Følg ekstremværet fredag

Her får du siste nytt om ekstremværet «Hans».

Campingplasser i Arudal/Bagn er oversvømmet av vann.
Campingplasser i Arudal/Bagn er oversvømmet av vann. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Vilde AlstadVilde AlstadJournalist
11. aug. 2023 - 08:50

Fortsatt rødt flomnivå for Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma

16.36: NVE opprettholder flomvarsel på rødt nivå for Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma

– Selv om vi kan nå 1995-flomnivå i Øyeren, venter vi ikke like store skader som i 1995. Det er bygget mer flomsikringstiltak siden den gang, og det gjøres mye godt forebyggende arbeid, sier Hege Hisdal, direktør i hydrologisk avdeling i NVE, i en pressemelding.

I nedre deler av Glomma øker flommen. Øyeren kan stige mellom 0,9 til 1,2 meter fra nivået fredag ettermiddag. NVE understreker at det er stor usikkerhet i prognosene.

– Flommen stiger fremdeles i flere av de store innsjøene i Drammensvassdraget, og vi opprettholder derfor rødt flomvarsel for deler av Drammensvassdraget, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.

(NTB)

 

Politiet forbereder seg på ytterligere evakueringer på Østlandet

15.31: Ytterligere områder kan bli evakuert som følge av økt vannstand på Østlandet, ifølge politiet.

Dette gjelder blant annet i Tyrifjorden, som kan påvirke områder i Modum kommune, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

– Situasjonen i området følges gjennom helgen, skriver politiet videre.

Det er fortsatt mange evakuerte i tilknytning til Hønefoss og Storelva, og det har blitt gjennomført evakueringer både natt til fredag og fredag, melder politiet. Det utelukkes ikke at det kan bli gjennomført flere evakueringer som følge av vannmassene i Storelva.

I Hallingdal er situasjonen avtagende, men det er store skader på vei, eiendom og områder. Evakueringen er opphevet flere steder, men noen utsatte områder gjenstår.

Politiet ber om at folk ikke tar seg inn i områder som er evakuert. De ber også bilister unngå flomutsatte steder.

– Dette gjelder også hytteeiere som oppfordres til å utsette besøk på hytta.

(NTB)

 

Justisministeren: – Et enormt press på beredskapen

14.08: Mange kommuner og store områder rammes samtidig av flom og ekstremvær. – Beredskapen er under et enormt press, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er et enormt press på beredskapen når så mange kommuner og områder rammes samtidig og når mannskaper skal stå i krisehåndtering over mange dager, sier justisministeren til NTB.

Hun er fredag på reise i flomrammede områder sammen med statsministeren og olje- og energiministeren for å se skadene med egne øyne og møte evakuerte.

I tillegg til dramatiske personlige historier på Sundvolden Hotel, framhever justisministeren det sivile bidraget til flomberedskapen – fra bønder som bygger flomvoller, gravemaskinoperatører som driver skadebegrensning på kraftverk og frivillige organisasjoner som stiller opp.

– Jeg er veldig imponert og stolt over innsatsen som gjøres fra både frivillige, nødetater og forsvarets folk. Mitt inntrykk er at det er god samhandling og at innsatsen er bra. Og så er det helt sikkert ting vi skal lære av dette, sier Mehl.

(NTB)

 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) besøker Ringerike kommune og Gran kommune i forbindelse med konsekvensene av ekstremværet Hans. <i>Foto:  Frederik Ringnes</i>
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) besøker Ringerike kommune og Gran kommune i forbindelse med konsekvensene av ekstremværet Hans. Foto:  Frederik Ringnes

Nes kommune stenger bro over Glomma

13.39: Årsnes bro i Nes kommune på Romerike stenges for trafikk klokken 15 fredag.

Det skjer etter en faglig vurdering knyttet til vannføring og sikkerhet, opplyser Nes kommune på sine nettsider.

Broen går over Glomma på fylkesvei 177.

– Det skiltes omkjøring via E16 og Funnefoss, men du har også mulighet til å kjøre via Rånåsfoss. Øvre og Nedre Hagaveg er åpne, opplyser kommunen videre.

NVE har sendt ut rødt farevarsel for flom i nedre del av Glomma, da vannstanden er ventet å stige kraftig de neste dagene.

(NTB)

 

Siste oppdatering om togtrafikken

12.54: Bergensbanen, Dovrebanen, Rørosbanen og Raumabanen går fortsatt ikke som normalt.

