NYHETSBREV

Flytter medisinsk teknologi til oljenæringen

Krohne tar teknologien bak MR-skannere og utvikler helt ny metode for flerfasemåling. Shell har allerede kjøpt, og Statoil snuser på de nye målerne.

28. juli 2015 - 05:23
Vis mer

Dordrecht, Nederland: – Dette er en spennende tid. Vi har alltid vokst, også i nedgangstider. Delvis fordi vi leverer til hele verden og delvis fordi vi leverer til så mange bransjer. Det er alltid noen av dem som går bra.

Slik svarer André Boer, administrerende direktør for Krohne Altometer, selskapets utviklings- og produksjonsavdeling i Nederland, som kommentar til dagens utsikter, spesielt med tanke på at oljeprisen er lav.

Boer peker på at selskapet har en profil som kombinerer det å være en spesialisert nisjeprodusent med det å være volumprodusent til industri verden rundt.

– Vi ønsker å levere alt innen måling. Her produserer vi 400 målere per dag, 15 prosent er kundespesifikke spesial­produkter, resten er masseproduksjon. Nær sagt alle produktene vi selger til norsk olje og gass er custom.

Når Boer snakker om masseproduksjon er det ikke bokstavelig. Krohne har nærmere 30.000 produkter i sin katalog, dermed blir det små serier av det meste.

Han forteller at spesialproduktene gir dem god kontakt med kundene, og at de ofte fører til masseprodukter noe senere. Forskning og utvikling står sentralt i avdelingen i Dordrecht, der 20 prosent av de 450 ansatte jobber med FoU. Krohne har organisert driften slik at alle fabrikkene også har FoU-aktivitet for sine felt. Det er for å sikre tett kontakt mellom produksjon og FoU-virksomheten.

Les også: Instrumenterer kraftverk for å finne virkningsgraden

Denne skal analysere en olje- eller gasstrøm ned til hver minste detalj. Utgangspunktet var medisinsk bruk av magnetressonans.
Denne skal analysere en olje- eller gasstrøm ned til hver minste detalj. Utgangspunktet var medisinsk bruk av magnetressonans.

Magnetresonans

– Vi samarbeider tett med Ruhr Universität Bochum, der har vi 14 ansatte. Det er også tett samarbeid med universitetene i Delft og Cambridge, pluss noen flere.

Et spennende prosjekt som er kommet ut av samarbeidet med Universitetet i Delft, og det nederlandske nasjonale luftfartslaboratoriet er å bruke magnet­resonans til flerfasemåling. Nå, etter ti års arbeid, står den siste prototypen klar i verkstedet, og den første ordren har kommet.

Forskerne har brukt et kjent fenomen som til nå kun har vært benyttet til å skape statiske bilder. Teknologien er best kjent i medisin i form av MR-skannere. Hydrogenprotoner er det sentrale i den nye flerfasemålingen. De oppfører seg som små magneter, og snur seg i nord-syd-retning når de blir utsatt for magnetisme. Ved å se hvordan hydrogenprotonene oppfører seg, og hvordan de går tilbake til normaltilstand, har forskerne klart å danne seg et riktig bilde av hvilke stoffer hydrogenet er bundet til, og dermed kan innholdet i strømmen analyseres.

– Vi kan identifisere innholdet i oljestrøm med 3 prosent nøyaktighet så sant det utgjør 1,5 prosent eller mer av det som kommer fra kilden.

Les om: Hvordan beregne usikkerheten i en industriell måling

Flere patenter

Det er et tyvetalls patenter knyttet til den nye måleren, Boer er likevel tilbakeholden med å gi for mange detaljer om nyvinningen. Oljestrømmen passerer først et stykke med sterke statiske magneter, det fører til at hydrogenprotonet snur seg i nord-syd-retning. Etter denne pre-magnetiseringen passerer oljestrømmen måleseksjonen, som består av en hovedmagnet, samt en spole til å manipulere hydrogenprotonene ved hjelp av pulser, og det er selve kjernen i den nye målemetoden.

– Den samme spolen kan «lytte» til hvordan hydrogenet oppfører seg når det går tilbake til normaltilstand. Den forteller oss hva slags væske det er. Det er ingen kontakt, alt skjer fra utsiden. Siden vi måler molekyler betyr det heller ingen ting om oljen skummer, vi måler like godt.

Måleren i verkstedet til Krohne er utstyrt med 3000 små magneter som alle er målt og dokumentert før de blir montert. I tillegg er det et antall magneter som blir montert i måleseksjonen for å trimme magnetfeltet slik at det er 100 prosent homogent gjennom rørdimensjonen. Antallet varierer for hvert enkelt instrument, så Boer kan ikke tallfeste disse. De 3000 magnetene er montert på ringer som sitter rundt prosessrøret. Disse ringene kan roteres 180 grader og gjør det mulig å pasifisere deler av eller hele premagnetiseringen.

Kalibrering og karakterisering skjer på stedet når måleren blir montert. På grunn av de bevegelige magnetringene anbefaler Krohne sjekk en gang i året.

Les: Læremesteren fra Kirkenær – med verdensrekord på Bastøfergen og Maserati i garasjen

I hvert av hullene i dette røret skal det plasseres en magnet.
I hvert av hullene i dette røret skal det plasseres en magnet.

Installert hos Shell

En måler er installert for Shell, og Krohne er i dialog med Statoil. Prototypen var for sent klar til å rekke prekvalifiseringen til Johan Sverdrup. Ifølge Boer er måleren under godkjenning hos en rekke selskaper.

– Shell kontaktet oss, de hadde et tilsvarende prosjekt i Houston. Gjennom de siste fem årene har de bidratt mye og blant annet hjulpet oss med optimalisering, justeringer og å få måleren til å bli tilstrekkelig robust.

Boer forteller at det på norsk sektor er ca. 500 målere, Johan Sverdrup alene trenger 22. Det er 880.000 oljebrønner i verden, alle trenger ikke flerfasemåling, men forvaltning av oljebrønner blir viktigere fremover.

Prisen vil ligge et sted rundt 3,5 millioner norske kroner.

– Det er en ganske normal pris for en måler. Kundene vil se på ytelsen. Vi er ikke avhengig av data om trykk, volum og temperatur for å gjennomføre målinger, og vi har tro på dette produktet, avslutter Boer.

Se også: Johan Sverdrup kontrakt til Krohne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.