ENERGI

FN orientert om funn etter Nord Stream-sabotasjen

Tyskland har orientert FNs sikkerhetsråd om funn av spor etter eksplosiver på en yacht som landet mistenker ble brukt da Nord Stream-rørledningene ble sprengt.

På dette bildet fra 28. september 2022 levert av den svenske kystvakten, ses lekkasjen fra Nord Stream 2.
På dette bildet fra 28. september 2022 levert av den svenske kystvakten, ses lekkasjen fra Nord Stream 2. Foto: AP / NTB
12. juli 2023 - 10:57

– Det mistenkes at båten det gjelder, kan ha blitt brukt til å transportere eksplosiver som detonerte på gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, heter det i brevet til Sikkerhetsrådet, som også Sverige og Danmark har undertegnet.

– På det nåværende tidspunkt er det ikke mulig å fastslå identiteten og motivet til gjerningspersonene med sikkerhet, særlig når det gjelder spørsmålet om hvorvidt det var en stat eller en statlig aktør som sto bak hendelsen, heter det videre.

– Ingen av etterforskningene er blitt avsluttet, og så langt er det fortsatt ikke mulig å si når de vil være ferdige, står det i brevet.

Russisk misnøye

De tre landene gjennomfører separate etterforskninger av sabotasjeaksjonen mot de to rørledningene.

Opplysningen om funn av spor av sprengstoff fremkommer i Tysklands del av brevet, som er sendt til FNs sikkerhetsråd i forkant av et møte som Russland har innkalt til.

Russland har anklaget Vesten for å stå bak sabotasjen og har krevd uavhengig internasjonal etterforskning. Moskva har også gjentatte ganger krevd å få innsyn i etterforskningsmaterialet.

I mai ble ambassadørene til Tyskland, Sverige og Danmark kalt inn på teppet i russisk UD, der de fikk overlevert en protest over manglende framgang i etterforskningen.

Seilbåt

Det var i september i fjor at de to russiske rørledningene ble sprengt i Østersjøen, i krysningsområdet mellom Tysklands, Sveriges og Danmarks økonomiske soner.

Ifølge gravejournalister i Süddeutsche Zeitung og radiostasjonene WDR/NDR, den polske nettavisen Frontstory, svenske Expressen og danske Berlingske peker sporene mot den drøyt 50 fot store seilbåten Andromeda. Den befant seg i området da rørledningene ble sprengt.

Båten ble i begynnelsen av september i fjor leid av fem menn og en kvinne som la ut fra marinaen i Hohe Düne noen mil nord for Rostock i Tyskland. Deretter satte båten kurs mot internasjonalt farvann nord for Bornholm der sabotasjen fant sted.

Tysk politi fattet tidlig interesse for båten og fant spor av militært sprengstoff på bordet i salongen. Sprengstoffet var ifølge eksperter egnet til bruk under vann.

Ukrainsk soldat

Hvem som faktisk hadde benyttet båten i det aktuelle tidsrommet, har ikke vært lett å fastslå. Det polske selskapet Feeria Lwowa sto som leietaker, men viser seg å være et postboksselskap registrert i Warszawa.

Tysk politi har fastslått at en av de seks som var om bord i Andromeda da Nord Stream-rørledningene ble sprengt, utga seg for å være rumener. Passet han viste fram i marinaen i Hohe Düne, var imidlertid falskt, og etterforskerne mener med stor grad av sikkerhet å ha identifisert vedkommende som en 26 år gammel ukrainsk soldat.

Søk i sosiale medier knytter mannen til en nasjonalistisk organisasjon i Ukraina, men det er ikke kjent hvor han nå befinner seg. Ifølge slektninger tjenestegjør han i forsvaret og kan ikke nås.

Verken Ukrainas forsvarsdepartement eller landets militære etterretningstjeneste har villet svare på spørsmål om 26-åringen.

Zelenskyj nekter

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger nektet for at landet sto bak sprengningen av de to gassrørledningene, senest i et intervju med Politico og tyske Bild i juni.

Zelenskyj fastholder i intervjuet at Ukraina ikke var kjent med planene om å sprenge rørledningene. Han sier også at det ville ha vært ham som president som ga ordre om en slik aksjon, noe han nekter for å ha gjort.

– Jeg ville aldri gjort det, sa han.

CIA advarte

Ifølge The Wall Street Journal fikk CIA imidlertid detaljert informasjon på forhånd om den ukrainske planen om å sprenge de to gassrørledningene.

Informasjonen kom ifølge avisens kilder fra Nederlands militære etterretningstjeneste, som hadde fått kjennskap til at et sabotasjeteam fra Ukraina planla å leie en seilbåt og benytte denne til å frakte en gruppe dykkere til stedet der rørledningene skulle sprenges.

Sabotasjeteamet rapporterte angivelig direkte til Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj.

Bare uker før sprengningen advarte CIA Ukraina mot å gjennomføre operasjonen, ifølge WSJs kilder.

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.