Bergensbanen er åpen mellom Geilo og Bergen og Vy har nå satt opp noen få ruter med alternativ transport mellom Oslo og Bergen.

– Denne strekningen åpner tidligst mandag, sier pressevakt i Bane Nor, på epost til TU fredag morgen.

Høy vannstand i Lågen har ført til ødeleggelser på jernbanebroa ved Ringebu langs Dovrebanen. Det er derfor vanskeligere å si noe om når togene igjen kan kjøer på denne strekningen.

– Vi har per nå ikke en prognose for åpning av Dovrebanen, sier Bane Nor.

Hvor lang tid det tar før trafikken går som normalt vil variere fra strekning til strekning avhengig av skadeomfang.

Siste oppdatering fra Bane Nor forteller at strekningen Rena-Tynset langs Rørosbanen fortsatt stengt, men ifølge Bane Nor vil det nok ikke ta lang tid før den er åpen igjen.

Fredag ettermiddag skriver VG at Rørosbanen gjenåpner lørdag.

Raumabanen er nå åpnet for test-trafikk mellom Dombås og Åndalsnes og Rørosbanen mellom Trondheim og Røros. 

(Sara Engesvik)

Kartet viser de stengte togstrekningene i Sør-Norge fredag ettermiddag. <i>Bilde:  Kjersti Magnusson</i>
Kartet viser de stengte togstrekningene i Sør-Norge fredag ettermiddag. Bilde:  Kjersti Magnusson

Støre kan ikke svare på om staten vil dekke alle flom- og værskader

12.49: Statsminister Jonas Gahr Støre lover hjelp, men kan verken svare på om kommuner vil få dekket alle skader etter ekstremværet – eller når penger kommer.

– Det er et stort spørsmål. Vi skal sørge for at ingen står alene her, og at det er ordninger som tar vare på dette. Men kommunene har jo også sitt ansvar. Og forsikringsselskapene forsikrer hus og hjem for folk, sier statsministeren til NTB.

Spørsmålet var om kommuner og fylkeskommuner kan regne med å få dekket alle utgifter til gjenoppbygging etter ekstremværet Hans' ødeleggelser.

– Vi skal gå igjennom ordningene og sørge for at det gir folk trygghet, sier han.

Samtidig kommer stadig flere meldinger fra kommuner som er blitt påført store materielle skader, blant annet på veier og annen infrastruktur.

Støre har tidligere lovet penger fra skjønnsmidler i Kommunaldepartementet til å dekke flom- og værskader – og gjentar den lovnaden nå.

Men det er tilsynelatende uklart både hvor mye som kan dekkes av regjeringen, og ikke minst når pengene kommer.

– Nei, det kan jeg ikke si her vi står nå. Nå er jeg opptatt av å komme igjennom det vi står i nå, så får vi ta det andre i tur og orden, sier statsministeren.

(NTB)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), besøker Ringerike kommune og Gran kommune i forbindelse med konsekvensene av ekstremværet. <i>Foto:  Frederik Ringnes</i>
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), besøker Ringerike kommune og Gran kommune i forbindelse med konsekvensene av ekstremværet. Foto:  Frederik Ringnes

 

Stupetårnet i Hamar reddet fra flommen

12.32: Uværet Hans skaper stadig nye utfordringer, og truet fredag formiddag stupetårnet i Hamar. Det ble likevel sikret ved hjelp av helikopter og dykkere.

Ved 12-tiden sier ordfører Einar Busterud til TV 2 at de lyktes med å sikre stupetårnet.

– Stupetårnet går opp og ned langs to sylindre. De var litt for korte for det vi kunne frykte av vannstanden, men vi har forlenget dem nå, sier Busterud til kanalen.

Tårnet ble blant annet sikret ved hjelp av helikopter og dykkere for å sikre at det ikke drev av gårde til Eidsvoll.

– Vi har et stupetårn som er mye omtalt, som er utsatt for at vannstanden er så høy at den løfter seg av opplagringa. Stupetårnet kan havne i Eidsvoll da. Det hadde vi ikke tenkt å gi bort, så vi får sikre det, sa Busterud tidligere fredag.

Takket være sikringsarbeidet slapp altså ordføreren å gi bort tårnet ufrivillig.

Stupetårnet ble kjent over hele Norge da det endte opp med å koste 23,5 millioner kroner og ikke 1,5 millioner kroner som planlagt.

