KLIMA

Følg ekstremværet tirsdag

Her får du siste nytt om «Hans».

Flere beboere er evakuert etter at vannet steg over Hexbergveien ved Hexebergåsen i Lillestrøm kommune.
Flere beboere er evakuert etter at vannet steg over Hexbergveien ved Hexebergåsen i Lillestrøm kommune. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Vilde AlstadVilde AlstadJournalist
8. aug. 2023 - 08:24

Innmeldte skader etter uværet Hans anslås å koste 500 millioner kroner

17.20: Erstatningene på de innmeldte skadene etter uværet Hans kan anslagsvis bli på 500 millioner kroner, ifølge beregninger fra Norsk Naturskadepool og Finans Norge.

De understreker at anslagene er foreløpige, og det vil bli langt flere skademeldinger fremover.

– Forsikringsselskapene melder om stor pågang fra berørte kunder og mange melder inn skader etter som Hans forflytter seg gjennom landet, sier kommunikasjonsansvarlig i Norsk Naturskadepool, Stine Neverdal, i en pressemelding.

(NTB)

 

Hus tatt av ras i Hallingdal

17.00: Et hus er tatt av ras i Ål i Hallingdal, opplyser brannvesenet.

Brannvesenet har rykket ut til området ved Strandafjord i Ål, opplyser Sørøst 110 på X/Twitter.

Det opplyses ikke om noen er skadd.

(NTB)

 

Opp mot 400 personer evakueres i Hol

16.31: Mellom 3–400 personer evakueres i Hol på grunn av rasfare.

– Det er geologene som har tatt den faglige vurderingen, i samarbeid med Hol kommune. De frykter at det kan gå nye skred, sier politistasjonssjef Brit Fyksen i Hol til Hallingdølen.

Alle som bor i området mellom Hagafoss og Holet skal straks evakueres ut av området, skriver politiet i en SMS-varsling.

Ifølge Hallingdølen skjer evakueringen etter at det gikk et stort jordras på Sørheim langs Holsfjorden tidligere tirsdag. Raset gikk langs riksvei 50 og gjorde skade på hus, men ingen personer ble skadd.

Ordfører Petter Rukke i Hol kommune opplyser til Dagbladet at det bor rundt 300–400 mennesker i området.

Evakueringen ble varslet klokken 15, samtidig som det gikk et nytt stort skred vest for Hagafoss, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

En time senere visste ikke ordføreren om alle berørte personer var ute av det rasutsatte området.

– Men alle har fått beskjed, og fire personer der veien hadde rast, ble hentet ut av helikopter, sa Rukke.

De evakuerte er samlet i kantinen i rådhuset, og i løpet av kvelden blir det bestemt hvem, om noen, som kan dra hjem, og hvem som må få innkvartering.

(Vilde Alstad, Adrian Broch Jensen, NTB)

 

Stengt mellom Oslo S og Oslo Lufthavn

16.27: Togtrafikken mellom Oslo S og Oslo lufthavn stengt frem til onsdag morgen på grunn av flom, opplyser Bane Nor. 

– Det er stengt mellom Oslo S og Eidsvoll på grunn av flom. Ny oppdatering onsdag 9. august klokken 6, skriver Bane Nor i en trafikkoppdatering tirsdag ettermiddag.

Samferdselsministeren møter Bane Nor onsdag morgen i Lillestrøm for å se på flomskader etter ekstremværet.

Nygård skal møte konserndirektør Henning Bråtebæk og banedirektør Eivind Bjurstrøm i Bane Nor på Lillestrøm stasjon, opplyser Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

De skal ut og se på flomskader etter ekstremværet, blant annet på Leirsund stasjon.

Togtrafikken i området er påvirket av ekstremværet Hans, og togtrafikken mellom Oslo S og Eidsvoll er stengt fram til onsdag morgen på grunn av flom. Dette påvirker togtrafikken mellom hovedstaden og Oslo lufthavn.

(NTB)

 

Evakuerer folk i Ål kommune

16.18: Ål kommune evakuerer beboere i flere veier, melder de på sin egen Facebook-side, i følge VG. 

– Det er sendt ut varsling på SMS. Oppmøte Ål kulturhus til vi har fått avklart situasjonen.

(Vilde Alstad)

 

Stort jordras i Bagn i Valdres - flere evakueres

15.40: Det skriver Avisa Valdres. Ett bolighus er tatt, samt garasjer, etter det ordfører Marit Hougsrud er kjent med. Det fremkommer ikke at det skal være noen personskader. Personer evakueres fra boligfeltet.

Politiet bekrefter at ett bolighus er tatt av skredet. 

– Mest sannsynlig ser det ut til at ett bolighus og en garasje er tatt av raset. Politiet har per nå ikke oversikt over situasjonen og om det er personer som er savnet som følge av raset, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Bilder viser at flere boliger er rammet av raset og, og at raset har passert over flere veier. 

