– Klokken 00:40 den 19. oktober 1993 ble den aller første oljen produsert i Norskehavet. Et tidspunkt, en dato og en begivenhet som er viktig norsk petroleumshistorie, fordi dette var første produksjon nord for 62. breddegrad.
Dette skriver Shell i forbindelse med bursdagsfeiringen for 20-åringen i Norskehavet.
Draugen ligger på Haltenbanken, omkring 145 kilometer nordvest for Kristiansund.
Forlenges betraktelig
Men historien om Draugen er også en historie om økt utvinning. Da feltet kom i produksjon i 1993, var det med en forventning om å kunne produsere 17 prosent av oljen.
– Draugen har stabilt levert råolje siden oppstarten i 1993. Feltet har levert mye større volum enn opprinnelig forventet, og ligger an til gullmedalje når det gjelder utvinningsgrad. I henhold til opprinnelige planer skulle Draugen ha stengt produksjonen etter 17 -20 år, men levetiden skal forlenges betraktelig, skriver Shell.
Les også: Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen
Godt reservoar
Nå er det forventet at Draugen skal produsere opp mot 70 prosent av oljen.
Ifølge Shell ble mange overrasket da man fant Draugen i 1984, fordi feltet lå et sted der de fleste geologer ikke forventet å finne oljeførende lag.
Olje fra Haltenbanken hadde migrert østover og opp, noe som gjør at Draugen ligger grunnere enn andre reservoar i området. Formasjonen hadde gode egenskaper.
– Godt reservoar er likevel ikke den eneste grunnen til at Draugen har oppnådd høy utvinningsgrad. Ved hjelp av naturlig reservoartrykk får man statistisk opp bare 5-15 prosent av oljen. Helt fra begynnelsen planla vi for en aktiv reservoarstrategi. Det første grepet var å tilføre trykkstøtte. Dette ble installert nord og sør i det langstrakte feltet. Med dette opprettholdt vi reservoartrykket, og samtidig dyttet oljen mot midten av feltet, der plattformen står, forklarer områdedirektør Odin Estensen i Shell.
Les også: – Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent
Stolt direktør
Også administrerende direktør i Norske Shell, Tor Arnesen er stolt av Draugen.
– Å komme på besøk til Draugen gjør meg veldig stolt. Jeg ble ansatt i Norske Shell det året Draugen ble funnet, og fikk være med i utbyggingsprosjektet fra oppstarten. At mange av de samme medarbeiderne som var med på oppstarten er der den dag i dag, viser høyt eierskap og godt arbeidsmiljø. Det er en av flere årsaker til at vi nå kan fortsette med produksjon og skape ringvirkninger som kommer Norge til gode i mange år til, sier direktøren i anledning 20-årsdagen.
Flyttet brønn
Men et oljefelt som øker utvinningen så betraktelig, øker også levetiden. Det gir behov for ansiktsløftinger.
– Selv om den ærverdige damen i havet holder seg godt for alderen, må det noen ansiktsløft til. En rekke oppgraderingsprosjekter er underveis. Det betyr flere brønner, oppgradering av utstyr, oppussing og ekstra senger. En ny boligmodul som vil øke overnattingskapasiteten med 60 prosent ble nylig installert, opplyser Shell, som mener at seismikk har hatt stor betydning for suksessen.
I sommer ble den sjette innsamlingen av seismikk gjennomført.
– Med dette datagrunnlaget har vi hatt god oversikt over hvordan oljen beveger seg i reservoaret etter hvert som tiden går, og har kunnet ta bedre beslutninger. Et eksempel er flytting av planlagte brønner til bedre lokasjoner. I 1998 ble en brønnlokasjon flyttet en kilometer. Dersom den hadde blitt boret på opprinnelig planlagt sted, ville vi tidlig fått høy vannproduksjon. I stedet fikk vi en brønn som produserte opptil 78.000 fat daglig. Det tilsvarer produksjonen fra et helt oljefelt fra en enkelt brønn, forteller Odin Estensen.
Ny borekampanje
En ny borekampanje er nå i gang på Draugen, og den nye seismikken kan gi indikasjoner på hvor flere brønner kan plasseres i framtiden.
– Subseabrønner gir vanligvis lavere utvinningsgrad enn plattformbrønner. Som et tilsvar til dette installerte vi tidlig en undervannspumpe, og er i ferd med å bygge en til, bare større. Dette vil ytterligere strekke utvinningsgraden oppover, og vi ønsker ikke å gi oss med dette. Neste steg er en studie for injeksjon av tilsettingsmidler for å gjøre oljen glattere og lettere bevegelig i reservoaret, sier Estensen.
Les også:
Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder
Her skal det forskes på økt oljeutvinning