(NTB)

Det mye omtalte stupetårnet på Hamar er nå sikret for å ikke bli tatt av flommen. <i>Foto:  Fredrik Hagen</i>
Det mye omtalte stupetårnet på Hamar er nå sikret for å ikke bli tatt av flommen. Foto:  Fredrik Hagen

 

Til sammen 3600 er evakuert i Innlandet og Viken

12.01: Omkring 1200 og 2400 personer er evakuert i henholdsvis Innlandet og Viken i forbindelse med uværet Hans.

– Det er et omtrentlig tall, sier rådgiver Aleksander Aamodt Almås i Statsforvalteren i Innlandet til NTB om at antallet evakuerte i forbindelse med uværet Hans er 1200 der.

Av de som er isolert er antallet rundt 150, opplyser han. Det gjelder der man ikke har veiforbindelse, men kontakt med kommunen.

For Viken er siste oppdaterte tall 2400, og tallet endres raskt, opplyser kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard i Statsforvalteren i Oslo og Viken til NTB.

– Vi har ingen sikre tall på hvor mange som har kunnet flytte hjem igjen. Det begynner å bli en del, men det varierer ut fra situasjonen, sier Almås om situasjonen i Innlandet.

Det er opp til de berørte kommunene å avgjøre når de evakuerte kan flytte hjem. Er det skredfare, må man ha en vurdering fra geolog før de eventuelt kan flytte hjem, opplyser rådgiveren.

9. august anslo politiet at over 600 personer i Innlandet var evakuert som følge av uværet.

(NTB)

 

Fylkesordføreren i Innlandet krever flompenger: – Midlene i statsbudsjettet er ikke nok

11.44: Innlandet er hardt rammet av både flom og ras som følge av uværet Hans. Fylkesordføreren ber nå om økonomisk hjelp til oppryddingsarbeidet.

– En nasjonal krise krever et nasjonalt ansvar, sier fylkesordfører Aud Hove (Sp).

Hove etterlyser økonomisk hjelp fra regjeringen til oppryddingsarbeidet etter uværet denne uken.

Hun peker på de ekstraordinære kostnadene for kommunene, fylkeskommunen og alle enkeltpersonene som er rammet.

– Vi snakker om kostnader på mange hundre millioner bare for fylkeskommunen, påpeker fylkesordføreren.

Hove sier at de avsatte midlene i statsbudsjettet ikke er i nærheten av å være nok. Hun forventer derfor at det kommer et forpliktende vedtak om økonomisk hjelp til fylkeskommunene og kommunene som er rammet av uværet.

(NTB)

Hønefoss sentrum og områdene rundt ble rammet av ekstremværet Hans denne uken.  <i>Foto:  Ole Berg-Rusten</i>
Hønefoss sentrum og områdene rundt ble rammet av ekstremværet Hans denne uken.  Foto:  Ole Berg-Rusten

 

Fylkesveinettet i Innlandet er stengt på 110 steder

11.40: 60 veier på 110 punkter i Innlandet er stengt etter uværet Hans. Avganger er stengt på rundt 35 busslinjer i fylkeskommunen.

På den femte dagen etter at uværet Hans kom inn over Østlandet, er 60 veier stengt på til sammen rundt 110 punkter i Innlandet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kari Hermanrud i fylkeskommunen i en pressemelding.

Avganger er innstilt på rundt 35 busslinjer. I Ottadalen og Ringebu går det ingen busser fredag formiddag, og det er heller ingen bussforbindelse mellom Otta og Lillehammer. Busslinjer i byene rundt Mjøsa blir også berørt.

Fylkeskommunen registrerer fortsatt nye punkter på fylkesveinettet som er skadd av flom eller ras, selv om situasjonen har stabilisert seg noe i løpet av natten.

– Vi ber folk på det sterkeste om å respektere sperringer og ikke ta seg inn på veier som er stengt, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

I løpet av hele uken har det vært hendelser på omtrent 150 steder på fylkesveinettet. Man finner nye punkter der bruer og veier har fått skader etter hvert som vannet trekker seg tilbake. Flere områder har man ikke kommet til enda, fordi veien er stengt av ras, opplyser Riseng.

– Vi gjør det vi kan for å åpne noen av de viktigste øst-vest-forbindelsene våre så fort som mulig, sier hun.

Fylkesvei 255 i Gausdal, Nord-Fron og Sør-Fron, fylkesvei 27 mellom Ringebu og Stor-Elvdal og fylkesvei 29 mellom Dovre og Alvdal trekkes fram som viktige forbindelser for store deler av fylkeskommunen.