– Situasjonen er noe uoversiktlig, men per nå er det ingen indikasjoner på at noen er savnet, melder Hovedredningssentralen Sør-Norge rett før klokken 16.

VG skriver at brannvesenet er på stedet, de fikk melding om raset klokken 15.00.

Krisestaben i kommunen opplyser at de nærmer seg flomnivået i 2007, og at elva er ventet å stige ytterligere 1,5 meter i løpet av dagen. De som bor langs elva bes gjøre egne vurderinger og eventuelt evakuerer seg selv.

Det er innført kokepåbud av drikkevann i Bagn sentrum.

Kommunen skriver på sine nettsider at beboere bes møte i Sør-Aurdalhallen og dra via Tellatn.

(Vilde Alstad & NTB)

 

Faren for skred er så stor at det ikke er forsvarlig 

15.38: I dag har det gått flere jord- og steinskred som har stengt strekninger og flom som har ødelagt veier. 

Statens vegvesen øst skriver på Twitter at de har folk ute for å sjekke veiene og jobber med entreprenørene for å holde dem oppe. Flere steder er vannmassene eller faren for skred så stor at det ikke er forsvarlig. 

(Vilde Alstad)

 

Flere ras hindrer bilvei

15.20: På fylkesvei 255 mellom Vinstra og Gausdal har det gått flere ras. Strekningen er derfor stengt, melder Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Entreprenør er bestilt, men det antas at det vil ta noen timer før strekningen er kjørbar igjen.

Tidligere i dag gikk det et jordras i Vestre Gausdal som sperrer Espedalsvegen. Ingen personer eller hus ble tatt av raset.

Strekning mellom Søre Rusten og Otta er også stengt, på grunn av steinras. 

Politiet oppdaterte klokka 15.22 at det fortsatt går skred i Holsfjorden og at det er sendt ut nødvarsel til de som befinner seg i området. Fylkesvei 50 er fortsatt stengt. 

Oppdatering 15.45: Fire personer var sperret inne i rasområde i Hol. De er nå reddet ut av redningshelikopter. 

Oppdatering: 16.22: Flere personer som er rasfast blir hentet ut av redningshelikopter 

(Vilde Alstad)

 

Uværet kan skape trøbbel for innhøsting av korn

15.00: Snart skal kornet på Østlandet høstes inn, men det voldsomme uværet gjør det vanskelig å kjøre tunge maskiner på åkeren.

– Vi må ha en opptørk før vi skal kjøre store, tunge maskiner. Vi må få en endring i værsystemet før vi er trygge på å komme ut, sier Harald Solberg i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

Kornavlingene ser imidlertid ut til å greie seg bra.

– Avlingsmessig så tror jeg det er lite skade som har skjedd.

Det er fare for at kraftig regn og vind slår ned kornet så det legger seg, men Solberg sier denne utfordringen er vel så stor i lettere regn.

– Hvis det kommer fint regnvær som legger seg på planta, skal det ikke store vindpustet til, sier Solberg.

Værsommeren startet med tørke i Sør-Norge, men så kom juli med mer nedbør. Det har ført til at mye korn har vokst ulikt i mange åkre.

– Vi ser at åkrene som begynte å bli gule, nå har blitt helt grønne. Skudd har kommet seint som er helt grønne nå, og det gjør at mange, spesielt nord for Oslo, må utsette innhøstingen, sier landbruksrådgiveren.

For poteter kan det være ille med oversvømmelse på jordet, da poter kan drukne hvis de blir stående under vann. Men ifølge Solberg har det aller verste uværet har rammet områder hvor det hovedsakelig drives gressproduksjon.

(NTB)

Et hus står delvis i vann på Lena. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB</i>
Et hus står delvis i vann på Lena. Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB

 

Trengte vann inn hos Forsvarets forskningsinstitutt

14.52: Det har trengt inn vann i flere bygg hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller, melder NRK. Det skal være snakk om tre bygg og et av byggene er mer berørt.

– Vi avverget sammen med sivilforsvaret og forsvaret det som kunne blitt en nasjonal sak, sier Brigadesjef Morten Thoresen i brannvesenet.

FFI kan ikke si hva byggene inneholdt. De jobber nå med å kartlegge hvor mye skader det er, og prøver å begrense skadeomfanget.

– Store ødeleggelser på bygningsmassen kunne ha hatt nasjonal betydning, sier pressevakt Marit Berger.

(Vilde Alstad)

 

Flere ras i Sollia, ber folk om å holde seg i ro

14.41: Det er ikke mulig å kjøre mellom Enden og Sollia Kirke, da det kommer vann opp av asfalten. Politiet skriver på Twitter at folk i området må holde seg i ro.

