Guterres tegnet et svært dystert bilde da han mandag gikk på talerstolen på FNs klimatoppmøte i Egypt.
– Vi er på full fart mot klimahelvete. Menneskeheten har et valg: samarbeide eller gå til grunne, sa Guterres.
Han brukte uttrykket «highway to climate hell», med foten fortsatt på gasspedalen. Talen ble holdt idet politiske toppledere fra hele verden hadde ankommet møtet i Sharm el-Sheikh.
Blant dem er en lang rekke afrikanske ledere, Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Hver desimal teller
I et møte med norske journalister sa Støre at det er avgjørende å holde i live håpet om å stanse den globale oppvarmingen ved 1,5 grader.
– Hver desimal teller, sa Støre til NTB.
De siste årene har en rekke land i verden blitt rammet av historiske, forverrede naturkatastrofer. Utviklingen er et resultat av global oppvarming på mellom 1,1 og 1,2 grader.
Alt tyder på at situasjonen vil bli verre. Svært omfattende utslippskutt er nødvendig hvis oppvarming på mer enn 1,5 grader skal unngås.
Ingeniør: Tegn til feil på skroget på ubåten Titan
De fleste av verdens land har så langt ikke vedtatt kutt av et slikt kaliber.
Kina og USA
FNs generalsekretær ba i sin tale om en pakt mellom verdens rikeste og fattigste land for å fremskynde overgangen fra fossilt brensel til fornybar energi.
Han ba også om å styrke finansieringen som trengs for å sikre at fattigere land kan redusere utslipp og takle konsekvensene av global oppvarming.
– De to største økonomiene – USA og Kina – har et spesielt ansvar for å gå sammen for å gjøre denne pakten til virkelighet, fortsatte Guterres.
– Dette er vår livs kamp, og vi taper, konstaterte FN-sjefen.
Han hevdet av valget står mellom en pakt fundert på klimasolidaritet – eller en kollektiv selvmordspakt.
Ikke til stede
Men lederne for landene med størst utslipp, som Guterres rettet pekefingeren mot, var ikke til stede under åpningen av klimamøtets høynivådel.
Kinas president Xi Jinping har etter alt å dømme valgt å droppe møtet. USAs president Joe Biden drar innom konferansen senere denne uken.
Også India og Russland ligger i toppsjiktet på listen over landene med størst klimautslipp – selv om deres utslipp ikke er i nærheten av Kinas. Den indiske statsministeren Narendra Modi har trolig ikke planer om å dra til Egypt, og det har heller ikke Russlands president Vladimir Putin.
Storbritannias nye statsminister Rishi Sunak skal imidlertid delta, selv om han først sa at han sto over møtet.
Til sammen ventes det at over hundre stats- og regjeringssjefer vil tale på møtet nå i åpningsfasen.
Krav om kompensasjon
Deretter skal klimaforhandlingene i Egypt fortsette fram til 18. november.
I forhandlingene vil de fattige landene løfte sine krav om en ny ordning for kompensasjon eller betaling for klimaødeleggelser.
Den franske presidenten Emmanuel Macron ba mandag både USA og Kina ta et større ansvar for å hjelpe fattige land å møte klimakrisen.
– USA og Kina må gjøre mer, sa Macron til en gruppe afrikanske aktivister i Sharm el-Sheikh.
Ett av landene som de siste månedene er rammet av voldsomme naturkatastrofer, er Pakistan. Landets statsminister Shehbaz Sharif skal på klimamøtet tirsdag både tale og lede en diskusjon om sårbare samfunn sammen med Jonas Gahr Støre.
Forsinkelser på Gardermobanen