ledd, sier forsker Petter Olsen ved Fiskeriforskning. Tromsø-forskeren leder EU-prosjektet Trace Fish, og håper å ha europeiske standarder på plass innen utgangen av året.
Standard på vei
- Vi er opptatt av å få på plass standarder som kan komme hele næringen til gode. Formålet er at alle i verdikjeden skal kunne sende og motta elektronisk informasjon om fisk og fiskeprodukter uten å måtte tenke på hvilket firma som sitter i den andre enden, sier Olsen.
Også Nutreco-konkurrenten Fjord Seafood ASA satser på sporbarhet og matvaretrygghet i konkurransen om det internasjonale matvaremarkedet. Deres sporbarhetssystem er utviklet i samarbeid med det norske selskapet TraceTracker og er i pilotfasen. - Vi regner med å lansere vårt sporbarhetssystem i løpet av høsten, sier Per Johan Røttereng, konserndirektør for kvalitet og FoU i Fjord Seafood.
- Det er fullt forståelig at produsentene ikke har tid til å sitte og vente på standardene. Men det skal bli spennende å se i hvilken grad systemene lever opp til de standardene som selskapene selv har vært aktive i utformingen av, sier TraceFish-sjef Petter Olsen.
EU-direktivet med krav om full sporbarhet - det såkalte hygienedirektivet - er ventet i 2004.