Det er meldt om flere jordras langs fylkesvei 219 Sollia, det melder Politiet i Innlandet på Twitter.

Veien er undergravd og henger i asfalten. Politiet er til stedet og sperrer. 

Entreprenøren er på vei, men det er ukjent når fylkesvei 219 åpner i dag. Det har gått flere ras på strekningen videre nordover. 

(Vilde Alstad)

 

E6 og havner stengt ved Göteborg på grunn av Hans

14.36: Fiskehavnen i Göteborg er oversvømt, og kraftig vind gjør at konteinerhavnen er stengt. Også andre steder i Sverige kjenner konsekvensen av ekstremværet Hans.

I Göteborg har Göta elv gått over sine bredder og blant annet oversvømt fiskehavnen, skriver Aftonbladet. Lasteterminalen APM har sett seg nødt til å stanse arbeidet med tomkonteinere på grunn av kraftig vind.

– Det er full stans for sjåfører som skal hente tomme konteinere. Vi holdt på en stund, men måtte stenge på grunn av været. Vi beklager dette, men det er sikkerhetshensyn som gjør at vi stenger midlertidig, sier Victor Gustafsson i APM Terminals til Göteborgs-Posten.

Rett sør for den svenske storbyen er to felt stengt på E6 på grunn av oversvømmelser, noe som skaper problemer for trafikken.

Tidligere på dagen måtte Åre i Jämtland stenge alle veier i kommunen fordi oversvømmelser i Susabäcken dro med seg grus og jord. Tidlig på ettermiddagen var faren over, men folk ble bedt om å holde seg unna området ved elven, i tilfelle vannet hadde svekket grunnen.

– Nord i Värmland er det også problemer med fremkommeligheten på riksvei 62. Store vannmengder gjør at veien ikke er farbar, sier innsatsleder Anders Markus ved redningstjenesten i Karlstad tirsdag morgen.

Sveriges meteorologiske institutt (SMHI) har utstedt rødt farevarsel for vannføring i fem fylker. Varslene, som gjelder for tirsdag og onsdag, omfatter Västra Götaland, Halland, Värmland, Örebro og de vestre delene av Kronoberg. Rødt farevarsel indikerer at regnet kan føre til «ekstremt høy vannføring i bekker og grøfter».

(NTB)

 

Brannvesenet har fått over 250 henvendelser 

14.16: I forbindelse med uværet har Øst-110-sentral siste døgn fått over 250 henvendelser om bistand etter vanninntrenging i bygg. Det skriver Øst 110-sentralen på Twitter. 

(Vilde Alstad)

 

Gjensidige tror Hans vil koste over 200 millioner kroner

14.12: Det totale antallet skademeldinger hos Gjensidige nærmer seg nå 500. Selskapet tror kostnadene vil passere 200 millioner.

Forsikringsselskapet Gjensidige har fått 150 skademeldinger fra tirsdag morgen til tirsdag ettermiddag. De ser for seg enorme kostnader som følge av ekstremværet Hans.

– Det er fortsatt tidlig, og sluttsummen for forsikringsselskapene kan bli betydelig høyere. 200 millioner kroner er derfor et forsiktig anslag, sier kommunikasjonssjef Line Marcelius i Gjensidige.

Marcelius forklarer at de fleste skader er på bolighus og næringsbygg. Likevel tror hun at mange har klart å sikre verdier, på grunn av tidlig varsling fra Meteorologene.

– Samtidig er det ikke alltid mulig å sikre alt på egen eiendom; det aller viktigste er å sikre seg selv og sine, sier hun.

Oversvømmelse foran kommunehuset i Gjøvik sentrum som følge av det kraftige regn.  <i>Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB</i>
Oversvømmelse foran kommunehuset i Gjøvik sentrum som følge av det kraftige regn.  Foto:  Stian Lysberg Solum/NTB

(NTB)

 

Flere togstrekninger holder stengt

13.57: Bane Nor melder på egen nettside at av hensyn til sikkerheten har de innført rød beredskap på flere strekninger grunnet ekstremværet. Det betyr at strekningene er stengt for togtrafikk.

Dette gjelder følgende baner:

  • Gardermobanen og Hovedbanen:
    Stengt mellom Lillestrøm og Eidsvoll grunnet bl.a. overvann ved Leirsund.
  • Hovedbanen Oslo S-Lillestrøm:
    Stengt mellom Oslo S og Lillestrøm.
  • Dovrebanen og Rørosbanen:
    Begge baner er stengt på strekningen Eidsvoll-Hamar-Støren.
    SJ har innstilt alle sine persontog til og med onsdag 9. august.
  • Raumabanen:
    Alle tog er innstilt til og med onsdag 9. august.
  • Bergensbanen: Stengt på strekningen Geilo-Hønefoss.
    Lokaltrafikken Bergen-Voss-Myrdal kjører.
  • Kongsvingerbanen:
    Stengt mellom Lillestrøm og Kongsvinger.
  • Gjøvikbanen:
    Stengt mellom Oslo S og Gjøvik grunnet flom og planlagt arbeid t.o.m. søndag 20. august.

