ENERGI

Flammehemmere forsurer bransjeklima

LOVLIG: - Tetrabrombisfenol A, som er den mest vanlig brukte bromforbindelsen i elektronikkindustrien, står fortsatt ikke på noen forbudslister i EU-systemet, sier seniorrådgiver Dag Ausen, Sintef Elektronikk og Kybernetikk.FOTO: FINN HALVORSEN
LOVLIG: - Tetrabrombisfenol A, som er den mest vanlig brukte bromforbindelsen i elektronikkindustrien, står fortsatt ikke på noen forbudslister i EU-systemet, sier seniorrådgiver Dag Ausen, Sintef Elektronikk og Kybernetikk.FOTO: FINN HALVORSEN Bilde: FINN HALVORSEN
Finn Halvorsen
3. apr. 2003 - 10:18

Elektronikkbransjen føler seg uthengt etter at Statens forurensningstilsyn (SFT) kartla forbruket i annet halvår 2002 og identifiserte brukerne.

I SFTs materiale kan man få inntrykk av at det er elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) som er den store stygge ulven i miljøsammenheng.

Særlig fordi det også fremgår at stoffet tetrabrombisfenol A (TBBPA) står for halvparten av forbruket av bromerte flammehemmere i Norge, og at dette benyttes i mønsterkort og komponenter i elektronikkprodukter.

Ikke forbudt

Elektronikkbransjen er ikke glad for denne stigmatiseringen, som de mener er misvisende og får støtte fra forskerhold.

Seniorrådgiver Dag Ausen i Sintef Elektronikk og Kybernetikk som har arbeidet med miljøspørsmål i elektronikkindustrien en årrekke, påpeker at EE-produkter i utstrakt grad blir samlet inn gjennom egne returordninger, og en del av materialene blir gjenvunnet.

Utslippet av bromerte flammehemmere fra denne produktgruppen er derfor lavere enn det forbrukstallet tilsier.

- Dessuten er tetrabrombisfenol A ennå ikke regulert i noen EU-direktiver. Det er høyst usikkert om det i det hele tatt kommer et forbud mot dette stoffet, mens to andre brom-forbindelser er vedtatt forbudt fra 1. juli 2006. Disse er allerede tilnærmet faset ut av elektronikkbransjen, sier Ausen.

Han påpeker også at elektronikkindustrien, selv uten et nært forestående forbud mot tetrabrombisfenol, har utredet bruk av andre typer flammehemmere.

- Det finnes allerede alternative materialer, særlig for selve mønsterkortene, men også for komponentene. Disse er foreløpig kanskje 15 - 20% dyrere, og dermed kun tatt i begrenset bruk. Med et klart signal fra EU om forbud ville situasjonen vært en annen. Med større volumer ville også prisene sikkert kunne vært lavere, sier Ausen.

Ingen sekkepost

- Det blir galt å legge alt i en sekkepost med merkelappen bromerte flammehemmere uten å skille mellom hvor aggressive eller farlige de er. Dessuten er det som er dukket opp i media i det siste om forgiftet ørret, gammel moro. Bransjens resirkuleringsordning er i ferd med å lukke avfallssløyfen i Norge. De gamle syndene kan man ikke gjøre så mye med, men situasjonen i dag er en annen. Det kommer ikke alltid godt nok frem i oppslagene fra SFT, sier Ausen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.