(NTB)

 

Politiet ber folk utsette hyttebesøket

10.53: Hytteeiere oppfordres til å utsette besøk til hytta i flomrammede kommuner. 

– Vi har full forståelse for at mange hytteeiere er engstelige for hyttas tilstand etter ekstremværets herjinger, men håper folk lar vær å ta turen nå bare for å sjekke. Dette for å unngå unødvendig belastning på utsatte veier og omkjøringsveier, sier stabssjef i politidirektoratet, Lars Aune.

Ressursene i de flomrammede kommunene er allerede under stort press og mange tilreisende vil øke kunne øke presset ytterligere, utdyper han.

(Vilde Alstad)

 

Rundt 1200 personer er evakuert i Innlandet

10.47: Omkring 1200 personer er evakuert i Innlandet i forbindelse med uværet Hans.

– Det er et omtrentlig tall, sier statsforvalteren i Innlandet til NTB.

Av de som er isolert er antallet rundt 150, altså der man ikke har veiforbindelse, men kontakt med kommunen, opplyser han.

(NTB)

 

Nytt ras på Otta

10.39 To personer har evakuert seg selv etter et ras inn i et uthus og en låve på Otta i Innlandet. Ingen er skadd.

Raset har skjedd over et jorde, opplyser politiet i Innlandet i en melding på X/Twitter. Raset har kommet inn i et uthus og en låve.

Det er noe skade på bygningene, men ingen personskade. De to som var på gården har evakuert seg selv, skriver politiet.

Politiet er på stedet, blant annet med drone. Det undersøkes om det kan gå flere ras. Helikopter og geolog er opp vei til stedet for befaring.

(NTB)

 

Ordføreren i Hamar: – Stupetårnet kan havne i Eidsvoll

10.36: Uværet Hans skaper stadig nye utfordringer. Nå kan vannmassene by på et skikkelig mageplask for et av landets dyreste stupetårn.

Flomtoppen er nemlig ikke nådd i Mjøsa og nå jobber Hamar kommune hardt for å flomsikre byens stupetårn.

– Vi har et stupetårn som er mye omtalt, som er utsatt for at vannstanden er så høy at den løfter seg av opplagringa. Stupetårnet kan havne i Eidsvoll da. Det hadde vi ikke tenkt å gi bort, så vi får sikre det, sier ordfører Einar Busterud til TV 2.

Stupetårnet ble kjent over hele Norge da det endte opp med å koste 23,5 millioner kroner og ikke 1,5 millioner kroner som planlagt.

Til Hamar Arbeiderblad sier ordføreren at det vil bli benyttet både dykkere og helikopter for å sørge for at stupetårnet blir reddet.

(NTB)

Det mye omtalte stupetårnet på Hamar blir nå sikret for å ikke bli tatt av flommen. <i>Foto:  Fredrik Hagen / NTB</i>
Det mye omtalte stupetårnet på Hamar blir nå sikret for å ikke bli tatt av flommen. Foto:  Fredrik Hagen / NTB

 

For tidlig å flytte hjem for evakuerte i Ringerike

10.31: Totalt 1844 innbyggere er evakuert i Ringerike per nå. Ringerike kommune skriver i en oppdatering at det er for tidlig for de evakuerte å flytte hjem. 

«Vi vet at dere ønsker å flytte hjem igjen, men det er for tidlig å åpne opp for dette. Ringerike kommune vil sammen med politiet og NVE starte arbeidet med å planlegge for at innbyggere kan flytte hjem. Når dette vil være mulig, vil dere få beskjed. Ingen må flytte hjem før de har fått offisiell beskjed.» skriver Ringerike kommune.

Det foregår fortsatt evakuering i Hønefoss. 

(Vilde Alstad)

Hønefoss sentrum og områdene rundt ble rammet av ekstremværet Hans denne uken.  <i>Foto:  Ole Berg-Rusten</i>
Hønefoss sentrum og områdene rundt ble rammet av ekstremværet Hans denne uken.  Foto:  Ole Berg-Rusten

Ikke lenger evakuerte i Gol

10.12:  Gol kommune opphevet i løpet av torsdag evakueringen for alle i kommunen. Det bekrefter informasjonsansvarlig Mona Hagen til NRK fredag formiddag.

– Det er noen få som fortsatt bor på hotellene vi brukte, men de bor der på eget initiativ. Det er ingen grunn til at de skal være der på grunn av farlige områder, sier Hagen.

Torsdag var over 200 evakuert i Gol. 