(Vilde Alstad)

 

Syden-stemning i nord mens Hans herjer i sør: – Synes vi fortjener det

13.40: Mens Hans herjer i sør, er det opp mot 30 grader i Nord-Norge. Turister takker nødvarslingen for at de unnslapp ekstremværet og fikk Syden-varme i stedet.

– Vi har mye drittvær også, og kalde vintre. Jeg synes vi fortjener det, sier Kristine Fiplingdal til NTB.

Sammen med Jon Eirik Fiplingdal og datteren Ellie (2) har hun tatt turen fra Trofors og inn til bystranda i Mosjøen for å nyte 25 grader og sol tirsdag formiddag.

Familien sender imidlertid noen tanker til folk som er rammet av ekstremværet Hans lenger sør i landet.

– Det er trasig med ødeleggelsene og de som får ødelagt husene sine, sier Fiplingdal.

Kristine og Jon Eirik Fiplingdal og datteren Ellie fra Trofors nyter varmen og badeliv på bystranda i Mosjøen. <i>Foto:  Heiko Junge / NTB</i>
Kristine og Jon Eirik Fiplingdal og datteren Ellie fra Trofors nyter varmen og badeliv på bystranda i Mosjøen. Foto:  Heiko Junge / NTB

Vakthavende meteorolog Elise Gloppen Hunnes ved værvarslingen i Nord-Norge melder om strålende vær i hele Nord-Norge.

– Det er en veldig fin dag. Temperaturene skal stige godt i hele landsdelen og det er ventet opp mot 30 grader i Troms, blant annet. Ellers er det stort sett ventet opp mot 25 grader, sier hun til NTB.

Hun melder om fralandsvind i Troms og Finnmark, og litt skyer på morgenen, men sier at det klarner opp. I Nordland var det mye lyn og torden natt til tirsdag, men også der klarnet det opp.

(NTB)

 

Jordras i Vestre Gausdal og Stor-Elvdal

13.14: Et jordras sperrer Espedalsvegen i Vestre Gausdal, melder Politiet i Innlandet på Twitter. Det er ikke meldt at personer eller hus er tatt av raset. VTS er varslet og politiet er på vei. Raset skal ha skjedd klokka 12.47. 

Solliaveien i Stor-Elvdal er også stengt etter flere jordskred på strekningen. Entrepenøren er på vei, opplyser Vegtrafikksentralen øst på Twitter. 

(Vilde Alstad)

 

Gult farevarsel om lyn 

Bildet viser oversikt over farevarsel om lyn. <i>Foto:  Metrologene Yr</i>
Bildet viser oversikt over farevarsel om lyn. Foto:  Metrologene Yr

12.47: Det er observert tordenvær med mye lyn over nordlige deler av Innlandet, opplyser Metrologene på Twitter. Tordenværet ventes å bevege seg mot vest-nordvest, og berører etter hvert deler av Møre og Romsdal og Trøndelag. Lynaktiviteteten fortsetter fram til seint i kveld.

 (Kartet viser oversikt over lynnedslag i Norden. Man kan justere hvor mange timer man vil se og i hvilke områder. Zoom ut for å se større områder.)

(Vilde Alstad)

 

Jordras i Hol - ingen er rapporterte skader 

12.43: Rundt klokka 11:45 gikk det et jordras i Holsfjorden i Hallingdal. Størrelsen er fortsatt uvisst, men nødetaten er nå på stedet og flere personer er evakuert, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. Ingen er rapportert skadet.

Fylkesvei 50 er stengt på stedet. Politihelikopter, sivilforsvaret og røde kors er på vei for å bistå.

(Vilde Alstad)

 

Utvider rødvarslene

12.17: Ekstremværet Hans er nå utvidet og gjelder fram til onsdag morgen, skriver Metrologene på Twitter. 

I den røde sonen kan man forvente 50 til 70 millimeter i løpet av 24 timer og det kommer mest nedbør i vest. Steder som ligger i den oransje sonen kan forvente 30 til 60 millimeter i løpet av 24 timer. 

(Vilde Alstad)

Ekstremværet er utvida og gjelder fram til onsdag morgen. <i>Foto: Metrologene Twitter</i>
Ekstremværet er utvida og gjelder fram til onsdag morgen. Foto: Metrologene Twitter

 

119 evakuert

12.08: Lovegen i Nord-Aurdal er helt stengt for trafikk fra Håde til Steinde, etter at det har gått flere jordskred.

