En av Norges mest kjente privatetterforskere peker ut ingeniører som spesielt utsatte.
– Det vil forundre meg mye hvis det ikke blir avdekket flere korrupsjonsskandaler i offentlig sektor. Jeg er ikke overrasket over at ingeniører i byggebransjen er involvert i flere avsløringer. Dette sier John Chr. Grøttum.
I firmaet Aktor jobber han daglig med bekjempelse av kriminalitet og korrupsjon.
Varer for alle
– Det er et umettelig behov for de varene og tjenestene byggenæringen tilbyr. Det er alltid noen som gjerne vil ha bygd ei hytte, en brygge eller en ny carport. Bygg og anlegg er mer sårbar enn andre næringer.
Det vil ikke overraske ham dersom det avdekkes flere misligheter knyttet til Forsvarskontrakter.
En offentlig hemmelighet
John Grøttum sitter på kontoret sitt på Ensjø i Oslo og rister på hodet. Det er 11 år siden han forlot stillingen som Kripos-etterforsker for å bli privat etterforsker, hovedsakelig for næringslivet.
Han blir daglig påminnet om at cirka 70 prosent av kriminaliteten i norske bedrifter utføres av bedriftens egne ansatte.
Etter å ha avdekket flere korrupsjonssaker er Grøttum er ikke imponert over politikernes innsats for å hindre mer korrupsjon:
– Det prates og det prates. Det som nå kommer til overflaten har lenge vært en offentlig hemmelighet. Eva Joly ble ansatt for å rydde opp med korrupsjonen, men hva har skjedd? Resultatene har uteblitt. Jeg håper at vi nå er på vei til å rydde opp, men det er forunderlig at det har tatt så lang tid.
Aktiv triksekultur
Grøttum mener at det i mange offentlige miljøer er helt akseptert at det trikses og lures litt.
– ”Alle” kjenner ”alle”. En tjeneste er en annen hvert. Etter hvert blir grensegangen vanskelig. For når er en bestikkelse en bestikkelse? Alt begynner gjerne i det små, så spiser det på seg. Helt til det sprekker, sier privatetterforskeren, som er bekymret over at varslere i Norge løper en så høy risiko.
– Det viser flere tilfeller. Det er ubehagelig å drive en form for kontroll, vet du. Derfor opplever vi ofte etter en avsløring at mange sier at dette er jo ikke noe nytt. Dette har vi kjent til i flere år, sier Grøttum, som ikke tror at byggingeniører er noe bedre eller verre enn andre. Fristelsene er bare flere og større.
Korrupsjonsjegerne advarer
Teknisk Ukeblad har snakket med noen av landets dyktigste etterforskere om ingeniører og korrupsjon. Her er spørsmålene vi stilte dem.
1. I det siste har det vært flere saker der ingeniører har vært innblandet i korrupsjon-, smøring- og svindelsaker. Tror du det vil komme flere slike saker der ingeniører er involverte?
2. Er ingeniører mer utsatt for korrupsjon enn andre yrkesgrupper?
3. Hvilken sektor er mest utsatt for korrupsjon i Norge?
– Utsatt for store fristelser
Helge Kvamme, Leder for granskingsenheten i PricewaterhouseCoopers
1. – Jeg tror det vil kommer flere slike saker der ingeniører er innblandet. Dette skyldes at yrkesgruppen har en særdeles utsatt rolle i forbindelse med store prosjekter der det er mye penger involvert. Det er lett å bli fristet til å gjøre ting som er ulovlige. Bygg- og anleggbransjen er veldig utsatt.
2. – Ingeniører er mer utsatt for korrupsjon og smøring enn andre grupper. Dette skyldes at mange ingeniører er i funksjoner som har med store anbud å gjøre.
3. – De mest utsatte sektorene er innkjøpsfunksjoner i offentlig og kommunal sektor, offentlig forvaltning, farmasøytisk industri og helsesektoren, samt bank og finans.
– Villfarelse at det ikke er korrupsjon
Leif A. Lier, privat etterforsker med eget firma
1. – Det er ikke bare ingeniører men også andre jobbgrupper i høyteknologiske yrker er utsatte for korrupsjon, smøring og svindelforsøk. Det er en villfarelse at det ikke er korrupsjon i Norge. De som mener det har ikke fulgt med i timen. Det vil komme mange avsløringer i de nærmeste årene.
2. – Ingeniører er vel ikke utsatt for mer korrupsjon enn andre yrkesgrupper. Husk at det finnes sorte får både blant ingeniører og andre yrkesgrupper. Det er så alt for lett å la seg friste av penger og kortsiktig rikdom på uærlig vis.
3. – Kommunal- og offentlig sektor er mest utsatt. Men også innen store firmaer i det private næringsliv blomstrer korrupsjonen. I bygg- og avleggsbransjen er det dessuten store muligheter for korrupsjon.
– Avsløringene skyldes tilfeldigheter
Thorbjørn Ellefsen, Dataetterforsker i ProtectIT
1. – Ja, det vil utvilsomt komme flere slike korrupsjonssaker med ingeniører som blir siktet og tiltalt. Det vi har sett til nå er bare toppen av et isfjell. Det som er skremmende er at de korrupsjonsavsløringene som har kommet i det siste skyldes tilfeldigheter, og lite systematisk politi- og etterforskningsarbeide.
2. – Nei, jeg tror ikke de er mer utsatt en andre yrkesgrupper. Men husk likevel at mange ingeniører har kunnskaper som andre ikke har, samt at de er sentrale i anbudsrunder og større prosjekter der det er mye penger involvert.
3. – Byggbransjen og entreprenørselskaper er veldige utsatt for korrupsjon. Her vil det komme mange nye saker. I forbindelse med større IT-leveranser vil det også bli avdekket korrupsjonssmaker. IT-bransjen, med store prosjekter, er veldig utsatt. Også i offentlig sektor vil det komme flere korrupsjonssaker.
– Mer utsatt enn toppledere
Erling Grimstad, Advokat i Granskning.com
1. – Det vil utvilsomt komme flere korrupsjonssaker der ingeniører er involverte. Dette skyldes flere ting, men generelt re årsaken at forhold som tidligere var lovlig har blitt ulovlig forretningspraksis. Mange ingeniører har ikke blitt avlært dette. Flere vil derfor gå i fella, dersom man ikke i tide endrer praksis.
2. – Jeg kan tenke meg at flere yrkesgrupper er veldig utsatt for korrupsjon. Men en del ingeniører som jobber med større prosjekter, kanskje er involvert i salg- eller anbudsprosessen kan bli fristet til å gjøre ting som er kriminelle. Etter min erfaring er mange ingeniører mer utsatt for korrupsjon enn toppledere.
3. – Bygg- og anleggsbransjen er verstinger. Tett fulgt av det jeg kaller vann- og avløpsbransjen. I restaurantbransjen er det også mange råtne egg hva korrupsjon angår.