– Vi holder på å befare og få kontroll over alle skader på veier og områder, sier Hagen om hva kommunen gjør fredag. Etter å ha befart områdene det tidligere var knyttet fare til, kom kommunen frem til at det ikke lenger var behov for å evakuere.

(Vilde Alstad)

 

Været roer seg i Sør-Norge

09.52: I Sør-Norge roer været seg etter en krevende uke, det melder Metrologene på Twitter fredag formiddag. 

– Vi venter oppholdsvær både i dag og i morgen, med natt til lørdag som unntak. Da blir det regn i vest og lette regnbyger i øst 

Natt til søndag kommer det en runde med regn i øst igjen, men mesteparten holder seg over Sverige.

(Vilde Alstad)

 

Disse hovedveiene holder stengt

09.40: En rekke store veier på Østlandet er stengt som følge av uværet Hans. Dette er status fredag formiddag.

  • E6 mellom Dombås og Oppdal
  • E6 mellom Nord-Fron og Sør-Fron
  • Riksvei 7 mellom Hønefoss og Geilo. Mellom Hønefoss og Gol er det åpent for biler under 7,5 tonn.
  • E16 i Bagn
  • Riksvei 15 i Ottadalen
  • E134 mellom Mjøndalen og Hokksund

Totalt er over 100 veier i Sør-Norge stengt. Flesteparten av disse er fylkesveier.

(NTB)

Flere veier er ødelagt etter ekstremværet Hans. Mange av hovedveiene holder stengt inntil videre. <i>Foto:  Statens vegvesen</i>
Flere veier er ødelagt etter ekstremværet Hans. Mange av hovedveiene holder stengt inntil videre. Foto:  Statens vegvesen

 

NVE venter at flommen vil stige flere steder

09.38: NVE venter at både Drammensvassdraget, Mjøsa og Øyeren kommer til å fortsette å stige. I Øyeren ventes vannstand på 1995-nivå.

Alt vannet i Glomma og Mjøsa skal gjennom innsjøen Øyeren, som ligger i tidligere Akershus og Østfold. Ifølge prognosene kommer Øyeren til å stige med to meter til.

– Vannstanden i Mjøsa forventes å stige nesten en meter. Det er litt under nivået på referanseflommen vi har fra 1995, men lenger ned i Øyeren og nedre deler av Glomma kan flommen bli på samme nivå som i 1995, sier seksjonssjef Ivar Berthling i NVE til NRK.

Storflommen på våren og forsommeren 1995 var den verste siden 1789.

I de øvre delene av vassdragene er flomtoppen nådd. Fredag stiger fortsatt vannføringer i elver i Drammensvassdraget, men Berthling sier at prognosene for Drammen ikke er like ille som fryktet.

– Sånn som det ser ut nå, tror vi at vannstanden ned mot Drammen ikke blir så høy som vi hadde fryktet. Det vil si at vi kommer til å holde oss på oransje nivå fra Mjøndalen og nedover, med en flomtopp som kanskje allerede er nådd, sier Berthling.

Det er meldt den største flommen i Drammensvassdraget noensinne etter ekstremværet Hans.  <i>Foto:  Frederik Ringnes / NTB</i>
Det er meldt den største flommen i Drammensvassdraget noensinne etter ekstremværet Hans.  Foto:  Frederik Ringnes / NTB

(NTB)

 

Politiet stenger luftrommet over Drammensvassdraget

09.36: Sørøst politidistrikt stenger luftrommet over deler av Drammensvassdraget for alle typer sivile luftfartøy.

Forbudet gjelder fra Holmen i Drammen kommune til Hønefoss i Ringerike kommune.

Luftrommet er stengt over 4,5 kilometer fra vassdraget og 1,5 kilometer opp i luften.

Både fly og droner er forbudt å fly over vassdraget. Media kan få unntak fra forbudet.

– Beslutningen er tatt av hensyn til innsatspersonellets og andres sikkerhet i tilknytning til området, skriver politiet i en pressemelding.

(NTB)

 

Beredskapsleder: Skredfare i store områder i sentrale Hønefoss

09.16 Vannføringen er i ferd med å stabilisere seg i Hønefoss, men da øker risikoen for skred i forbindelse med erosjon, ifølge den lokale beredskapslederen.

– Det ser ut som vannmassene stabiliserer seg, men da øker risikoen for skred i forbindelse med erosjon. Skredfaren gjelder store områder i sentrale Hønefoss. Elvene svinger seg jo gjennom hele byen. Det kan ramme bygninger i skrå bakker, bolighus og leilighetsblokker, sier beredskapsleder i Ringerike kommune Magnus Nilholm til Aftenposten.

