Gjerstad Mek. i Aust-Agder har gradvis trappet ned produksjonen i Litauen.
– Økonomien i Litauen har blitt bedre. I fjor fikk vi prisøkning hver gang vi bestilte, og det var ikke lønnsomt for oss lenger. I tillegg var det problemer med leveringstid. Selskapet i Litauen hadde mange andre baller i luften, og vi sørlendinger var kanskje ikke prioritert. Vi er avhengig av presis og kort leveringstid for å kunne gi våre kunder det samme, sier direktør Tor Kjetilson Moe.
Han sier at Gjerstad Mek har blitt flinkere og mer effektive i eget hus, og dermed bedre rustet i konkurranse med Litauen.
– Hva har dere gjort for å få det til?
– Vi har hatt mye å gjøre, og et godt trøkk i produksjonen. Det har gjort oss flinkere. I tillegg har vi jobbet med mer tilrettelegging av produksjon, endret litt i prosedyrer og lignende.
Tror flere vil hjem
Gjerstad Mek flyttet ut produksjon av mindre gravskuffer og hk-fester. Bedriften investerte ikke i eget selskap i Litauen, men kjøpete heller fra produsenten Kaunos, med 1000 ansatte. – Jeg tror det er mange forskjellige erfaringer med produksjon i Øst-Europa. Det er avhengig av hvilken type engasjement man har og hvilke selskaper man samarbeider med. De vi valgte, har utviklet seg på en annen måte enn andre. De har vært i et nasjonalt marked, og hatt andre internasjonale kunder som var større enn oss, sier direktøren. Dermed opplevde Gjerstad Mek økte priser og en ustabil leveringstid.
– Var dere for raske til å flytte ut?
– Det var fornuftig det som ble gjort da vi flyttet. Men vi kunne ha satt oss bedre inn i samarbeidspartneren for å unngå å se allerede nå at det ikke er lønnsomt. Andre som har flyttet ut mener fremdeles at det er god økonomi, men ingen vet hvordan det er om tre år. Kanskje hadde vi vært der fremdeles dersom vi hadde hatt en annen leverandør. Men så lenge vi kunne tjene på å flytte produksjonen tilbake, er jo det hyggelig, sier Kjetilson Moe.
Han tror flere vil flytte produksjonen hjem igjen etter hvert: – Litauen har kommet inn i EU og opplever en stor økonomisk vekst. Pilene peker i én retning. Det vil overraske meg hvis ikke mange andre har gjort det samme i løpet av tre år.
Kjøper litt
Fremdeles vil en liten del av produksjonen foregå i Litauen. – Det går på spesielle ting som tar mye tid å produsere. I år vil vi kjøpe for 200.000 kroner. For et par år siden kjøpte vi for 3-4 millioner og solgte for 8-10 millioner, sier han.
Gjerstad Mek har greid å ta tilbake produksjonen med stort sett den samme bemanningen. – Vi er 67 ansatte i dag, og var 70 for tre år siden. Omsetningen var på 60 millioner i fjor og 50 millioner året før, forteller direktøren.
Bedriften nedbemannet imidlertid i 2003. – Det var et dårlig år for oss, men vi gjorde viktige grep som vi har høstet frukter av. Nå har vi rette mennesker på rett plass. Vi nedbemannet i administrasjonen og har flere i produksjonen, sier Kjetilson Moe.