Vegtrafikksentralen øst skriver på Twitter at 119 bebobere foreløpig er evakuert. Innbyggere er evakuert i kommunene Gran, Østre Toten, Søndre Land, Nordre Land, Nord Aurdal og Vang, opplyser politiet i en pressemelding. 

Politiet skriver på Twitter at folk om å holde seg unna den utsatte veien. 

Oppdatering 12.33: Ingen personer i bilen. Politiet har startet evakuering av beboere i nærområdet. 

(Vilde Alstad)

 

Flere boliger evakueres i Lillestrøm kommune

11.50: Seks boliger i Hexebergveien på Frogner i Lillestrøm kommune evakueres på grunn av ekstremværet.

– Veien er stedvis oversvømmet. En lagerbygning på den andre siden av Hexebergveien mot Leira er berørt ved at vegger har begynt å rase ut, melder politiet, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

(NTB)

 

Et hus står delvis i vann på Lena. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB</i>
Et hus står delvis i vann på Lena. Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB

 

Flere melder om skader

11.45: Forsikringsselskapet Fremtind skriver i en pressemelding at ved 11-tiden har de fått inn over 220 skademeldinger som følge av uværet Hans. Tallet forventes å stige raskt gjennom dagen.

– Så langt har vi registrert over 220 skader. Det er hovedsakelig vannskader som følge av mangelfull drenering, utette tak og bygninger, og stopp i avløp og tilbakeslag. Noen kan melde om 30-40 cm vann i kjelleren, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

Skadene gjelder i all hovedsak private hus og boliger/sameier. Det er også noen få fritidshus.

Klokken 08 tirsdag hadde forsikringsselskapet If mottatt over 270 skademeldinger som følge av ekstremværet «Hans». Antallet skader øker uvanlig raskt, ifølge If.

(Vilde Alstad)

 

En bekk har gått over sine bredder på Gran. <i>Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB</i>
En bekk har gått over sine bredder på Gran. Foto:  Stian Lysberg Solum / NTB

 

Asylmottak i Valdres evakuert som følge av uværet

11.41: Et mottakssenter med 22 beboere i Vang i Valdres er evakuert på grunn av uværet Hans. De er blitt innlosjert på hotell.

Beboerne ble evakuert i natt, bekrefter Vang kommune overfor Nettavisen.

Ifølge hjemmesidene til asylmottaket har det en kapasitet på 150 faste plasser, og det blitt brukt til akuttinnkvartering av flyktninger fra Ukraina.

(NTB)

 

Nytt jordras i Lovegen 

10.56: Et nytt jordras har gått i Lovegen, lenger nord, ved Føllångloøddin. Det skriver Politiet i Innlandet på Twitter. En tilsynelatende parkert bil skal ha blitt med i raset og nødetatene er på veg. Politiet ber folk om å holde seg unna Lovegen. 

Lovegen ligger i nærheten av Vang i Valdres som har fått mest nedbør det siste døgnet med 88,5 mm. 

(Vilde Alstad)

 

Mer regn i vente – farevarselet blir trolig forlenget

10.35: Tirsdag kommer det mer regn i områder som allerede er hardt rammet av Hans, men det verste uværet er nok over. Trolig blir det røde farevarselet forlenget.

– Farevarselet blir mest sannsynlig utvidet til å gjelde fram til onsdag formiddag, sier statsmeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt.

Tirsdag ventes mer regn over hele Sør-Norge, og det vil også bre seg nordover i Trøndelag.

– Det blir bra med nedbør mange plasser, sier Nilssen.

Området som har fått mest nedbør til nå, er Bagn i Valdres med 88,5 millimeter. Her er det meldt ytterligere 30–40 millimeter regn.

– Det kan være problematisk når det kommer på toppen, sier Nilssen.

De verste nedbørsmengdene ser imidlertid ut til å være over. Tirsdag er mye regn også ventet på Vestlandet, men disse områdene tåler nedbøren bedre, og det skal mer til for å sende ut rødt farevarsel for Vestlandet, ifølge statsmeteorologen.

– Innlandet og Viken til og med Oslo har fått mye nedbør. På Besserud i Oslo har det kommet 70,3 millimeter, sier Nilssen.

(NTB)

 

Reisende fra Gardermoen står i busskø tirsdag. <i>Foto:  Lise Åserud / NTB</i>
Reisende fra Gardermoen står i busskø tirsdag. Foto:  Lise Åserud / NTB

 

E16 i Nord-Aurdal er gjenåpnet etter stort ras

10.33: Beboere ble evakuert med helikopter og E16 Tyinvegen i Nord-Aurdal ble helt stengt etter et ras tirsdag. Veien er nå gjenåpnet for trafikk.

Vegtrafikksentralen varslet om hendelsen klokka 8.50 tirsdag morgen. Litt over en time senere, klokka 10.08 var veien gjenåpnet for trafikk.