De skriver at det allerede har gått ras i et skogområde langs en av elvene.

– Vi har et stort apparat som står klart hvis det blir boligområder som raser ut. Vi prøver hele tiden å tenke noen skritt lenger fram enn der vi er. Vi er klare for å trykke på en enda større rød knapp, sier Nilholm til NRK.

NVE venter at flommen i Drammensvassdraget vil stige de neste dagene og holde seg på et høyt nivå i rundt tre dager.

Det er sendt ut gult farevarsel for jordskred i store deler av de flomrammede områdene.

1844 personer er evakuert i Ringsaker kommune. Det er sendt ut gult farevarsel for jordskred i store deler av de flomrammede områdene.

(NTB)

 

Disse togstrekningene holder stengt

08.48: Som følge av ekstremværet på Østlandet er en rekke togstrekninger stengt. Dette er status fredag morgen.

  • Bergensbanen: Stengt mellom Geilo og Hønefoss. Prognose for åpning er mandag 14. august.
  • Dovrebanen: Stengt mellom Lillehammer og Støren. Her har ikke Bane Nor noen prognose for åpning. De skriver på sine nettsider at det vil ta tid.
  • Rørosbanen: Stengt mellom Hamar og Røros. Ny oppdatering fredag klokken 12.
  • Gardermobanen: Færre spor i bruk ved Eidsvoll på grunn av flom. Noen forsinkelser og innstillinger vil oppstå. Ny oppdatering fredag klokken 12.

(NTB)

 

Vannstanden i Drammensvassdraget fortsetter å stige

08.46: Vannstanden i Storelva ved Hønefoss fortsetter å stige fredag morgen. Omtrent 2000 er evakuert i Ringerike.

– I Drammensvassdraget er det høy vannføring, og vi forventer at de store sjøene vil stige og at vannivået der vil holde seg høyt lenge, sier seksjonssjef Ivar Berthling i NVE til NRK.

I Hønefoss har vannføringen økt i løpet av natten. Kommunen frykter for ras ved elvene som renner gjennom byen.

– Vi har et stort apparat som står klart hvis det blir boligområder som raser ut. Vi prøver hele tiden å tenke noen skritt lenger fram enn der vi er. Vi er klare for å trykke på en enda større rød knapp, sier beredskapsleder Magnus Nilholm i Ringerike kommune.

Berthling i NVE sier Hønefoss kan vente seg høy vannstand i rundt tre dager.

– Det kommer til å være høyt nivå på begge elvene gjennom Hønefoss de neste dagene. Kanskje en topp lørdag, men det kommer til å holde seg høyt i hvert fall til og med mandag, sier han.

(NTB)

 

Raumabanen åpnet igjen etter uværet

08.15: Etter å ha vært stengt som følge av ekstremværet Hans, åpnet Raumabanen for trafikk igjen fredag morgen.

Ved 7.30-tiden fredag melder Bane Nor at Raumabanen er åpnet for trafikk mellom Dombås og Åndalsnes. De skriver også at trafikken går som normalt.

Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor sier at det mest sannsynlig ikke er noen andre togstrekninger som åpner fredag.

– I Gudbrandsdalen er det fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier Nordli til NTB.

Gardermobanen åpnet torsdag, mens Bergensbanen foreløpig er stengt fram til mandag, viser nettsidene til Bane Nor.

(NTB)

 

Mjøsa flyter over av rundballer

05.41: Gudbrandsdalslågen har tatt med seg mange rundballer ut i Mjøsa. Nå får bønder kritikk for dårlig sikring.

Ifølge Statsforvalteren flyter det minst 200 rundballer ved Lågens utløp i Mjøsa. De har også fått melding om rundt 100 rundballer midt ute i Losna, melder NRK.

Leder i Innlandet Bondelag Elisabeth Gjems forteller at flommen har gått høyere enn det mange bønder forventet.

– Det er mange som har jobbet veldig intenst med å berge rundballer. De har satt det på det de oppfatter som trygt land, men så har flommen gått høyere enn forventet, sier hun.

Samtidig mener hun at dette er en lærepenge.

– Nå ser vi at en nedbørsflom kan bli så stor som dette. Hver rundball er gull verdt for oss, og vi er veldig lei oss for at de forsvinner i elver og vassdrag.

(NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.