Natt til lørdag kom FNs permanente forum for urfolkssaker ( UNPFII ) med kritikk mot Norge i forbindelse med vindkraftutbyggingen på Fosen.
Ifølge Adresseavisen skriver forumet i en rapport at de støtter høyesterettsdommen, og at de oppfordrer norske myndigheter rette seg etter den.
Det var i oktober 2021 at Høyesterett etter en over ti år lang rettsprosess konkluderte med at vindkraftkonsesjonene som er gitt på Fosen, er ulovlige. I vinter var det kraftige protester fordi det fortsatt ikke var skjedd noe, 500 dager etter at dommen falt.
![Xometry](https://images.gfx.no/80x/2852/2852686/xometry%2520logo%2520slogan%2520blue.png)
![](https://images.gfx.no/cx0,cy229,cw1999,ch666,2000x/2870/2870873/image1.png)
– Følg anbefalingene
Sametingspresident Silje Karine Muotka var i New York sist uke for å tale i forumet. Hun er glad for støtten fra verdens urfolk.
– Jeg er veldig glad for at vi blir hørt internasjonalt. Så får vi håpe at også norske myndigheter hører, sier hun til Adresseavisen.
Sametingspresidenten sier i en pressemelding at Fosen-saken kommer til å få enda mer internasjonal oppmerksomhet etter vedtaket i FN. Hun ber den norske staten følge de tydelige anbefalingene fra FN.
![Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på møte med de nordiske statsministerne under Nordisk råds sesjon på Island. Der vil også Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj være tilstede som gjest.](https://images.gfx.no/undefinedx/2860/2860121/NTB_b-7YbbCYL78.jpg)
Norge vil gi direkte støtte til Ukrainas forsvarsindustri
Fortsatt strid
Regjeringen har ikke greid å bli enig med Sametinget om veien videre for de omstridte vindturbinene på Fosen. Næringsminister Terje Aasland har understreket at det trengs mer kunnskap for å kunne beslutte hva som skal skje: Ingen, delvis eller fullstendig riving av turbiner, iverksetting av ulike avbøtende tiltak for å beskytte reindrifta.
Til NTB sa Muotka nylig at uenigheten med Olje- og energidepartementet (OED) først og fremst dreier seg om formålet for et utredningsprogram.
– Vi er uenige i problembeskrivelsen. Vi mener at det som må prioriteres, er å få slutt på menneskerettsbruddet. Det må gjøres et omgjøringsvedtak, og driftstillatelsen til Fosen Vind må trekkes tilbake, slår hun fast.
Parallelt med arbeidet om et utredningsprogram har departementet jobbet med å komme til enighet med reindrifta på Fosen. Dette skal skje ved hjelp av riksmekleren, men så langt har det ikke kommet noe resultat.
– Skal finne løsninger
– Vi tar denne uttalelsen med oss i det videre arbeidet med å følge opp Fosen-saken, lover statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet i en epost til NTB.
Hun sier regjeringen legger vekt på å følge opp dommen fra Høyesterett og få på plass en prosess som sikrer løsninger som ivaretar rettighetene til reindrifta på Fosen.
– Det har vært en vanskelig prosess, og vi skulle ønske at vi hadde kommet lenger i denne saken. Det har vi også beklaget til reindriftseierne, sier hun.
Sæther sier videre at det er regjeringens plikt å følge opp dommen gjennom å fatte nye vedtak i saken.
– Arbeidet med å få på plass nødvendig kunnskapsgrunnlag for nye vedtak er vi godt i gang med, og vi hadde senest denne uken et avsluttende konsultasjonsmøte med Sametinget. Vi venter nå på siste tilbakemeldinger fra reindrifta og vil fastsette et utredningsprogram om kort tid.
![NITO](https://images.gfx.no/80x/2862/2862833/NITO_Logo_Primaer_Morkgronn%2520(1).png)
![Tre tips til deg som er ny i lederrollen](https://images.gfx.no/1000x333/2862/2862512/Ny%2520som%2520leder%2520-%2520Bilde%2520til%2520artikkel.jpg)
![Slik ser det ut etter kabelbrannen på Nationaltheatret.](https://images.gfx.no/undefinedx/2862/2862040/original.jpg)
Bane Nor vet ikke hva som startet kabelbrann