Et redningshelikopter ble rekvirert for å evakuere beboere.

Politiet i Innlandet melder at det er mye vann og at entreprenør er på stedet.

– To beboere evakuerer seg selv om det blir nødvendig, skriver de på X/Twitter.

(NTB)

 

Danmark: badehus blåste på havet i uværet

10.29: Flere av de ikoniske hvite badehusene langs stranden i den danske feriebyen Løkken er tatt av vind og høy sjø.

Tross en større redningsaksjon lyktes det ikke å redde alle badehusene på Løkken Strand fra elementenes herjinger.

Tirsdag morgen fløt flere av husene rundt i strandkanten etter at bølgene som følge av forhøyet vannstand rev dem løs.

Dagen før ble flere av de 480 badehusene fjernet med lastebil og kran på grunn av varsel om kraftige vindkast. Men noen ble stående igjen.

Det er ikke første gang at enkelte av de privateide badehusene river seg løs. Det skjedde også sommeren 2020.

(NTB)

Badehusene på stranden i Løkken på i Nordjylland i sterk vind med vindkast av storm styrke tirsdag.  <i>Foto:  Henning Bagger/NTB</i>
Badehusene på stranden i Løkken på i Nordjylland i sterk vind med vindkast av storm styrke tirsdag.  Foto:  Henning Bagger/NTB

 

Dovrebanen, Rørosbanen og Raumabanen stengt ut onsdag

10.04: Det opplyser SJ Norge om i en pressemelding. Det kjøres ikke alternativ transport. Togene har vært innstilt siden mandag morgen. 

SJ skriver innstillingene skyldes rødt farevarsel for regn, flom og skred i Sør-Norge. 

(Vilde Alstad)

 

Over 23 000 lyn de siste 12 timene. 

09.53: I følge Metrologisk institutt sitt lyn-kart er det registrert over 23 000 lyn de 12 siste timene i Norge og Sverige. Området sprer seg fra Gävle og Lofsdalen i Sverige til Trondheim og opp til Lofoten. 

– Det har vært i underkant av 10.000 lyn i Nord-Trøndelag og i Nordland i løpet av mandag kveld, natt til tirsdag og på tirsdags morgen, sier vakthavende meteorolog Elise Gloppen Hunnes. 

NRK skriver at meteorologene sendte ut farevarsel om lyn i Trøndelag og sørlige deler av Nordland. 

– Det er nok over for i dag, men fortsatt mulighet for mer torden utover morgendagen. Da passerer nye byger forbi Nordland, sier Hunnes. 

(Vilde Alstad)

 

Vet ikke hvorfor mange får feilsendt nødvarsel på mobilen

09.45: Nødvarselet om farlige forhold under ekstremværet "Hans" skulle i utgangspunktet kun sendes til innbyggere som befant seg i kommuner med rødt farevarsel, men mange i Oslo har også mottatt varselet. Opptil flere ganger det siste døgnet.

Statsforvalteren forteller til Digi at de besluttet å sende nødvarsel til innbyggere i geografisk røde områder mandag ved 14-tiden.

– Vi vet at det vil være en spillover, ettersom det ikke er klare geografiske grenser, men meldingene har åpenbart nådd ut mye bredere enn intensjonen, mener Torjussen.

Statsforvalteren vet ennå ikke hvorfor mange innbyggere utenfor røde fareområder har mottatt nødvarslene, eller hva slags teknisk feil som ligger bak.

(Marius B. Jørgenrud)

 

Over 15 fylkesveier stengt i Innlandet

09.23: Flom og jordskred på grunn av ekstremværet Hans gjør at minst 15 fylkesveier i Innlandet er stengt. Det kan fort også bli flere stengte veier.

– De stengte veiene befinner seg i til sammen 12 kommuner i Oppland, opplyser Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Videre opplyser de at situasjonen er uoversiktlig.

– Fylkeskommunen har alt som er tilgjengelig av anleggsmaskiner og personell ute på veiene for å avdekke skader. I tillegg til at det er problemer med flom flere steder, er det stor rasfare, også langs veier som normalt ikke er spesielt utsatt for ras, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

– Av hensyn til samfunnssikkerheten er det viktig å ha minst mulig trafikk på veiene, legger hun til.

Riseng understreker at det kan være skader på veiene som ikke er synlige for trafikantene, selv i dagslys. Det vil samtidig ta litt tid å få inspisert hele veinettet som fylkeskommunen har ansvar for i de flomrammede områdene.

– Alle våre driftsentreprenører har jobbet på spreng det siste døgnet med å stenge og sikre stedene der det er flom eller ras, sier Riseng.

(NTB)

 

E16 i Nord-Aurdal er stengt grunnet stort ras – beboere evakueres med helikopter

08.58: E16 Tyinvegen i Nord-Aurdal er helt stengt. Årsaken er at det har gått et større ras på stedet.

– Redningshelikopter er underveis for å hente ut beboere, opplyser Vegtrafikksentralen øst på X /Twitter.

Videre opplyser de at veien er helt stengt ved Strond, cirka fire kilometer vest for Fagernes.

(NTB)

 

Hva har skjedd i natt?

08.39: Beboerne i tre bolighus i Rokkehaugen i Nord-Aurdal i Valdres, ble evakuert etter at det gikk flere jordras i området natt til tirsdag. Nødetatene fikk melding om rasene klokken 4.17 tirsdag morgen. Fylkesvei 2476 er også berørt og stengt på grunn av rasene. Det er ikke meldt om personskade.

Klokken 08 tirsdag har forsikringsselskapet If mottatt over 270 skademeldinger som følge av ekstremværet «Hans». Antallet skader øker uvanlig raskt, ifølge If.

En rekke fylkesveier er stengt i Innlandet, blant annet fylkesvei 55 over Sognefjellet. Fylkesveg 2458 Nordre Grimsrud har blitt delt i to på grunn av for store vannmengder.

I Møre og Romsdal er fortsatt Trollstigen stengt. Det er også meldt om stein i veibanen ved inngangen til Viketunnelen på fylkesvei 191. All togtrafikk på er Raumabanen stoppet ut tirsdagen.

Gardemoenbanen er stengt. På Oslo S må passasjerer vente i lange køer på buss for tog til flyplassen. <i>Foto:  Vilde Alstad</i>
Gardemoenbanen er stengt. På Oslo S må passasjerer vente i lange køer på buss for tog til flyplassen. Foto:  Vilde Alstad

I Oslo og Viken er flere togstrekninger stengt. Togtrafikken mellom Oslo S og Eidsvoll, inkludert Oslo lufthavn, er stengt. Det gjelder også Kongsvingerbanen mellom Lillestrøm og Kongsvinger, og Gjøvikbanen mellom Gjøvik og Oslo S. Derimot har togtrafikken på Spikkestadbanen mellom Asker og Spikkestad åpnet igjen.

Bergensbanen er stengt mellom Myrdal og Hønefoss.

I Sverige har innbyggerne i byen Åre fått beskjed om å holde seg innendørs etter en rekke utløste oversvømmelser. Susabäcken har gått over sine bredder og dratt med seg grus og jord. Store mengder vann fosser gjennom byen, sier befal Henrik Jönsson ved redningssentralen for Mitt Norrland. I natt ble det derfor sendt ut varsel til innbyggerne i Åre kommune, og samtlige veier i kommunen, samt E14 gjennom Åre, er helt stengt.

(Vilde Alstad & NTB)

 

Mange feilsendte nødmeldinger

08.15: En feil førte til at mange Oslo-boere får nødvarsel på mobil. Flere melder om at de har fått varselet flere ganger, også gjennom natten. 

I utgangspunktet var det kun kommuner som er blitt utsendt rødt farevarsel som skulle motta nødvarselet, forteller Christine Huseby Torjussen til Aftenposten.

– Vi jobber med å finne ut av hva som har skjedd, det er en teknisk feil, sier hun til avisen.

(Adrian Broch Jensen)

Flere Oslo-boere har fått en slik nødmelding i forbindelse med uværet Hans. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Flere Oslo-boere har fått en slik nødmelding i forbindelse med uværet Hans. Foto:  Eirik Helland Urke
 

Ekspert: Stor variasjon i forberedelser

05.29: – Det er stor variasjon i hvor godt kommunene er forberedt når det kommer til håndtering og forebygging av skader som følge av ekstremværet, sier førsteamanuensis Kim Aleksander Paus ved NMBU til NTB.

– Enkelte har arbeidet med å kartlegge hvor vannet vil renne i 10–15 år, mens andre akkurat har kommet på ballen, sier han.

Det er sendt ut en lang rekke farevarsler på grunn av ekstremværet Hans, blant annet rødt farevarsel for ekstremt mye regn i deler av Sør-Norge. Meteorologene har også advart om lyn, torden og jord- og flomfare. Ekstremværet Hans har så langt blant annet lagt veier, parkeringsplasser og kjellere under vann. Og skademeldingene har rent inn hos forsikringsselskapene.

– Noen av landets kommuner har konkrete tiltak de nå gjennomfører, mens andre kun har enklere analyseresultater for hvor vannet vil renne, fortsetter Paus.

(NTB)

 

Evakuering på Toten

05.26: Østre Toten kommune oppfordret natt til tirsdag 30 husstander langs Lenaelva om å evakuere.

Kommunens kriseledelse hadde mandag møte med Statsforvalteren og Norges vassdrags- og energidirektorat. Prognosene deres tilsier at vannstanden i Lenaelva vil stige mye da det er varslet inntil 100 millimeter nedbør.

– Vi har derfor valgt å sende ut SMS-varsling til flere husstander langs Lenaelva, opplyser ordfører Bror Helgestad.

I varselet blir beboerne oppfordret til å evakuere fra boligene til annen informasjon blir gitt. Beboerne kan bo på Quality Hotel Strand Gjøvik på kommunens regning.

(NTB)

Leirsund bru er stengt etter høy vannstand i Leira. Dette bildet er tatt under flommen høsten 2021. <i>Foto:  Fredrik Hagen / NTB</i>
Leirsund bru er stengt etter høy vannstand i Leira. Dette bildet er tatt under flommen høsten 2021. Foto:  Fredrik Hagen / NTB

26 boliger i Leirsund evakuert

03.42: Elva Leira stiger. Gjennom natten vil vannet overstige nivåer som tilsier at beboere i Sundsveien og Sundstuveien bør evakueres. Politiet har nå besluttet evakuering, melder Lillestrøm kommune ved midnatt natt til tirsdag.

– Det er en såkalt forebyggende evakuering. Det er lettere å evakuere nå uten at det blir akutt. Bakgrunnen er at det fryktes at Leira kan gå over sine bredder, sier operasjonsleder Pål Bjelland i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Beboerne er evakuert til Olavsgaard Hotell, opplyser politiet.

(NTB)

 

Lange køer på Gardermoen etter togstans

02.23: Det var lange køer på Gardermoen etter at Gardermobanen ble stengt mandag kveld på grunn av ekstremværet.

Folk hadde store problemer med å komme seg hjem fra flyplassen etter at togtrafikken mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn ble stengt på grunn av flom.

Flytoget satte inn busser mellom Oslo lufthavn og Oslo S, og de vil kjøre kontinuerlig hele natt til tirsdag og tirsdag morgen.

Ifølge Flytoget vil bussene gå cirka hvert 20 minutt. Fra tirsdag morgen håper Flytoget at de kan kjøre tog på deler av strekningen.

(NTB)

Det renner enormt mye vann i Akerselva på grunn av ekstremværet Hans. Nå ber kommunen folk om å være forsiktige. Slik så det ut i Akerselva da dette bildet ble tatt ved 20-tiden mandag kveld. <i>Foto:  Beate Oma Dahle/NTB</i>
Det renner enormt mye vann i Akerselva på grunn av ekstremværet Hans. Nå ber kommunen folk om å være forsiktige. Slik så det ut i Akerselva da dette bildet ble tatt ved 20-tiden mandag kveld. Foto:  Beate Oma Dahle/NTB

Advarer om høy vannstand i Oslos største elv

01.33: Vannføringen i Oslos største elv Akerselva er nå 20 ganger så høy som normalt. Nå ber kommunen folk være forsiktige.

I forberedelsene til den varslede nedbøren har vann- og avløpsetaten kontinuerlig økt vannmengden nedover elva. Etaten venter at de må øke vannføringen i elven ytterligere i dagene fremover.

Vannføringen er mandag kveld på 20 kubikkmeter per sekund, normalvannføring på denne tiden av året er 1 kubikkmeter per sekund.

Akerselva kan ha en vannføring opp til 27 kubikkmeter før det blir kritisk for bygningene som ligger nærmest elven, eventuelt 25 kubikkmeter per sekund over flere dager.

(NTB)

 

Ekstremværet Hans: Ikke like intense byger ventet tirsdag
21.02: Ekstremværet Hans har herjet i store deler av Sør-Norge mandag. Uværet fortsetter tirsdag, men vil by på mindre intense byger, ifølge meteorologene.

– Været vil fortsette med byger i morgen, men de blir trolig ikke like intense. Det kan bli en del timevis strekk med rolige timer, sier meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB mandag kveld.

Han opplyser om at det stort sett er de samme områdene som vil være utsatt tirsdag som mandag. Regnet vil kunne oppleves å komme i bølger, noe som betyr at det kan bli stopp i en time eller to før det kommer nye byger.

Mandag er det områdene mellom Oslo og nordover til vestsiden av Mjøsa som har hatt mest nedbør.

Drammen (65,2 mm), Bjørnholt i Oslo (55,2 mm) og Vest-Torpa i Innlandet (50,9 mm) toppet de offisielle målestasjonene fram til klokken 18, men Granerød understreker at offisielle målestasjoner ikke plukker opp alt og at det kan ha vært mer nedbør andre steder.

Granerød forteller også at kraftige byger har beveget seg nordover i Innlandet og mot Trøndelag, og at det har vært mye nedbør også disse stedene.

Det er ventet kraftige byger i løpet av kvelden og natten, og farevarslene gjelder derfor fortsatt. I de kraftigste bygene kan det komme opp mot 20–30 millimeter i timen

(NTB)

Les også

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.